ایدرو در عسلویه چه می کند؟
ایدرو در عسلویه چه می کند؟/نگاهی به فعالیت های سازمان گسترش و نوسازی صنایع در پارس جنوبی
هم اکنون سازمان گسترش و نوسازی صنایع(ایدرو) به همراه ۲ شرکت صنعتی دیگر، به عنوان مسئول کنسرسیوم، عهده دار اجرای پروژه فازهای ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی است،ایدرو یک سازمان وابسته به وزارت صنعت ،معدن و تجارت است که از توانمندی خود برای توسعه برخی فازهای پارس جنوبی نیز استفاده می کند.
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) با هدف فراهمآوردن ملزومات توسعهصنعتی و جهت ایجاد فضای رقابتپذیری صنایع ایران در عرصه جهانی، تیرماه سال ۱۳۴۶ تاسیس شد؛ فعالیت در حوزه پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی یکی از حوزه های فعالیت معاونت گسترش پروژه های صنعتی این شرکت است و این معاونت با انجام مطالعات امکانسنجی، تهیه طرح های پایه و تفصیلی، تهیه و تدارک ملزومات پروژه های صنعتی، پیش راه اندازی، راه اندازی و بهره برداری واحد های صنعتی در این زمینه نقش موثری ایفا می کند. عملکرد شرکت های تابعه معاونت گسترش پروژه های صنعتی در زمینه اجرای پروژه های بزرگ ملی و نگاهی اجمالی به پروژه های در دست اجرای این شرکت ها به خصوص شرکت های پیمانکاری عمومی، بیانگر حجم فعالیت این شرکت ها در زمینه عملیات ساخت، نصب و راه اندازی در زمینه پروژه های نیروگاهی و پالایشگاهی نفتی و گازی و ساخت و نصب سازه های فلزی است.
حجم وسیع فعالیت های شرکت ایدرو به پروژه های موجود در طرح توسعه فازهای پارس جنوبی نیز کشیده شد و هم اکنون این شرکت به همراه شرکت های مهندسی و ساختمان صنایع نفت و مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران، به عنوان مسئول کنسرسیوم، عهده دار اجرای پروژه فازهای ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی است. فازهایی که توسعه آنها به منظور تولید روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی، ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی و تولید۴۰۰ تن گوگرد، همچنین تولید سالانه یک میلیون تن اتان و ۱٫۰۵ میلیون تن گاز مایع پروپان و بوتان انجام می گیرد.تاسیسات فرا ساحلی این طرح در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از ساحل عسلویه احداث می شود و چهار سکوی حفاری تولیدی شامل ۴۴ حلقه چاه، دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی انتقال گاز، دو خط لوله ۴ اینچ انتقال محلول گلایکول، تاسیسات دریایی این طرح را شامل میشود. پالایشگاه ساحلی این طرح نیز در زمینی به مساحت تقریبی ۱۵۵ هکتار و در مجاورت فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی احداث میشود که شامل چهار واحد شیرینسازی گاز، واحد تثبیت میعانات گازی و مخازن ذخیره آن، واحد شیرینسازی و نمزدایی گاز، تبرید گاز و جداسازی گاز اتان، پروپان و بوتان، واحد سولفور و مرکپتانزدایی و تراکم گاز جهت انتقال، واحد بازیافت و دانهبندی گوگرد و واحد احیای منواتیلن گلایکول است؛ بخار، آب شیرین و خنککردن پالایشگاه نیز توسط واحدهای پشتیبانی پالایشگاه و برق موردنیاز نیز از نیروگاه مشترک طرح ها تأمین خواهد شد.
همچنین کنسرسیومی متشکل از شرکتهای مپنا، مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، شرکت ملی حفاری، شرکت پایندان، مدیریت طرحهای صنعتی ایران، ایزوایکو و ماشینسازی اراک با راهبری ایدرو، اجرای پروژه توسعه فاز ۱۴پارس جنوبی را با هزینه ای بالغ بر پنج میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار بر عهده دارند.
ظرفیت تولید از مخزن در این فاز دو میلیارد استاندارد فوت مکعب در روز برآورد شده است؛تاسیسات دریایی این فاز شامل ۴۴ حلقه چاه و چهار سکو هر یک جهت تولید ۵۰۰ میلیون استاندارد فوت مکعب گاز در روز است و خطوط لوله دریایی شامل خطوط لوله اصلی: دو خط ۳۲ اینچی انتقال گاز از سکوهای اصلی به پالایشگاه خشکی جمعاً به طول ۲۶۰ کیلو متر به همراه دو رشته خط ۵/۴ اینچ تزریق است. خطوط لوله نیز دو رشته خط ۱۸ اینچی انتقال گاز از سکوهای اقماری به خروجی سکوهای اصلی، جمعا” بطول ۱۸ کیلومتر به همراه دو رشته خط لوله ۵/۴ اینچی تزریق هستند. در پالایشگاه خشکی فاز ۱۴، ۵۰ میلیون استاندارد متر مکعب در روز گاز تصفیه شده، ۱/۱ میلیون تن در سال گاز مایع جهت صادرات، ۷۷ هزار بشکه در روز میعانات گازی جهت صادرات، یک میلیون تن در سال گاز اتان جهت تامین خوراک پتروشیمی و ۴۰۰ تن گوگرد در روز جهت صادرات تولید خواهد شد.
بر اساس این گزارش، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، پیشرفت پروژه های سازمان گسترش را در عسلویه با جدیت دنبال می کند و داخلی سازی تجهیزات و اتکابه توان صنعتگران ایرانی در اجرای پروژه های توسعه ای پارس جنوبی مدنظر این سازمان قرار دارد.