صنعت نفت در ۱۰۳ سالگی جان تازه خواهد گرفت
زمانی که نخستین چاه نفت ایران و خاورمیانه در پنجم خرداد ۱۲۸۷ در مسجد سلیمان فوران کرد و موجب تحولات اقتصادی بسیاری در ایران شد کسی فکر نمیکرد که پس از گذشت ۱۰۳ سال بار دیگر این میدان پیر سرمنشأ تحولی دیگر در صنعت نفت کشور شود.
اکنون پس از سالها که تولید نفت از میدان نفتی مسجد سلیمان به عدد صفر نزدیک شده بود با تعریف پروژهای جدید برای احیای این میدان بزرگ نفتی روزانه ۲۵ هزار بشکه نفت خام از مسجد سلیمان برداشت خواهد شد و در فاز دوم با اضافه شدن ۳۰ هزار بشکه دیگر به ۵۵ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) در گفتوگو با خبرنگار روزنامه ایران، در این باره گفت: در حالی که گفته میشد میدان نفتی مسجد سلیمان مرده است و دیگر قادر به تولید نفت نیست با اجرای یک پروژه، ثابت کردیم که احیای چاههای مرده ممکن است.
ناجی سعدونی افزود: در سالهای گذشته به دلیل نبود دانش کافی چاههای نفت به صورت عمودی حفر میشد و نفت با فشار طبیعی به سطح زمین میرسید. وی ادامه داد: بر این اساس برای احیای دوباره میدان ۱۰۳ ساله مسجدسلیمان ۱۷ حلقه چاه افقی که سطح تماس بیشتری با نفت درجای میدان دارد حفر شده است. به گفته وی علاوه بر این با استفاده از پمپهای درونچاهی موفق شدیم زندگی را به این میدان بازگردانیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با اشاره به اینکه در آستانه به بهرهبرداری رسیدن رسمی پروژه احیای میدان مسجد سلیمان هستیم، اظهار داشت: در فاز نخست این پروژه تولید نفت روزانه به ۲۵هزار بشکه میرسد. وی توضیح داد: سعی میکنیم همزمان با افتتاح رسمی فاز اول، پرونده فاز دوم را برای افزایش ۳۰هزار بشکهای نفت به جریان بیندازیم.
سعدونی تأکید کرد: در حال حاضر برنامه فنی و توسعه فاز دوم نیز برای نهایی شدن ارائه شده است که امیدواریم بزودی وارد مرحله عملیاتی خود شود. وی با اشاره به اینکه نفت درجای میدان مسجد سلیمان حدود ۲/۶ میلیارد بشکه است،گفت: تاکنون تنها ۲/۱ میلیارد بشکه نفت از این میدان برداشت شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت متن با اجرای پروژههای احیای میدان میتوان ۱۰۰ میلیون بشکه نفت دیگر از ذخیره درجای مسجد سلیمان برداشت کرد که ارزش آن به ۱۰ میلیارد دلار میرسد. وی تصریح کرد: تاکنون حدود ۱۸ درصد نفت درجای مسجد سلیمان برداشت شده است که پیشبینی میشود با بهرهبرداری پروژههای جدید ضریب بازیافت به ۲۰ درصد برسد.
به گفته وی با اجرای این طرح حداقل ۲۰ سال دیگر تولید از مسجدسلیمان ادامه خواهد داشت.
سعدونی درخصوص توجیه اقتصادی این پروژه تأکید کرد: هزینه انجام شده در این پروژه سه ماه پس از تولید مجدد مسجد سلیمان بازگردانده میشود. وی با اعلام این که هزینه انجام شده در این پروژه که توسط یک شرکت چینی انجام شده حدود ۲۱۰ میلیون دلار است، گفت: ظرف کمتر از سه ماه این سرمایهگذاری مستهلک می شود.
نیمی از میادین نفتی کشور پیر شده اند
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در پاسخ به این سؤال که آیا از این پروژه در سایر میادین کشور به عنوان یک الگو استفاده خواهد شد، افزود: در حال حاضر حدود ۱۲۰ میدان نفتی در کشور وجود دارد که حدود ۵۰ تا ۶۰ میدان قدیمی و پیر هستند.
وی ادامه داد: با توجه به این که میزان تولید در میادین قدیمی کشور افت قابل ملاحظهای پیدا کرده است میتوان با اجرای پروژههای اینچنینی نه تنها این افت را جبران کرد بلکه به تولید نفت کشور نیز افزود.
سعدونی اظهار داشت: در حال حاضر حدود ۱۲میدان نفتی دیگر در اطراف مسجد سلیمان قرار دارند که تمام آنها به احیای مجدد نیاز دارند.
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که این پروژه در سایر میادین نفتی اجرایی شود منافع اقتصادی بسیار بزرگی برای کشور به همراه خواهد داشت.