سال مهار تورم و رشد توليد
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ EN

اوراق سلف نفتی زمینه راه اندازی بازار بورس کاغذی نفت را فراهم می کند

مهندس احمد قلعه بانی گفت: فروش اوراق سلف نفتی، سازکار تحویل فیزیکی را در کشور آسان تر و زمینه را برای راه اندازی بورس کاغذی کشور فراهم می کند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در گفت و گو با خبرنگار شانا، پیش فروش نفت در قالب انتشار اوراق بهادار سلف نفتی را مقدمه ای برای راه اندازی بازار کاغذی نفت اعلام و تصریح کرد: روزانه ۸۵ میلیون تا ۹۰ میلیون بشکه نفت در بازارهای بین المللی خرید و فروش می شود؛ این در حالی است که این رقم در بازار نفت کاغذی ۱٫۴ تریلیون بشکه است و ایران در بازار معامله کاغذی نفت هیچ سهمی ندارد.

احمد قلعه بانی افزود: در بورس کاغذی تحویل فیزیکی نفت بسیار کم اتفاق می افتد و آخرین مشتری، دریافت کننده نفت خواهد بود، هم اکنون این سازکار در بازار بورس کشور وجود ندارد و فروش اوراق سلف نفتی سازکار تحویل فیزیکی را در کشور آسان تر و زمینه را برای راه اندازی بورس کاغذی کشور فراهم می کند.

وی تصریح کرد: در روش فروش اوراق بهادار سلف نفتی، سازکارهای لازم برای کنترل ریسک افزایش و کاهش قیمت نفت برای فروشنده و خریدار دیده شده و این روش ایمن تر است ولی در بازار بورس کاغذی نفت، هیچ کنترلی روی نوسان قیمت ها برای فرشنده و خریدار وجود ندارد و احتمال بروز ریسک در این روش بالاتر است.

به گزارش خبرنگار شانا، شرکت ملی نفت سالانه به ۳۰ میلیارد دلار سرمایه نیازدارد که بر اساس تصمیم گیری، فروش اوراق بهادار سلف نفتی به عنوان ابزاری کارآمد و موثر در صنعت نفت تعریف و قرار شد با اجرای این روش، سرمایه کلان و جزء افراد حقیقی و حقوقی در این صنعت به کار گرفته شود.

صکوک، واژه ای عربی و جمع کلمه صک است (صک، معرب واژه چک در فارسی است) و در زبان عربی به هرگونه اوراق بهادار صکوک گفته می شود.

انتشار اوراق بهادار  پیشینه ای ۱۰۰ ساله در جهان دارد دارد ولی اوراق بهادار اسلامی برای نخستین بار سال ۷۴ در ایران منتشر شد.

بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران، دو نماد برای خرید این اوراق در نظرگرفته شده است و افراد با دلار و ریال می توانند این اوراق را بخرند که در نماد اول، خرید و فروش برمبنای دلار است و چنانچه ارزش هر بشکه نفت در زمان سررسید به ۱۴۰ دلار برسد، سود آن سالانه (تا ۴ سال) ۱۰ درصد و اگر بهای هر بشکه نفت به ۱۶۰ دلار برسد، سود آن سالانه ۱۵ درصد محاسبه می شود که ۱۰ تا ۱۵ درصد سود روی دلار، جاذبه خوبی برای خریداران ایجاد می کند.

در نماد دوم، خرید و فروش نفت بر مبنای ریال و سود سالانه روی نرخ ریال ۲۰ تا ۲۵ درصد درنظرگرفته شده است؛ بنا بر این پرداختی افراد تا دو برابر قابل افزایش است که این رقم از سودی که بانک ها به عنوان نرخ پنج ساله سپرده گذاری در نظرگرفته اند (حدود ۲۱٫۶۸ درصد) بیشتر و سودآورتر است.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۶ آذر ۱۳۹۰ساعت: ۱۳:۱۹۳۱۵ بازدید