پیش بینی ۱۵ میلیارددلار سرمایه گذاری پروژه های بالادست نفت از بودجه ۹۱
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت از ارسال بودجه نهایی سال ۹۱ صنعت نفت به دولت خبر داد و افزود: پیش بینی می شود ۱۵ میلیارد دلار از سرمایه مورد نیاز صنعت نفت از محل بودجه سنواتی برای سرمایه گذاری در پروژه های این صنعت اختصاص یابد.
مهندس محسن خجسته مهر در گفت و گو با خبرنگار شانا تصریح کرد: بودجه سال ۹۱ در دو بخش احکام و ارقام تهیه و نهایی و به دولت ارسال شد که در زمان مقرر دولت آن را تقدیم مجلس خواهد کرد.
وی نیاز بودجه ای صنعت نفت در بخش بالا دست در سال ۹۱ را حدود ۵۰ میلیارد دلار اعلام و تصریح کرد: پیش بینی می شود ۱۵ میلیارد دلار از این میزان از محل بودجه سنواتی برای سرمایه گذاری در صنعت نفت اختصاص یابد و بقیه منابع مورد نیاز از روش های دیگر، از جمله بیع متقابل اوراق مشارکت، صکوک، فاینانس و وام های بانکی تامین خواهد شد.
وی با بیان این که بودجه سال ۹۱ بر مبنای اهداف و برنامه های پنجم توسعه نهایی شده است، افزود: جریان نقدینگی کل طرحها و پروژهها در پنج سال برنامه دیده شده است و بر اساس ماده ۲۱۷ برنامه پنجم توسعه وزارت خانه ها و دستگاه های دولتی از جمله وزارت نفت باید بسته های اجرایی و عملیاتی خود را تدوین کنند و این بسته ها مبنای تنظیم و تصویب بودجه دستگاه ها خواهد بود.
به گفته خجسته مهر، بسته های عملیاتی مجموعه ای از چند پروژه بهم پیوسته و خوشه ای متجانس و مرتبط است که برای حل مشکلات اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد و این پروژه ها در چارچوب اهداف برنامه اجرا خواهد شد.
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت تصریح کرد: بستههای اجرایی و عملیاتی باید هدفمند باشد و ما این بستههای عملیاتی و اجرایی را برای پنج سال ارائه کردیم و بودجه سال ۹۱ نیز بر همین مبنا بسته شده است.
وی گفت: با توجه به شروع طرحها و پروژه در سالهای ۹۱ و ۹۲ بیشترین اعتبار را در صنعت نفت نیاز داریم و بیشترین هزینهها در این دو سال نسبت به سال های برنامه انجام خواهد شد.
خجسته مهر تصریح کرد: سهم وزارت نفت از فروش نفت بر اساس بودجه امسال ۱۴٫۵ درصد بوده که بر مبنای قیمت روز نفت محاسبه می شود ولی با توجه به این که این میزان پاسخگویی نیازهای صنعت نفت نیست، اختیارهایی به وزارت نفت برای تامین منایع مالی از دیگر منابع در بودجه ۹۱ درخواست شده است.
وی با بیان این که بودجه سال ۹۱ بر مبنای مدیریت هزینه تنظیم نشده و به صورت عملیاتی نهایی شده است، گفت: اولویت سرمایه گذاری وزارت نفت در میدان های مشترک به ویژه میدان گازی پارس جنوبی و میدان های مشترک نفتی در خشکی و دریاست.
معاون برنامه ریزی وزیر نفت گفت: تلاش کردیم برای شتاب بخشیدن در اجرای طرحها و پروژهها اختیارهایی را در قالب احکام در نظر بگیریم و از سایر منابع برای تامین سرمایه مورد نیاز در صنعت نفت استفاده شود.
خجسته مهر گفت: بر اساس تجربه کسب شده عملکرد بودجه سال ۹۰ و آسیب شناسی آن، بودجه سال آینده تنظیم شده است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت در تبیین محورهای اصلی در پیش بینی بودجه سال ۱۳۹۱ گفت: پیش بینی شاخص های کلان اقتصادی موثر بر تنظیم بودجه مشتمل بر قیمت نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی، درصد رشد هزینه های جاری و سرمایه ای، افزایش حقوق و دستمزد و نرخ تسعیر ارز، از جمله محورهای تنظیم بودجه سال ۹۱ است.
به گفته وی، وزارت نفت بر اساس بازار جهانی راهکارهای مختلف قیمت نفت را تهیه می کند و در اختیار معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری قرار می دهد و دولت با بررسی راهکارهای یاد شده در نهایت آن را به مجلس شورای اسلامی تحویل خواهد داد.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت ادامه داد: به موازت فعالیت یاد شده، وزارت نفت با همکاری شرکت های اصلی تابعه، پیش بینی ارقام مربوط به هزینه و درآمد میزان تولید نفت خام، گاز طبیعی، میعانات گازی، فرآورده های نفتی، خوراک و سوخت مجتمع های پتروشیمی را انجام داده است.
به گفته وی، پیش بینی میزان مصرف فرآورده های نفتی در داخل کشور، پیش بینی میزان و ارزش صادرات و واردات گاز طبیعی و فرآورده های نفتی، پیش بینی میزان فروش گاز طبیعی از سوی شرکت ملی گاز ایران و پیش بینی اثرهای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در تنظیم بودجه سال ۱۳۹۱ از دیگر محورهای اصلی برای تدوین این بودجه است.
وی تصریح کرد: پیش بینی سرمایه گذاری شرکت ها در سال ۱۳۹۱ با توجه به برنامه پنجم توسعه به تفکیک طرح ها و منابع تامین آنها (با در نظر گرفتن بازپرداخت های مربوط به اوراق مشارکت، بیع متقابل، فاینانس، تسهیلات دریافتی از بانک ها و صندوق ذخیره ارزی) و پیش بینی احکام مرتبط با وزارت نفت و شرکتهای تابعه اصلی در تنظیم بودجه سال ۱۳۹۱ از دیگر فعالیت ها برای نهایی کردن بودجه ۹۱ در صنعت نفت است.