سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
سه شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲ EN

دستیابی ایران به دانش فنی مرکاپتان زدایی

با شروع تحریم های بین المللی نفت علیه ایران، شرکت های غربی از ارائه دانش فنی تصفیه پروپان و بوتان به ایران که یک دانش فنی استراتژیک در صنعت نفت تلقی می شد، ممانعت کردند، تا به خیال خود ایران نتواند نفت خام و گازش ترش را تصفیه و به سطح استاندارد برای صادرات برساند.
به گزارش NIOC، با توجه به اینکه در حال حاضر در کشور نفت خام‌ ومیعانات گازی ترش وجود دارد، تکنولوژی مرکاپتان‌زدایی از نفت خام و میعانات گازی از اهمیت بالایی برخوردار است.

اما چندی نگذشت که تمام نقشه های کسانی که این تحریم ها را اعمال کرده بودند نقش بر آب شد و پژوهشگران صنعت نفت توانستند به دانش فنیDMD/DMC که تکنولوژی تصفیه پروپان و بوتانCOS ،H2S ، CS2 و مرکاپتان های موجود در نفت و گاز است، دست یابند.

تحریم های بین المللی در واقع فرصتی را برای پژوهشگاه صنعت نفت فراهم کرد تا پس از دستیابی به دانش فنی DMD/DMC، با بکارگیری آن در تصفیه پروپان، بوتان و LPG پارس جنوبی، این دانش راجایگزین دانش فنی رقبا کند.

پیش از این کشور ما برای تصفیه نفت خام و گاز ترش از دانش فنی ۲ شرکت  تنها دارنده دانش فنی مرکاپتان زدایی از نفت خام و گاز استفاده می کرد که واحدهای نصب شده توسط این شرکت غربی رقیب، دارای مشکلات فنی و اقتصادی فراوانی بود و اکنون با بومی کردن این تکنولوژی توسط پژوهشگاه صنعت نفت و همچنین ساخت کاتالیست این تکنولوژی در ایران مشکلات فوق برطرف شده است.

سودآوری سالانه ۶۰۰میلیون دلاری دانش فنی بومی DMD/DMC

با کسب این دانش فنی علاوه بر فروش میعانات ارزش افزوده خوبی عاید کشور خواهد شد که مبلغ آن تا حدود ۶۰۰میلیون دلار در سال تخمین زده می شود.
پروژه مرکاپتان زدایی شرکت پتروشیمی خارگ

با توجه به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت قدم های بلندی در مسیر انتقال تکنولوژی های نوین برداشته است، اینک به عنوان صاحب لیسانس در تکنولوژیDMD و DMC شناخته می شود.
با استفاده از فرآیند DMD/DMC می‌توانCOS ،H2S ، CS2 و مرکاپتانهای موجود در محصولات میان تقطیر مانند نفتا، بنزین، LPG، نفت خام و میعانات گازی را حذف کرد.
پروژه مرکاپتان زدایی با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت که در شرکت پتروشیمی خارگ اجرا شده، میلیونها دلار ذخیره ارزی برای کشور به همراه داشته است.این در حالی است که در گذشته نیاز به چنین واحدهایی را تنها تکنولوژی‌های متعلق به شرکت‌های UOP آمریکا و IFP فرانسه مرتفع می‌کردند.
بااین وجود هم اکنون تمامی عملیات مهندسی و خرید تجهیزات به منظور نصب سه واحد مرکاپتان زدایی از نفتا به ظرفیت ۴۰۰۰ بشکه در روز و پروپان و بوتان، با ظرفیت ۵۰۰ تن در روز در پتروشیمی خارگ توسط پژوهشگاه صنعت نفت اجرا و راه اندازی شده است.
استفاده دانش فنی DMD در پارس جنوبی
در حال حاضر برخی از فازهای پارس جنوبی، طراحی واحدهایی به منظور استفاده از دانش فنی DMD پژوهشگاه را در دستور کار قرار داده اند.مشخصه اصلی این دانش فنی این است که کل سولفور پروپان و بوتان را به استانداردهای جدید جهانی یعنی ppm 10 ،کاهش می دهد.
استفاده از تکنولوژی DMC برای تصفیه میعانات گازی

از آنجا که مقادیربسیار بالایی از میعانات گازی تولید شده در پارس جنوبی ترش هستند ، فروش این میعانات، با مشکلات زیادی همراه است.

پژوهشگاه صنعت نفت برای رفع این مشکل ،تکنولوژی DMC را با هدف تصفیه میعانات گازی به کار گرفته است. به طوری که پس از راه اندازی تمام پالایشگاه های پارس جنوبی از فازهای ۲و۳ تا فاز ۲۴ که جمعا حدود یک میلیون بشکه در روز تولید میعانات خواهند داشت، میعانات همه این فازها با تکنولوژی DMC پژوهشگاه صنعت نفت تصفیه خواهد شد.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۷ شهریور ۱۳۹۲ساعت: ۱۵:۵۸۱,۵۷۲ بازدید