لغو تحریم ها، زنگ خطری برای سلطه شرکتهای نفتی چینی
خبرگزاری فرانسه در گزارشی حضور شرکت های خارجی را در نوزدهمین نمایشگاه نفت و گاز تهران پر رنگ دانست و نوشت: حضور شرکت های نفتی غربی در ایران را می تواند هشداری برای سیطره شرکت های چینی دانست.
صنعت نفت ایران طی سال های گذشته فضایی ایده آل و بزرگترین فرصت برای تجارت شرکت های نفتی چینی بوده است اما با کاهش تدریجی تحریم ها و فراهم آمدن شرایط سرکایه گذاری در صنعت نفت و گاز ایران اوضاع را برای چینی ها از این پس سخت تر خواهد کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از اجرایی شدن تحریمها علیه ایران و بی اعتمادی کشورهای بین المللی نسبت به فعالیت های هسته ای ایران، مقدمات خروج شرکتهای غربی از ایران فراهم شد. در آن زمان یکی از کارکنان شرکت های نفتی چینی به نام «سامر لی» در پروژههای نفت و گازی ایران جای خالی غربیها را پر می کرد.
لی در حاشیه نوزدهمین نمایشگاه صنعت نفت که هفته گذشته با حضور بیش از ۶۰۰ شرکت خارجی برگزار شد، در گفت و گو با خبرنگار NIOC، گفت: قصد دارد به فعالیت در ایران ادامه دهد و درصدد توسعه تجارت خود با ایران است.
با در نظر گرفتن شرایط کنونی ایران در زمینه مسائل هسته ای، با احتمال پایان یافتن یک دهه روابط متشنج با غرب، ابراز تمایل شرکت های نفتی غربی برای آغاز همکاری ها و سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز ایران زنگ خطری برای لی و همکاران وی بشمار می رود که به زودی با رقبای جدیدی مواجه خواهند شد.
کیفیت پایین محصولات چینی یکی از مشکلات عمده برخی از شرکتهای ایرانی در همکاری با این کشوراست.
همچنین یک شرکت با مجوز واردات تجهیزات از آلمان، ژاپن و کره جنوبی در گفت و گو با خبرنگار NIOC گفت: با توجه به مساله کیفیت محصولات ژاپنی، راه برای ورود اروپاییها در صورت لغو تحریم ها به ایران باز خواهد شد.
حضور فعالان تجاری، مقامات دولتی و مجموعه گستردهای از شرکتهای حفاری نفت و گاز و تولید کنندگان خارجی در نمایشگاه نفت تهران سه برابر سالهای گذشته اعلام شده است.
با وجود ابهام درباره اقتصاد ایران که همچنان به دلیل تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا روی بانک ها و بخش انرژی ایران از سیستم مالی بینالمللی جدا افتاده است، یک چشم انداز مثبت دیده میشود.
یک شرکت خرید هلندی فعال در صنعت پتروشیمی و نفت و گاز ایران، معتقد است، لغو تحریم ها چشم انداز تجارت را تغییر خواهد داد و با جذب مشتریان سال های گذشته که در دوران تحریم ها از دست رفته بودند را اولویت خود خواند.
این شرکت هلندی در ارتباط با رقابت با پیمانکاران چینی که پس از خروج اروپاییها وارد ایران شدهاند اعلام کرد: کیفیت ما به تنهایی گویای همه چیز است.
علاوه بر شرکتهای ایرانی، دولت ایران نیز کیفیت محصولات چینی را زیر سوال برده و نا راضی است.بیژن زنگنه؛ وزیر نفت ایران هفته گذشته در راستای ناتوانی شرکت ملی نفت چین در اجرای تعهدات خود، قرارداد ۲ میلیارد و ۵۰۰ هزار دلاری با این شرکت را لغو کرد.
این امر چراغ سبزی برای برای شرکت های دیگر به منظور حضور و سرمایه گذاری در حجم عظیم پروژههای نظیر پارس جنوبی (بزرگترین میدان گازی جهان) محسوب می شود.