راهنمای کار در مشاغل عملیاتی صنعت نفت
یکی از شیوههای مدیریت صحیح در سازمانها بهکارگیری اصول بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) وملزم کردن کارکنان به رعایت این مهم است که بهاین منظور برخی اصول راهنمای کار در مشاغل عملیاتی بهویژه مشاغل مربوط به شرکت ملی گاز تشریح شده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، باتوجه به اهمیت موضوع HSE، وزارت نفت با برگزاری کلاسهایی اصول اولیه رعایت بهداشت، ایمنی و محیط زیست را با دقت تمام به کارکنان آموزش میدهد تا بر اساس آن فضای مساعد جهت افزایش بهرهوری تضمین شود.
از جمله اصول HSE، رعایت مسائل ایمنی درخصوص مشاغل عملیاتی بهویژه در صنعت گاز بوده است که در ادامه اهم آن ها از نظر می گذرد.
۱- کارکنان بیتجربه یا جدید: این قبیل افراد باید تحت مراقبت سرپرست مسئول بلاواسطه نسبت به نحوه انجام کار و آشنایی با شرایط محیط وپیشگیری حوادث و آتش سوزی آموزش لازم را به نحوی فرا گیرند.
۲- تنها کار کردن: سرپرستان موظف اند از کارکنانی که به تنهایی انجام وظیفه می کنند در ساعات کار بازدید و با آنان به طور مرتب تماس حاصل کنندد.
۳- تنها کار کردن در مشاغل خطرناک: هیچ یک از کارکنان حق ندارند در کارهای خطرناک به تنهایی انجام وظیفه کنند.
۴- کار بر اساس دستورالعمل تحت هر شرایطی: کارکنان موظفند هر نوع کاری را بر اساس دستورالعمل اجرایی و ایمنی مدون برای آن و با تکمیل چک لیست های مربوط به آن، به انجام رسانند. انجام هرنوع کار خارج از دستورالعمل اجرایی و ایمنی تدوین شده، اکیدا ممنوع است.
۵- در جریان گذاردن نوبت کاران: سرپرستان موظف هستند اطمینان حاصل کنند که افراد نوبتکار در موقع تعویض شیفت کلیه اطلاعات لازم، دستورات جدید و نواقص را کتبا و یا شفاها در محل کار به نوبت کاران بعدی ابلاغ کنند.
۶- آشنایی با کار و خطرات احتمالی آن: سرپرستان موظفند به طور مستمراطلاعات لازم را در مورد کار وخطرات احتمالی آن در اختیار کارکنان گذارده و برای ایشان تکرار کنند و از هرگونه عمل خلاف جلوگیری کنند.
۷- عدم استقبال از خطرات احتمالی: کارکنان به هیچ وجه مجاز نیستند به امید اینکه اتفاقی نخواهد افتاد نسبت به انجام کاری که به نظر خود آنان نیز احتمال خطر دارد، اقدام کنند.
*شرکت از هیچ فردی انتظار ندارد هنگام انجام وظیفه خود را در معرض خطر قرار دهد*
۸- استعمال دخانیات: استعمال دخانیات در کلیه محوطههای صنعتی شرکت ممنوع است.
۹- البسه و وسایل استحفاظی ایمنی: این وسائل طبق جدول مربوطه در اختیار کارکنان قرار میگیرد.
۱۰- استفاده از وسائل ایمنی: استفاده از وسایل ایمنی متناسب با کار موردنظر الزامی است.
۱۱- تعویض لباسهای آلوده: کارکنانی که لباسشان به مواد نفتی یا شیمیایی خطرناک آغشته شود باید فورا آن را شسته و یا تعویض کنند و آن قسمت از بدن را نیز که با مواد مزبور در تماس بوده با آب و صابون بشویند.
۱۲- بنزین برای نظافت: تحت هیچ عنوان و شرایطی استفاده از بنزین برای شستشوی ماشین آلات و یا بدن و آلبسه و مانند آنها مجاز نیست.
۱۳- کارهای گرم و سرد: برای انجام کارهای گرم از قبیل بریدن و جوشکاری و مانند آنها لازم است مقررات مربوط به پروانه کار گرم و سرد رعایت شود. همچنین در مورد کارهای سرد از قبیل باز کردن و یا رفتن به داخل وسائلی که قبلا محتوی گاز و بخار و گرد خفه کننده وسمی و قابل اشتعال بوده است، مقررات صدور پروانه کار گرم و سرد باید کاملا رعایت شود.
۱۴- کار کردن روی ماشینآلات در حین کار: تعمیر ماشینآلاتی که در حال کار هستند، تنها باید توسط کارکنان مجرب و آزموده و براساس دستورالعملهای مربوطه صورت گیرد.
۱۵- برداشتن اشیاء سنگین: این عمل باید به گونهای اجرا شود که مقررات ایمنی و بهداشتی مربوطه رعایت شود.
۱۶- تابلوهای اخطار: تابلوها و برچسب و پوستر اخطار یادآور مقررات است و مفاد آن ها باید رعایت شود.
۱۷- جلوگیری از تکرار حوادث: تکرار حوادث معمولا به علت دخالت عوامل انسانی در کار شامل سهلانگاری، فراموشی، مخالفت و تضادهای بین رئیس و مرئوس، عدم انتقال صحیح و کامل دلایل بروز حوادث مشابه قبلی به افراد و غیره اتفاق میافتد.
بنابراین بازهم حوادثی در محیط کار رخ میدهد که باید با تحقیق و پژوهش در مورد علل آنها و برطرفکردن نواقص شامل مسائل فنی، آموزشی یا روابط انسانی یا در اختیار گذاشتن لوازم ایمنی مناسب، از وقوع مکرر آنها جلوگیری کرد و در مواردی که حادثه قابل اهمیت باشد، باید نتیجه تحقیقات و توصیههای مربوطه در دستورالعملهای کاری واحدها و کارگاههای مشابه لحاظ شود. اگرچه لازم است دستورالعملهای کاری بهروز شوند.