نگاهی به آثار اقتصادی طرح بزرگ NGL سیری
یکصد میلیون فوت مکعب گاز، آماده تحویل به کیش و قشم/نگاهی به آثار اقتصادی طرح بزرگ NGL سیری
مجری طرح جمعآوری گازهای همراه نفت جزیره سیری در شرکت نفت فلات قاره ایران میگوید: بازگشت سرمایه صرف شده برای اجرای طرح NGL سیری در کمتر از ۱۸ ماه پس از بهرهبرداری آن میسرخواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران ؛عبدالعظیم ندیمی فرخ با اعلام این خبر افزود: پروژه NGL سیری بخشی از استراتژی شرکت ملی نفت ایران برای ممانعت از سوختن گازهای همراه نفت در مناطق خشکی و دریایی است که از آن به عنوان نوفلرینگ یاد میشود، در این طرح که حاصل تفکر اقتصادی و زیست محیطی شرکت ملی نفت ایران است خاموش شدن مشعلهای فرزوان گازهای همراه نفت در منطقه خلیج فارس هم جزو اهداف تعیین شده است و طرح NGL سیری هم بخشی از این طرح کلی است.
وی یادآور شد: در طرحNGL سیری برنامهریزی شده است تا ۱۴۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت منطقه عملیاتی سیری وارد کارخانه فرآورش در جزیره سیری شده و در نهایت مجموعهای سودآور از محصولات اقتصادی از آن خارج شود.
به گفته ندیمی فرخ؛ پس از انجام مطالعات اولیه و مفهومی این طرح از سوی یک شرکت اروپایی، قرار شد شرکت ایرانی OIEC مسوولیت ساخت تاسیسات NGL سیری را برعهده داشته باشد و امروز در شرایطی که این طرح به مرز راهاندازی نهایی رسیده است میتوان گفت که بزرگترین پروژه جمعآوری گازهای همراه نفت در خلیج فارس با توان و تخصص ایرانی ساخته شده و آماده بهرهبرداری است.
مجری طرح NGL سیری خاطرنشان کرد: کارخانه فرآورش گازهای همراه نفت سیری آمادگی پذیرش روزانه ۱۴۰ میلیون فوت مکعب گاز ورودی را دارد، این میزان گاز در نهایت به ۱۰۰ میلیون فوت مکعب گاز خشک آماده مصرف در شبکه ملی گاز و چندین محصول اقتصادی ارزشمند تبدیل خواهد شد.
وی یادآور شد: علاوه بر گاز خشک، روزانه ۱۰۱ میلیون فوت مکعب متان، ۱۶ میلیون فوت مکعب اتان، ۱۲۶۷ بشکه میعانات گازی، بیش از ۱۳۰۰ بشکه پنتان،۳۶۰۰ بشکه بوتان و ۶۷۲۳ بشکه پروپان از جمله محصولات ارزشمند حاصل از اجرای پروژه NGL سیری خواهد بود.
ندیمی فرخ گفت: پروژه NGL سیری یکی از کاملترین طرحهای جمعآوری، استحصال، فراورش و ذخیرهسازی گاز و محصولات گازی است به گونهای که گازهای همراه نفت پس از میادین الوند، سیوند، ایلام و اسفند در خلیج فارس، از طریق سکوهای نصر، ایلام و نصرت جمعآوری و به جزیره سیری منتقل میشوند، سپس در کارخانه NGL وارد سیستم شده و ضمن جداسازی گازهای سولفوره و نمزدایی در برجهای مختلف عملیات شکست انجام میگیرد.
مجری طرح NGL سیری تصریح کرد: از نظر برق مصرفی، تاسیسات NGL سیری واحدی خودکفا محسوب میشود چرا که در تاسیسات جانبی این طرح ۴ واحد تولید الکتریسیته در مجموع روزانه ۳۰ مگاوات برق تولید می کند.
به اعتقاد ندیمیفرخ یک تفاوت بارز کارخانه NGL با سایر پالایشگاههای گازی کشور تولید مستقل برق، استفاده از گاز تولیدی خود کارخانه در تولید برق و خودکفایی در نیاز به برق است.
وی اذعان کرد: برای ذخیرهسازی محصولات تولیدی در کارخانه NGL سیری مخازن دوجداره ذخیرهسازی با ظرفیتی بیش از ۴۵۰ هزار بشکه ایجاد شده است.
ندیمی فرخ تاکید کرد: مقدمات ارسال گاز خشک تولیدی در کارخانه NGLسیری به جزایر کیش و قشم فراهم شده است و با راهاندازی نهایی این طرح به دلیل تکمیل بودن خطوط انتقال گاز از جزیره سیری به جزایر قشم و کیش امکان تامین نیازهای بخش خانگی و صنعتی در این دو جزیره خلیج فارس وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه هماکنون ۹۸٫۲ درصد از کار ساخت پروژه NGL سیری انجام شده است گفت: کل سرمایهای که در این طرح صرف شده است پس از ۱۲ تا ۱۸ ماه از بهرهبرداری آن و با عرضه محصولات اقتصادی پرارزش حاصل از آن مستهلک خواهد شد و به همین دلیل میتوان NGL سیری را یکی از اقتصادیترین طرحهای تولید انرژی در منطقه خلیج فارس لقب داد.
ندیمی فرخ در پایان اعلام کرد: شرکت نفت فلات قاره ایران درصدد است تا طرح NGL سیری را به عنوان گام نخست از اجرای استراتژی بزرگ شرکت ملی نفت ایران برای خاموش ساختن مشعلهای گازی در منطقه خلیج فارس اجرا و به حرکت پیشتازانه خود در عرصه تولید صیانتی و حفظ محیط زیست ادامه دهد.