سرمایه گذاری ۴۸ میلیارد دلاری در صنعت نفت
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت از سرمایه گذاری ۴۸ میلیارد دلاری در صنعت نفت در سال جاری خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس محسن خجسته مهربا اشاره به این که در سال ۹۰ باید در مجموع ۴۸ میلیارد دلار در بالا دست و پاییندست صنعت نفت سرمایهگذاری شود، گفت: از این مقدار۳۶میلیارد دلار مربوط به بخش بالادستی،۴٫۲ میلیارد دلار سهم شرکت ملی گاز،۴٫۱ میلیارد دلار سهم پتروشیمی و ۳٫۸ میلیارد دلار آن سهم پالایش و پخش خواهد بود .
وی در خصوص تخصیص حدود ۴۰ میلیارد دلار از سهم سرمایه گذاریها در بخش بالادست توضیح داد:از این میزان سرمایه گذاری در بخش بالادست ۵ میلیارد دلار برای نگهداشت و توان تولید،۲۳ میلیارد دلاربرای توسعه میادین گازی و ۸ میلیارد دلار آن مربوط به توسعه میادین نفتی است.
به گفته خجسته مهر به شرط اینکه الزامات و مفروضات تأمین منابع مالی محقق شود، برای این ۳۶ میلیارد دلار طرح و پروژه تعریف شده است که تحقق این الزامات و مفروضات در سال جهاد اقتصادی به یک عزم ملی نیاز دارد.
وی افزود: در سال ۸۹ ، ۲۴ میلیارد دلار در صنعت نفت سرمایهگذاری شد که ۱۷٫۵ میلیارد دلار آن در بالادست صنعت نفت و گاز بود.
این مقام مسئول با بیان این که ۹۸ درصد تولید نفت پیشبینی شده در برنامه سال ۸۹ محقق شد، یادآوری کرد: در مقایسه با سال ۸۸ و برنامه چهارم در سال ۸۹ درصد بیشتری از برنامه پیشبینی شده برای تولید نفت محقق شد.
۱۶٫۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری در حوزه میادین نفت و گاز پارس جنوبی
وی اولویت سرمایه گذاریها را با توسعه میادین مشترک به ویژه میادین پارس جنوبی خواند و ادامه داد: در سال جاری در حوزه میادین نفت و گاز پارس جنوبی حدود۱۶٫۵میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد شدکه در نظر داریم امسال از مکانیزمها و راهحلهای جدیدی برای شتاب بخشیدن و اجرای پروژهها استفاده کنیم.
معاون وزیر نفت با اشاره به این که در پارس جنوبی پیشرفت فیزیکی برخی از فازها بیش از منابع مالی است که در اختیار فاز مورد نظر قرار گرفته، گفت: باید با اثربخش کردن میزان اعتبارات فازها بتوانیم در موعد مقرر این اعتبارات را تامین کنیم. وزارت نفت در نظر دارد تا در سال های ۹۰ و۹۱ از ظرفیت شیرین سازی و تولید فازهای ۱۲،۱۵،۱۶،۱۷،۱۸ بهره برداری کند.
تولید زود هنگام از فاز ۱۲ در سال ۹۱
وی با اعلام این که در صورت تامین به موقع منابع مالی، تولید زودهنگام از فاز ۱۲ میدان گازی پارس جنوبی در مهر ماه سال ۹۱ محقق خواهد شد، افزود: فاز ۱۲ پارس جنوبی در واقع معادل سه فاز بزرگ پارس جنوبی است و تکمیل این فاز از مهمترین اولویتهای شرکت نفت و گاز پارس است.
به گفته این مقام مسئول توسعه فاز ۱۲ پارس جنوبی بزرگترین پروژه در دست اجرای شرکت پتروپارس است و هماکنون در مجموع نزدیک به ۵۶ درصد بخش خشکی ودریاو ۸۰ در صد بخش دریا از این فاز پیشرفت دارد .
۷۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری در میادین مشترک
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، وی میزان سرمایه گذاری ها در میادین مشترک در برنامه پنجم توسعه را ۷۴ میلیارد دلار و به تفکیک ۵۸ میلیارد دلار سهم میادین گازی، ۱۴٫۵ میلیارد دلار سهم میادین نفتی و ۱٫۶ میلیارد دلار مربوط به فعالیتهای اکتشاف مرزی اعلام کرد.
آغاز تولید زودهنگام نفت از میدان یادآوران
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت در ادامه از آغاز تولید زودهنگام نفت از میدان یادآوران با ظرفیت روزانه ۲۰ هزار بشکه تا پایان سال ۱۳۹۰ خبر داد و تصریح کرد: روزآوری مطالعات میادین مشترک با عراق پس از کسب اطلاعات تولید و اطلاعات مربوط به چاههای توصیفی جدید نشان دهنده بالا رفتن حجم ذخیره هیدروکربوری و افزایش ضریب بازیافت این میدان ها بوده است.
نگهداشت توان تولید جایگاه عمده تولید نفت در کشور
وی نگهداشت توان تولید را جایگاه عمده تولید نفت در کشور دانست و گفت: در سال ۹۰ به گونهای برنامهریزی کردیم که به طور جدی نیاز دکل های حفاری اعم از بازسازی و نوسازی و همچنین ارتقاء ناوگان موجود حفاری را برای تحقق نگهداشت توان تولید در سال های آینده فراهم کنیم ، چرا که عمده تولید نفت ما مربوط به این میادین است.
مهندس خجستهمهر با اشاره به اینکه برای نگهداشت توان تولید صرفا هزینههای جاری ملاک نیستند بلکه به سرمایهگذاری جدید برای این کار نیاز است، توضیح داد: چرا که در واقع این کار به معنی افزایش تولید بوده چنان که در میادین به طور طبیعی افت تولید اتفاق میافتد.
وی با بیان این که وزارت نفت به بخش خصوصی برای تجهیز دکل های حفاری کمک خواهد کرد، گفت: بخشی از طرحهای نگهداشت مربوط به حفاری های درون چاهی و بخشی مربوط به حفاری های تعمیری است که در نگهداشت تولید نقش مؤثر و قابل توجهی دارد.
این مقام مسئول در ادامه اظهار داشت: پروژههای صیانتی تزریق گاز باید به طور مستمر انجام شود، چنان که در ۱۳ میدان در حال حاضر گاز تزریق میکنیم و در ۵ میدان نیز آب تزریق میشود.
معاون وزیر نفت با اشاره به فراهم کردن مقدمات اجرای پروژههای صیانتی تزریق گاز و آب اظهار داشت: ۳ میلیارد دلار از سرمایهگذاری مربوط به نگهداشت تولید در مناطق نفت خیز جنوب انجام میشود که ۷۵ درصد کل تولید نفت کشور را بر عهده دارد؛ مابقی سرمایهگذاری مربوط به دیگر شرکتهای تابعه شرکت ملی نفت به خصوص نفت فلات قاره است و بعد از آن نفت مناطق مرکزی و نفت اروندان قرار دارد.
۴ میلیارد دلار سهم مجوز مسدودی ارزی وزارت نفت
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با اشاره به این که در سال جاری ۳۰ میلیارد دلار مجوز ارزی دولت به وزارتخانه ها خواهد بود، خاطر نشان کرد: از این میزان سهم وزارت نفت ۴ میلیارد دلار از سوی وزارت نفت در نظر گرفته شده است که اکنون ما به دلیل گستردگی پروژهها در وزارت نفت به دنبال افزایش مجوز مسدودی ارزی به ۹میلیارد دلار هستیم .
به گفته وی در بودجه سال جاری حدود ۲۰ میلیارد دلار انتشار اوراق ریالی برای ۵ وزارتخانه در نظر گرفته شده که با توجه به تصمیمات دولت قرار است ۶۲ هزار میلیارد ریال را به وزارت نفت تخصیص دهند.
تولید ۷۵ میلیون مترمکعب گاز از میدان گازی کیش
مهندس خجسته مهر با اشاره به این که با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته وزارت نفت در نظر دارد از میدان گازی کیش تولید زود هنگامی را داشته باشد، اظهار داشت:میدان گازی کیش حدود ۳ فاز است که که می توان به میزان ۷۵ میلیون مترمکعب گاز را تولید کند و در حال حاضر۱۳ چاه آن پیشرفت خوبی را داشته که امیدواریم با سرمایه گذاری های انجام شده بتوانیم در سال ۹۲ از این میدان بهره برداری کنیم.
وی همچنین اضافه کرد: در سه فاز این میدان حدود ۷میلیارد دلاربه شکل بیع متقابل توسط بانک ملت و شرکت نفت و گاز کیش سرمایه گذاری شده است.
سوآپ و عرضه نفت خام
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با بیان این که سوآپ نفت باید از نظر اقتصادی برای کشور منافع به همراه داشته باشد، تاکید کرد: سوآپی که در ایران انجام می شده به منظور تامین خوراک برخی پالایشگاه ها بوده است.
قیمت خوراک ال.ان.جی تعیین شد
وی در زمینه بهره برداری از ال ان جی گفت: تولید ال.ان.جی یکی از راه های به مصرف رساندن گاز است، در همین حال قیمت این خوراک تعیین شده و هر سرمایه گذاری که خواستار استفاده از تکنولوژی ال.ان.جی باشد وزارت نفت همکاری های لازم را انجام خواهد داد.
مهندس خجستهمهر با اشاره به این که قرار است ۳ میلیارد فوت مکعب از این گاز از فاز ۱۲ دریافت شود تصریح کرد:هم اکنون ۱ میلیارد فوت مکعب از گاز موجود در فاز ۱۲ برای تولید ال.ان.جی و ۲ میلیارد از فوت مکعب آن برای شیرین سازی استفاده می شود.
به گفته وی بهره برداری از خوراک ال.ان.جی گلشن و فردوسی و پارس شمالی از پروژههای ال.ان.جی قابل طرح دروزارت نفت محسوب می شوند.