کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران؛ غنیترین کتابخانه صنعت نفت دریایی کشور
مسئول کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران میگوید: این کتابخانه با دارا بودن صدها عنوان کتاب فنی- تخصصی مرجع، نقش مهمی در ارتقای سطح علمی کارکنان، کارشناسان و متخصصان صنعت نفت دریایی کشور دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، ناهید قوچی؛ مسئول کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران با اعلام این مطلب، به تشریح سوابق و عملکرد کتابخانه این شرکت پرداخت و یادآور شد: تا پیش از تشکیل شرکت نفت فلات قاره در سال ۱۳۵۹ هر یک از شرکتهای فعال در تولید نفت دریایی دارای بخشی برای آرشیو اطلاعات و کتابخانه بودند که با ادغام این شرکتها و تشکیل شرکت نفت فلات قاره ایران، تمامی کتب موجود در این شرکتها به کتابخانه نفت فلات قاره منتقل شد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از سه هزار و ۵۰۰ جلد کتاب مرجع به زبان لاتین در حوزههای تخصصی بهرهبرداری چاههای نفت و گاز، مهندسی مخزن، موضوعات تخصصی از جمله شیمی نفت و نیز حفاری چاههای نفت و گاز در کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران موجود است که با توجه به نوع کتب و اطلاعات مرجع موجود در آنها جزو بهترین کتابخانههای تخصصی در حوزه صنعت نفت دریایی است.
قوچی افزود: همچنین بیش از هزار و ۵۰۰ جلد انواع کتب فارسی از جمله کتابهایی درباره آییننامهها، بخشنامهها و استانداردهای جهانی و ملی و نیز برخی کتابهای عمومی پرطرفدار در کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران موجود است.
به گفته وی، برخی از کتب موجود در این کتابخانه دارای ارزش علمی و جزو پرارزشترین کتب مرجع در حوزه صنعت نفت محسوب میشوند و همین مساله باعث شده است تا این کتابخانه به عنوان بازویی در مسیر توسعه دانش علمی کارکنان و کارشناسان شرکت نفت فلات قاره ایران مورد توجه قرار گیرد.
مسئول کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران یادآور شد: به جز کارشناسان و کارکنان بخشهای مهندسی و فنی شرکت نفت فلات قاره ایران، بسیاری از نیروهای جدیدالاستخدام که در حال سپری کردن دورههای آموزشی خود هستند، برای دسترسی به سوابق طرحها و نیز استفاده از کتابهای مرجع به این مجموعه مراجعه میکنند.
وی ادامه داد: از آنجا که واحد پژوهش و توسعه شرکت نفت فلات قاره ایران در رویکردی علمی، از تدوین پایاننامههای دانشجویی با موضوع های مرتبط با شرکت نفت فلات قاره ایران حمایت میکند، تعداد زیادی از این گروه دانشجویان نیز با هماهنگی واحد پژوهش و توسعه به کتابخانه شرکت مراجعه و از منابع موجود در آن برای تهیه پایاننامههای خود بهرهبرداری میکنند.
قوچی با بیان اینکه دانشجویانی که پایاننامههای خود را با همکاری و حمایت شرکت نفت فلات قاره ایران تهیه میکنند یک نسخه از پایاننامه خود را به کتابخانه ارائه میکنند، گفت: در حال حاضر کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران با دارا بودن بیش از ۱۵۰ عنوان پایاننامه از نظر منابع علمی دانشجویی نیز غنی و جذاب محسوب میشود.
قوچی، چهار هزار عنوان کتاب الکترونیک کتابخانه این شرکت را که در قالب فایل PDF موجود است، مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: به دلیل تنوع گسترده داد و ستدهای علمی در جهان امروز و گسترش حوزه علم، در کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران به مقوله کتاب الکترونیک نیز توجه خاصی مبذول گشته است؛ همچنین ebook های کتابخانه شرکت در حوزههای تخصصی و عمدتاً بالادستی نفت و گاز و بیشتر به زبان لاتین هستند که اعضا و مراجعهکنندگان میتوانند به آسانی از این منابع الکترونیک هم استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه کتابهای مرجع موجود در مخزن کتابخانه بنا بر رویه معمول در کتابخانهها به امانت داده نمیشوند، گفت: برای سهولت دسترسی کاربران به اطلاعات مورد نیاز، دستگاههای تکثیر از اوراق کتابهای مرجع و نیز تجهیزات استفاده از اینترنت در کتابخانه ایجاد شده است.
قوچی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۴۰۰ عنوان قرارداد طرحها و پروژههای مهندسی شرکت نفت فلات قاره ایران در کتابخانه موجود است، یادآور شد: بیش از یکصد جلد نشریات فارسی و لاتین و نیز ۱۲ عنوان روزنامه پرتیراژ کشور نیز از جمله منابع مطبوعاتی قابل دسترسی در کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران هستند.
به گفته وی، پس از عقد قراردادهای طرحها و پروژههای شرکت نفت فلات قاره ایران در واحد مهندسی و ساختمان، یک نسخه از متن قرارداد برای آرشیو شدن در اختیار کتابخانه قرار میگیرد و در کتابخانه پس از تصویربرداری از تمامی متن قرارداد و بایگانی نمودن نسخه اصل، امکان دسترسی به محتوای قراردادها برای مسئولین ذیربط امکانپذیر میشود.
قوچی، تعداد اعضای کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران را ۳۰۰ نفر عنوان کرد و گفت: روزانه بیش از ۲۰ نفر اعم از همکاران، دانشجویان و … برای انجام تحقیق و استفاده از کتابها به این کتابخانه مراجعه می کنند.
مسئول کتابخانه شرکت نفت فلات قاره ایران تاکید کرد: کتابها و منابع موجود در این کتابخانه بر اساس استانداردهای فهرستنویسی و ضوابط کتابخانه ملی ایران فهرستنویسی شده و عمدتاً دارای ردهبندی استاندارد دیویی (Dewey) هستند که با برچسب استاندارد فهرستنویسی مشخص شدهاند و کاربران میتوانند در محل کتابخانه با استفاده از نرمافزار سیمرغ به جستجوی عنوان، موضوع و نویسنده کتاب مورد نیاز خود پرداخته و آن را برای استفاده درخواست کنند.
قوچی خاطرنشان کرد: از آنجا که بسیاری از منابع علمی و کتب موجود در این کتابخانه جزو منابع گران قیمت و نادر محسوب میشوند و کارکنان و کارشناسان شرکت امکان تهیه آسان آنها را ندارند، وجود این کتابخانه عاملی در راه گسترش سطح علمی کارکنان و راهبردی برای تسهیل در روند مطالعات علمی مرتبط با توسعه صنعت نفت دریایی کشورمان است.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که با افزایش بودجه مربوط به کتابخانه، تامین و تهیه منابع علمی جدید روند رو به رشدی را تجربه کند و در نهایت باعث ارتقای میزان آگاهی علمی و توسعه اطلاعات تخصصی دانشپژوهان و کارشناسان شرکت نفت فلات قاره ایران شود.