کشف میادین جدید نفت و گاز قدرت سیاسی و امنیتی ایران را ارتقا می دهد
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت ضمن تاکید بر لزوم جداسازی برنامه های تولیدی از برنامه های توسعه ای صنعت نفت گفت: کاهش موقت و دوره ای سرمایه گذاری ها نباید خللی در فعالیت های اکتشافی ایجاد کند.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، محسن خجسته مهر، صبح امروز ( ۲ بهمن) در نشست تخصصی ارزیابی برنامه های ازدیاد برداشت و بسته جامع صیانت از مخازن نفت و گازاظهار داشت: باید عملیات های تولیدی را از برنامه های توسعه ای تفکیک کرد به گونه ای که نباید با کاهش سرمایه گذاری ها خللی در فعالیت های اکتشافی صورت گیرد چرا که اکتشاف زیر ساخت کشور است و کشف میادین جدید می تواند قدرت سیاسی، اقتصادی وامنیتی کشور را ارتقاء دهد.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در عسلویه مبنی بر طبقه بندی فعالیت صنعت نفت در سه بخش علمی، اقتصادی و جهادی یادآور شد: با توجه به شرایط داخلی و خارجی و همچنین ویژگی های مخازن نفت و گاز، هم اکنون تنها مولفه برای راهبری ۳۳۰ مخزن نفتی و گازی کشور بکارگیری شیوه های علمی است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت گفت: با توجه به الزامات کشور مبنی بر استمرار کشف میادین جدید نفت و گاز نباید این امر مهم در هیچ دوره ای در حاشیه قرار گیرد ، چرا که اگر کشور تصمیم گرفت که تولید و توسعه نفت را در یک دوره خاص افزایش دهد این آمادگی باید در مجموعه صنعت نفت وجود داشته باشد به همین دلیل برنامه ریزی در بحث اکتشاف با احتساب اولویت بندی های اکتشافی باید به حداکثر ممکن برسد.
وی با تاکید بر اینکه در کشور ما دور نمای خوبی از اکتشاف شناخته شده و نشده وجود دارد، اعلام کرد: یکی از دلایلی محدود کردن جمهوری اسلامی ایران از سوی کشورهای غربی چشم طمع آنان به منابع نفت و گاز است و واضح است که ایران به جهت داشتن مقام اول در نفت و گاز مورد تهاجم بیگانگان خواهد بود.
خجسته مهر تشریح کرد: بر اساس آخرین آمارشرکت ملی نفت ایران، ۳۴۲ میلیارد بشکه معادل نفت خام بصورت مورد انتظار و ممکن وجود دارد که این مقدار مربوط به هیدروکربور مایع باقی مانده در کشور است که از این میزان حدود ۱۸۵ میلیارد بشکه معادل نفت خام مربوط به ذخایر گازی ایران است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت اضافه کرد: اگر بخواهیم تولید فعلی نفت و گازی که ادامه دهیم حدود ۱۳۸ سال تولید خواهیم داشت به همین جهت نیاز به برنامه ریزی وسیع در این حوزه است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری با اعلام اینکه باید عدم قطعیت را برای ۵ سال پایانی برنامه ۲۰ ساله فرض کرد، افزود: در شرکت ملی نفت ایران برای تولید ، تزریق و همچنین توسعه میادین برنامه ریزی شده است به گونه ای که طبق برنامه ریزی های به عمل آمده حدود ۵۶ مخزن نفتی و گازی در برنامه پنجم باید توسعه یابد که همه اینها داری مدل توسعه است و مجوز سرمایه گذاری دارد.
وی معتقد است اگر برنامه ریزی انجام شده را در مقابل اکتشاف صورت گرفته قرار دهیم به این نتیجه خواهیم رسید که همیشه اکتشاف ۳۰۰ درصد رشد نسبت به برنامه دارد که این امر نقطه قوت و هم ضعف برای شرکت ملی نفت ایران است به تعبیری دیگر نقطه قوت به جهت عملکرد مثبت و ضعف جهت عدم برنامه ریزی صحیح در این عملکرد مشاهده می شود.
وی گفت: بر اساس ماده ۱۳۰ قانون برنامه پنجم توسعه صنعت نفت مکلف شده است که هرچه سریعتر بسته صیانتی خود را تحویل دهد به همین جهت کمیته صیانت از میادین نفت و گاز با راهبری وزیر نفت انجام شد و شرکت ملی نفت ایران بسته اولیه آن را ارائه کرده اند که در حال نهایی شدن است
خجسته مهر با تصریح اینکه همه شرکت ها باید بسته جامع مربوط به حوزه خود را ارائه کنند و افزود: باید برای هر میدان یک روش مشخص در نظر گرفت و یک مدل تحلیلی داشت، مستقل از اینکه سرمایه گذاری می شود یا نمی شود تا کنون زمان زیادی را برای سرمایه گذاری صرف شده است که باید کاهش یابد.
خجسته مهر گفت: وزارت نفت به دنبال این است که برنامه ۲۰ ساله توسعه را با وجود محدودیت ها محقق کند چرا که این امر بهترین فرصت و امکان برای عملی کردن طرح ها است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت عنوان کرد: وزارت نفت در تلاش است تا سال ۲۰۱۴ با توجه به تغییرات محیط داخلی و خارجی و همچنین با توجه به رویکرد اقتصاد مقاومتی این برنامه را ویرایش کند به همین جهت صنعت نفت برش های مختلفی از این برنامه را آماده کرده است.
وی گفت: آمار رسمی شرکت ملی نفت ایران و مدیریت اکتشاف نشان می دهد که در سال ۹۰ حدود ۲۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام درجا کشف شده است و در ۹ ماهه سال ۹۱ حدود ۱۴ میلیارد بشکه معادل نفت خام مجموعه کشف های شرکت نفت بوده است.
خجسته مهر افزود: اسناد مربوط به بسته جامع صیانتی که بر اساس ماده ۱۳۰ قانون برنامه پنجم توسعه، مبنی بر افزایش ۱ درصدی ضریب بازیافت متمرکز است و همچنین ماده ۲۲۹ قانون برنامه پنجم توسعه که به چگونگی برداشت صیانتی از میادین اشاره دارد در دستور کار قرار گرفته است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت اظهار کرد: صنعت نفت کشور و به خصوص بخش بالادستی سهم ویژه ای در پیاده سازی اقتصادی مقاومتی دارند و انتظار مسولان کشوری نیز از صنعت نفت بسیار بالا است.