مدیر امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران از صدور پروانه اکتشاف، توسعه و تولید ذخایر هیدروکربوری برای شرکتهای تابعه و سایر شرکتهای صاحب صلاحیت در چارچوب مقررات ماده ۱۲۵ قانون برنامه پنجم توسعه خبر داد.
دکتر پیام بطحایی در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP) با اشاره به ایجاد امکان صدور پروانه اکتشاف، توسعه و تولید برای شرکتهای صاحب صلاحیت افزود: در این میان اعطای اختیار صدور پروانه تولید برای هر شرکت صاحب صلاحیت در واقع انحصار عملیات تولید را از دست شرکتهای تابعه وزارت نفت خارج ساخته است.
وی ادامه داد: اعطای این اختیار با شکستن این انحصار، به وزارت نفت این امکان را داده است که در جهت ارتقای تولید صیانتی حتی به انحصارشکنی پرداخته و ملاک را صلاحیت و توانایی شرکتها در تولید صیانتی هر چه بیشتر قرار دهد.
به گفته دکتر بطحایی بهاین ترتیب وزارت نفت خود بر عملیات اکتشاف، توسعه و تولید شرکتهای مذکور از نظر مقدار تولید و صیانت مخزن و معیارهای سلامتی ـ ایمنی و زیستمحیطی نظارت خواهد کرد.
وی توجه بیشتر به بحث تولید صیانتی و تهیه برنامه جامع صیانتی و ازدیاد برداشت از مخازن هیدروکربوری با رعایت اولویتبندی مخازن را از دیگر وظایف محول شده به وزارت نفت در برنامه پنجم توسعه دانست.
این مقام مسئول همچنین توضیح داد: در این برنامه به دولت اجازه داده میشود برای شناسایی و اکتشاف هر چه بیشتر منابع نفت وگاز و انتقال و بهکارگیری فناوریهای جدید، در تمام مناطق کشور (به استثنای استانهای خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد) که عملیات اکتشافی مربوط با ریسک پیمانکار انجام و منجر به کشف میدان قابل تولید تجاری میشود، نسبت به عقد قراردادهای بیعمتقابل توام برای اکتشاف و توسعه میادین جدید از طریق برگزاری مناقصات اقدام کرده و پیمانکار را مطابق ضوابط قانونی انتخاب کند.
مدیر امور حقوقی شرکت ملی نفت با اشاره به این که هزینههای اکتشافی (مستقیم و غیرمستقیم) در قالب قرارداد منعقده مذکور منظور و بههمراه هزینهها از محل فروش محصولات تولیدی همان میدان بازپرداخت خواهد شد، اظهار داشت: مجوزهای صادره دارای زمان بوده و در هر مورد توسط وزارت نفت تعیینشده ویکبار نیز قابل تمدید است.
وی در پایان اضافه کرد: درصورتی که در پایان مرحله اکتشاف، میدان تجاری از منطقه کشف نشده باشد، قرارداد خاتمه خواهد یافت و طرف قرارداد حق مطالبه هیچگونه وجهی را نخواهد داشت.