پژوهش، مقولهای فانتزی و تشریفاتی نیست
مدیر کل امور پژوهش معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت با تاکید بر اینکه به پژوهش به عنوان مقولهای فانتزی و تشریفاتی نگریسته نشود، گفت: با وجود منابع مختلف در داخل کشور به ویژه منابع انسانی فرهیخته و علاقمند باید فکری بشود تا از این سرمایههای ارزشمند بتوان به نحو شایسته تری در راستای پیشبرد اهداف صنعت نفت استفاده بهتری شود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس پرویز نوری با اشاره به این که تدوین نظامنامه جدید پژوهش و فناوری و در وزارت نفت با حضور کلیه فرهیختگان صنعتی و دانشگاهی این امکان را فراهم ساخت که نگاهی همهجانبه به نقش ویژه پژوهش و فناوری ایجاد شود، خاطر نشان کرد: پژوهش باید در تعاملی مستقیم با واحدهای عملیاتی و متقاضیان باشد و در تصمیمسازیها نقش موثر ایفا کند.
وی افزود: نباید به پژوهش به عنوان مقولهای فانتزی و تشریفاتی نگریسته شود بلکه باید پژوهش در متن قرار گیرد و برای رسیدن به این مقصود همه باید به اصل کار معتقد باشند و در فروع با تعامل به همگرایی برسند.
به گفته وی، این تعامل وهمگرایی باید در میان پژوهشگران، فناوران و متخصصان صنعتی در کل کشور و به تبع آن در صنعت نفت برقرار شود.
ضرورت تدوین نظام جدید پژوهش، فناوری و نوآوری در وزارت نفت
مهندس نوری در خصوص ضرورت تدوین نظام جدید پژوهش، فناوری و نوآوری در وزارت نفت خاطر نشان کرد: در نتیجه انجام بررسیهای کارشناسانه تائید شد که فرآیند پژوهش را اگر به صورت یک زنجیره یا چرخه از ایده تا محصول ببینیم، حلقههایی از این زنجیره مفقود شده است و اثر بخشی پژوهشها را نمیتوان مشخص کرد.
وی ادامه داد: برای هر سازمانی براساس نقشی که ایفا میکند، مشکلاتی پیش میآید و زمانی می رسد که باید راه حلی اتخاذ کند و این راه حل جز با مطالعه و پژوهش که به تصمیمسازی میانجامد، کسبشدنی نیست.
وی با بیان این که در شرکتهای خصوصی و در بخش مهندسی و طراحی بیشتر به دنبال مهندسی پایه هستیم تا مهندسی تفضیلی افزود: اگر به طور خلاصه انجام طرحها را در قالب E.P.C دقت کنیم، مقوله مهندسی (E) شامل دو بخش مهندسی پایه و مهندسی تفضیلی است که به دلیل پیچیدگی و مفهومیبودن عموما علاقهمندی به خریداری دانش فنی از خارج بیشتر است زیرا در آن ریسک کمتری وجود دارد.
مدیر کل پژوهش و فناوری وزارت نفت تاکید کرد: مهندسی تفضیلی نسبتا سادهتر و برای انجام محاسبات فنی جهت پیادهسازی طرح کاربرد دارد؛ هرچند که مقوله مهندسی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد هزینه یک پروژه را به خود اختصاص میدهد ولی نقش عمدهای در خرید تجهیزات (P) مورد نیاز دارد.
مهندس نوری با اشاره به اینکه گاه به منظور کاهش ریسک در انجام پروژهها مهندسان از برند یا نشان تجاری خاصی استفاده میکنند، اظهار داشت: در این صورت حدود ۵۰ درصد قیمت پروژه نیز باید صرف خریداری شده و در نهایت حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد نیز برای ساخت و ساز طرح صرف خواهد شد که میتوان در داخل کشور شرایطی را فراهم ساخت تا با استفاده از تجهیزات داخلی استاندارد نیاز صنعت را برآورده کرد.