وزیر نفت از برنامهریزی مدون برای توسعه میدانهای مشترک خبر داد
وزیر نفت با اشاره به برنامهریزیهای انجام شده در بخشهای مختلف بالادستی، میان دستی و پایین دستی صنعت نفت، از برنامههای مدون برای توسعه میدانهای مشترک خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارن نفت(MOP)، مهندس رستم قاسمی در مراسم بازدید از دستاوردهای شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و رونمایی از چهار کاتالیست بومی شده صنعت پتروشیمی که صبح دیروز (۷ مهر) انجام شد، با بیان اینکه برنامهریزی شده تا پایان سال در بیشتر میدانهای مشترک نفت و گاز پروژههای تولیدی عملیاتی شود، افزود: در این خصوص در نظر داریم تولید میدانهای مشترک در گام اول حداقل به تعادل رسد.
وی پتروشیمی را یک صنعت توسعهای در دنیا و کشور دانست و یادآوری کرد: این صنعت به لحاظ ویژگیهای خاص خود یک صنعت توسعهای است زیرا میتواند در اشتغالزایی و همچنین درآمد سرانه ملی کشور تغییرات رو به رشدی را ایجاد کند.
مهندس قاسمی با اشاره به اینکه باید به کارهای پژوهش و فناوری بیشتر با رویکرد نتیجهای نگاه شود تا هزینهای، تصریح کرد: امروزه دستیابی به لایسنس و دانش فنی تکنولوژیهای مورد نیاز، ابزار قدرت کشورها محسوب میشود و در کشور ما ثابت شده که رسیدن به این اهداف امکان پذیر است.
وی با بیان اینکه در نظامنامه جدید پژوهش و فناوری وزارت نفت برنامهریزی شده از ظرفیتهای پژوهشی کشور در دانشگاهها، شرکتهای پژوهشی و شرکتهای دانشبنیان حداکثر استفاده شود، گفت: در این رابطه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی میتواند راهبری دانش پتروشیمی کشور را بر عهده گیرد.
به گفته مهندس قاسمی نگاه ما در وزارت نفت یک نگاه دانشبنیان است و باید در ساخت و طراحی تجهیزات به دانش آنها دست یافته و آنها را بومی کنیم. در این رابطه سازندگان کشور ثابت کردند که اگر موانع حل شود در ساخت تجهیزات مورد نیاز و بومی سازی تکنولوژیها، حداقل از کشورهای شرقی کم ندارند.
وی خصوصی سازی را یکی از نیازهای اساسی کشور دانست و توضیح داد: اگر اقتصاد بر مبنای بخش خصوصی باشد با تغییر دولتها نوسان نخواهد داشت و به اقتصاد پایداری دست پیدا میکنیم. اگرچه در خصوص بخشهای پژوهش و فناوری اعتقاد دارم باید جزء بخشهای حاکمیتی بماند و در این خصوص تلاش میکنیم شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی نیز تحت حاکمیت دولتی باقی بماند.
وی افزود: امروز دشمنان مبارزه با استقلال طلبی ایران را از طریق تحریم ادامه دادهاند ولی دانشمندان و سازندگان ثابت کردهاند که میتوانند در مقابل تحریمها، بیشترین مقاومت را داشته باشند.
دستیابی به لایسنس ایرانی دکل و توربین ملی
همچنین دکتر محمدرضا مقدم معاون پژوهش و فناوری وزارت نفت با اشاره به اینکه وزارت نفت تنها وزارتخانهای است که استراتژی مشخص پژوهش و فناوری دارد، اظهار کرد: اثربخشی پژوهشها برای مصرف کننده، حل مسئله و محصول محوری از جمله اهداف نظامنامه جدید پژوهشی وزارت نفت است.
وی گفت: تلاش میکنیم سه رکن اصلی قطبهای علمی، حوزههای تولید فناوری و حوزههای توسعه دهنده محصول به صورت یک شبکه از ابتدای انجام کار پژوهشی در کنار هم قرار گیرند.
دکتر مقدم با اشاره به اینکه در دو سال گذشته سه هزار طرح پژوهشی در مجموعه صنعت نفت غربالگری شد و سبد هدفمندی از پروژهها به دست آمد، یادآوری کرد: در این رابطه در صنعت نفت، پتروشیمی در رویکرد محصول محوری و نظام نوین پژوهش و فن آوری پیشتاز بوده است. امیدوارم تا پایان برنامه پنجم توسعه صنعت پتروشیمی بتواند دانش فنی فرآیندهای موجود را بومی سازی کند.
وی با اعلام خبر امضای قرارداد توربین ملی در آینده نزدیک یادآوری کرد: در بخش بالادست، دستیابی به لایسنس ایرانی ساخت دکل نهایی شده و پس از تصویب در هیات مدیره شرکت ملی نفت به لایسنس ایرانی برای دکل خواهیم رسید. همچنین قرارداد دستیابی به لایسنس ایرانی توربین ملی نیز به زودی امضا خواهد شد.
خودکفایی از واردات و صادرات کاتالیست ها در برنامه پتروشیمی
در این مراسم همچنین مهندس عبدالحسین بیات مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه پتروشیمی در صنعت نفت یک حلقه جدایی ناپذیر و موثر است، تصریح کرد: در همین زمینه شرکت پژوهش و فناوری نیز با توسعه پایدار و مستمر دانش مورد نیاز صنعت پتروشیمی یک حلقه جدایی ناپذیر است.
وی با اشاره به اینکه بسترسازی برای بومی کردن چهار کاتالیست مورد نیاز صنعت پتروشیمی از حدود ۱٫۵ سال پیش آغاز شده بود، گفت: تبدیل شدن این تلاشهای پژوهشی به محصول برای کشور ثروت به همراه دارد.
مهندس بیات با بیان اینکه سال گذشته همچنین بومیسازی چند کاتالیست و لیسانس نهایی شد، خاطرنشان کرد: از وزیر نفت خواهشمندیم شرایطی را ایجاد کند تا در قالب خصوصی سازی، امنیت کار بین نیروی انسانی در شرکت پژوهش و فناوری از بین نرود. زیرا نیروی انسانی و مغز متفکر کارکنان، سرمایه این شرکت محسوب میشوند.
به گفته وی وزارت نفت میتواند با حمایت همه جانبه از کاتالیستهای تولیدی و محصولاتی که دانش آنها بومی شده، زمینه توسعه هرچه بیشتر آنها را فراهم کند. همچنین شرکت ملی صنایع پتروشیمی آمادگی دارد با همکاری با سرمایهگذاران طی قراردادهایی دانش فنی به دست آمده را ضمن رعایت مسائل حقوقی، برای تولید انبوه با هدف خودکفایی کشور از واردات آنها و نیز صادرات به این سرمایه گذاران واگذار کند.
ارائه کاتالیست های جدید به صنعت پتروشیمی
براساس این گزارش، مهندس غلامرضا جوکار مدیر عامل شرکت پژوهش و فنآوری پتروشیمی با تأکید بر اینکه توان ایجاد واحد ۹۰۰ هزار تنی تولید DME به عنوان سوخت جایگزین گازوئیل را داریم، گفت: هر سه ماه به سه ماه کاتالیستهای جدیدی را به صنعت پتروشیمی ارائه خواهیم.
به گفته وی کاتالیست THS صنعتی شده و میتوانیم ۷۰ تن مورد نیاز صنعت را تأمین کرده و تا ۱۵۰ تن در سال افزایش ظرفیت دهیم. در خرداد ماه آینده نیز پلی اتیلن سنگین به صورت نیمه صنعتی وارد مدار تولید میشود.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه در ماهشهر ۳ دانش فنی به دست رئیس جمهور افتتاح شد، اضافه کرد: سال آینده دانش فنی تبدیل متانول به ریفرمینگ تحویل کشور خواهد شد تا نیازی به واردات آن وجود نداشته باشد.
وی اظهار داشت: در واحد پایلوت MTP چرخه کاملی داریم که شرکت خارجی صاحب این دانش هم چنین چرخه کاملی را در اختیار ندارد.
جوکار با بیان اینکه هر سه ماه به سه ماه کاتالیستهای جدیدی را به صنعت پتروشیمی ارائه خواهیم کرد، افزود: امروز روز سختی برای شرکتهای خارجی است که میشنوند کاتالیستهای آنها را گسترش دادهایم. در حوزه غشاء بایوتکنولوژی و نانوتکنولوژی در صنعت پتروشیمی نیز فعالیت گستردهای را تعریف کردهایم.
وی با تأکید بر اینکه توان ایجاد واحد ۹۰۰ هزار تنی تولید DME به عنوان سوخت جایگزین گازوئیل را داریم، گفت: ژاپن ۱۰۰ درصد و چین ۸۰ درصد مصرف گازوئیل را در سالهای آینده با DNE جایگزین خواهند کرد.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه ایران سومین کشور صاحب کاتالیست ریفرمینگ خشک متان است، افزود: ما معتقدیم با استفاده از این کاتالیست بدون هیچ تغییر دیگری ۳۵ درصد افزایش تولید در واحدهای متان ممکن خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه کاتالیست تبدیل متان با آروماتیکها تا پایان سال ارائه خواهد شد، گفت: ۶۵ پروژه جاری، ۷۵ پروژه خاتمه یافته و ۱۲۵ اختراع داخلی و خارجی را ثبت کردیم و قادریم همه هزینهها را به تولید ثروت تبدیل کنیم.