اختصاص ۳۵۰ میلیون دلار بودجه برای اکتشاف نفت و گاز در سال ۹۰
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از اختصاص ۳۵۰ میلیون دلار به اکتشاف در بخش نفت و گاز در بودجه سال ۱۳۹۰ خبر داد.
سید محمود محدث؛ مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران با بیان این مطلب گفت: این در حالی است که اعتبار اختصاص داده شده به بخش اکتشاف در سال گذشته حدود ۴۱۴ میلیون دلار بود.
وی یادآور شد: بودجه در نظر گرفته شده برای بخش اکتشاف در برنامه چهارم توسعه یکهزار و ۱۸۹ میلیون دلار بود که البته با تمهیدات در نظر گرفته شده این میزان به یکهزار و ۵۲۳ میلیون دلار تا پایان سال ۸۹ افزایش پیدا کرد.
محدث به میزان نفت اکتشاف شده در طی برنامه چهارم توسعه اشاره کرد و گفت: در این مدت میزان نفت کشف شده قابل استحصال ۴ هزار و ۹۸۶ میلیون بشکه بوده است ( به عبارتی هر سال ۸۰۰ میلیون بشکه)، این در حالی است که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تا پایان برنامه چهارم می بایست میزان نفت کشف شده به ۱۸۰۰ میلیون بشکه می رسید؛ این بدین معنی است که ۲٫۷ برابر جلوتر از برنامه عمل کردیم.
وی ادامه داد: میزان گاز اکتشاف شده نیز در طی این سال ها ۳ هزار و ۱۳۱ میلیارد متر مکعب بوده که ۹٫۲ جلوتر از برنامه عمل کرده ایم.
محدث گفت: اگر نفت را بشکه ای ۸۰ دلار و هر متر مکعب گاز را ۲۵ سنت محاسبه کنیم ارزش اکتشافات در طی برنامه چهارم توسعه به ۱۳۶۲ میلیارد دلار می رسد.
وی با بیان اینکه هم اکنون ضریب موفقیت اکتشافی در دنیا ۳۰ تا ۳۵ درصد است افزود: این ضریب موفقیت در برنامه ۵ ساله دوم با وجود ریسک های اکتشافی، ۵۷ درصد، در ۵ ساله سوم ۷۹ درصد و در برنامه چهارم ۸۳٫۳ درصد بود.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به نقش موثر نیروهای کارشناس، متخصص و کارآزموده در حفظ این ضریب موفقیت اشاره کرد و اظهار امیدواری که ضریب موفقیت اکتشافی همواره بالای ۸۰ درصد حفظ شود.
تشریح تفاوت های موجود بین لرزه نگاری دو بعدی و سه بعدی
وی به تشریح فعالیت های لرزه نگاری و بیان تفاوت های موجود بین لرزه نگاری دو بعدی، سه بعدی و چهار بعدی پرداخت و گفت: لرزه نگاری چهار بعدی در واقع همان لرزه نگاری سه بعدی است که در ابعاد مختلف زمانی انجام می شود که بیشترین کاربرد آن مربوط به تولید از میادین است.
محدث توضیح داد: به عنوان مثال، امسال لرزه نگاری سه بعدی را انجام می دهیم سال بعد همان لرزه نگاری سه بعدی با همان گیرنده ها، مختصات و همان نقاط برداشت تکرار می کنیم، تفاوت حاصل بین دو لرزه نگاری در طول یک سال روند مهاجرت نفت و یا گاز را نشان می دهد یعنی رفتار مخزن در بعد زمان با اطلاعات لرزه نگاری مانیتور می شود.
وی با بیان اینکه لرزه نگاری چهار بعدی در اکتشاف کاربردی ندارد افزود: مدیریت اکتشاف تلاش می کند که با یک لرزه نگاری دوبعدی طاقدیسی که مشکلات جدی ندارد را شناسایی کند چون هزینه اولیه برای لرزه نگاری زیاد است با یک سرمایه گذاری معقول و متناسب هدف اکتشافی را شناسایی و کشف می کنیم ولی اگر جایی پیچیدگی خاص زمین شناسی داشته باشد و وضع طاقدیس، چین خوردگی ها و گسل ها پیچیده و به اطلاعات بیشتری نیاز باشد از لرزه نگاری سه بعدی استفاده می شود اما به هر حال بیشترین موارد استفاده لرزه نگاری سه بعدی و چهار بعدی در تولید مخزن و توسعه مخزن است چون اطلاعات مخزنی میدان را می دهد.
محدث اظهار کرد: هم اکنون مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در زمینه استفاده از تجهیزات و امکانات اکتشافی و لرزه نگاری به فناوری های روز دنیا مجهز است و از نظر نرم افزاری هیچ مشکلی ندارد و به نرم افزارهای مختلف در زمینه پردازش و تفسیر اطلاعات مجهز است.
به گفته مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، هم اکنون ۶۴۸ سمت مصوب در این مدیریت وجود دارد، تعداد نیروهای رسمی ۵۶۰ نفر که از این تعداد ۵ نفر دارای تحصیلات زیر دیپلم، ۶۲ نفر دیپلم، ۲۷ نفر فوق دیپلم و بقیه لیسانس به بالاتر هستند.