سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
جمعه ۴ فروردین ۱۴۰۲ EN

جزئیات توافق نامه ۱۰ میلیارد دلاری صادرات گاز به اروپا تشریح شد

معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: فردا(دوشنبه) با حضور وزیران نفت سه کشور ایران، سوریه و عراق در عسلویه ایران، توافق‌نامه صادرات گاز ایران به اروپا از مسیر عراق و سوریه که ارزش آن ۱۰ میلیارد دلار برآورد می شود، امضا خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس جواد اوجی با بیان اینکه این تفاهم‌نامه تا پایان امسال به قرارداد تبدیل خواهد شد، تصریح کرد: به‌این منظور قرار است خط لوله‌ای از پارس جنوبی به طول ۷۵۰ کیلومتر تا مرز ایلام کشیده و از این طریق گاز ایران از پارس‌جنوبی به عراق سپس به سوریه، لبنان و دریای مدیترانه و در نهایت اروپا صادر شود.

وی با بیان اینکه ظرفیت این خط لوله برای انتقال ۱۱۰ میلیون متر مکعب در روز خواهد بود که دو تا سه فاز پارس‌جنوبی تامین کننده گاز آن خواهد بود، تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود طول این خط لوله در نهایت در کشورهای اروپایی به حدود پنج هزار کیلومتر برسد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه درحال حاضر چندین شرکت فاینانسور اروپایی خواهان مشارکت در این قراردادهستند، خاطرنشان کرد: قرار است عملیات ساخت خط لوله به صورت قرارداد B.O.O (ساخت، تملک، بهره‌برداری Build own operate) یا قرارداد B.O.T (ساخت، بهره‌برداری، واگذاری TransferOperateBuild) به فاینانسور واگذار شود.

به گفته وی در این رابطه فاینانسورها اعلام آمادگی کرده‌اند تا علاوه‌بر تامین منابع مالی مورد نیاز خط لوله، در بازاریابی گاز انتقالی نیز فعال باشند. در خصوص تامین امنیت خط لوله نیز قرار است این موضوع در کمیته‌های مشترکی که پس از امضای توافق‌نامه ایجاد می‌شود به بحث گذارشته شود ولی دو راهکار اصلی وجود دارد که یا کشورهای ایران، سوریه و عراق مسئول امنیت خط لوله خواهند بود یا شرکت فاینانسور.

توان صادرات روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز تا ۳ سال آینده

مهندس اوجی با اشاره به توسعه فازهای جدید میدان مشترک گازی پارس جنوبی و میدان‌های مستقل گازی در کشور خاطرنشان کرد: تا سه سال آینده ظرفیت تولید گاز ایران به دو برابر کنونی خواهد رسید؛ از طرف دیگر شاهد بهینه‌شدن مصرف داخلی گاز با اجرای کامل طرح هدفمندسازی یارانه‌ها خواهیم بود که به‌این ترتیب ایران توان صادرات روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز را به‌دست خواهد آورد.

وی تفاوت این خط لوله را با خط لوله ناباکو تامین مطمئن گاز این پروژه دانست و گفت: این خط لوله با ظرفیت انتقال روزانه ۱۱۰ میلیون متر مکعب و با قطر ۵۶ اینچ ساخته خواهد شد. درحال حاضر عراق و سوریه مجوز ترانزیت گاز ایران از خاک خود به اروپا را داده‌اند که پس از امضای این توافق‌نامه، در کمتر از یکماه سه تیم فنی و قراردادی از سه کشور فوق انتخاب و در مورد اخذ یک مشاور بین‌المللی جهت فاینانس پروژه تصمیم‌گیری می‌کنند تا در مدت سه تا پنج سال آینده، پروژه مذکور عملیاتی شود.

صادرات گاز ایران به اروپا از مسیر ترکیه نیز در برنامه است

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه یکی دیگر از مسیرهای صادرات گاز ایران به اروپا از طریق خاک ترکیه است، توضیح داد: درحال حاضر خط لوله ششم سراسری به قطر ۵۶ اینچ و با ظرفیت انتقال روزانه ۱۱۰ میلیون متر مکعب گاز تا مرز بازرگان در حال اجراست که عملیات اجرای این خط تا اهواز تکمیل شده باقی نیز در حال انجام است.

به گفته وی برآورد شده ۵۰ تا ۶۰ میلیون مترمکعب از گاز این خط لوله به مصارف داخلی و بقیه به صادرات اختصاص پیدا کند که در این خصوص ترکیه مجوز ترانزیت روزانه ۳۰ میلیون متر مکعب گاز ایران به سمت اروپا را داده است. از طرف دیگر خط لوله نهم سراسری نیز یکی دیگر از خطوط صادراتی گاز به ترکیه و سایر خریداران اروپایی گاز ایران است که ظرفیت انتقال گاز طبیعی خط لوله نهم سراسری حدود ۱۱۰ میلیون متر مکعب در روز است و در چهار قطعه عسلویه – اهواز به طول ۶۰۵ کیلومتر، اهواز – کرمانشاه به طول ۴۶۱ کیلومتر، کرمانشاه – میاندوآب به طول ۳۴۸ کیلومتر و میاندوآب – مرز بازرگان به طول ۴۳۶ کیلومتر ساخته خواهد شد.

تقاضای پاکستان برای افزایش حجم گاز صادراتی از ایران

مهندس اوجی با اشاره به ظرفیت ۱۶ تریلیون مترمکعبی گاز قابل استحصال از پارس‌جنوبی که برای ۷۰ تا ۸۰ سال آینده پاسخگو خواهد بود، تصریح کرد: به‌تازگی پاکستان نیز اعلام نیاز کرده که گاز بیشتری از ایران واردات کند و به‌این منظور خواستار افزایش رقم کنون حدود ۲۳ میلیون متر مکعب در روز به حدود ۳۰ میلیون متر مکعب شده است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون ایران روزانه ۳۰ میلیون متر مکعب گاز به کشور ترکیه صادر می‌کند به واردات روزانه ۴۰ میلیون متر مکعب گاز از کشور ترکمنستان اشاره و یادآوری کرد: همچنین تهاتر گاز با برق با کشور ارمنستان و سوآپ گاز آذربایجان به جمهوری نخجوان درحال انجام است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درخصوص جزئیات مصرف کنونی گاز طبیعی در کشور تشریح کرد: درحال حاضر روزانه ۸۰ میلیون متر مکعب گاز به صنایع، ۱۸ میلیون متر مکعب به جایگاه‌های سی.ان.جی و ۱۷۵ میلیون متر مکعب به نیروگاه‌ها تحویل و ۱۲٫۵ میلیون متر مکعب گاز شیرین به مخارن نفتی تزریق می‌شود.

وی افزود: این درحالیست که شبکه کنونی گاز طبیعی کشور از ۳۳ هزار و ۱۰۰ کیلومتر خطوط فشار قوی، ۶۹ ایستگاه تقویت فشار و ۱۹۵ هزار کیلومتر شبکه گازرسانی شهری تشکیل شده و ۱۳٫۶ میلیون مشترک خانگی معادل ۱۷٫۳ میلیون خانوار و نیز ۶۰ نیروگاه تحت پوشش گاز طبیعی قرار دارند.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲ مرداد ۱۳۹۰ساعت: ۱۰:۲۱۳۸۹ بازدید