اجرای برنامه جامع صیانت از مخازن هیدروکربوری در برنامه پنجم
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدوروکربوری وزارت نفت از برنامهریزی برای تهیه و اجرای برنامه جامع صیانتی از مخازن هیدروکربوری در برنامه پنجم توسعه خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس محسن خجستهمهر با بیان اینکه به منظور تامین اهداف وزارت نفت و تثبیت و ارتقای جایگاه ایران به عنوان کشوری تاثیرگذار در بازار عرضه و تقاضای انرژی این تصمیم گرفته شده است، افزود: تدوین یک استراتژی جامع، همه جانبهنگر و عملیاتی برای تولید بهینه و صیانتی از مخازن هیدروکربوری کشور ضروری است.
وی تاکید کرد:در این میان تدوین استراتژی خاص میادین مشترک برای توسعه و تولید حداکثری از این میادین که در واقع خط مقدم صنعت نفت هستند و جلوگیری از هرز رفت ثروت ملی به سمت کشورهای شریک، همه مضاعف ،توجه و تدبیر ویژه ای را میطلبد.
تصویب تدوین سند ملی راهبردی انرژی
وی خاطر نشان کرد: تصویب تدوین سند ملی راهبردی انرژی یکی از وظایف دولت در بخش نفت است و در واقع این سند که توسط مجلس محترم تکلیف شده در دو بخش است، یکی سند کلی است که محتوی آن راهبرد های کلی انرژی است و طرح جامع انرژی نام دارد و دیگری سند راهبردی است که مربوط به نفت و گاز است و در بحث بالادست و پایین دست نفت و گاز را شامل میشود.
وی ادامه داد: باید راهبرد و چارچوب فعالیتهای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز به شکل سند درآید و این سند باید توسط دولت محترم تدوین و به تصویب مجلس برسد.
مهمترین برنامه های اکتشاف نفت و گاز ایران در برنامه پنجم توسعه
معاون وزیر نفت همچنین در تشریح مهمترین برنامه های اکتشاف نفت و گاز ایران در برنامه پنجم توسعه با بیان اینکه در دو سال گذشته ۱۴ میدان جدید نفت و گاز در ایران کشف شده است، گفت: با کشف این میادین جدید در مجموع میزان حجم ذخایر نفتخام کشور ۱۴ میلیارد بشکه و ذخایر گاز طبیعی ۱٫۵ تریلیون متر مکعب افزایش یافته است.
وی از انجام عملیات اکتشاف به عنوان مهمترین حلقه توسعه صنایع بالادستی نفت و گاز و کشف ذخایر جدید هیدروکربوری یاد کرد و افزود: بر این اساس در برنامه پنجم توسعه استفاده از تکنولوژی های جدید اکتشاف در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است که بهره گیری از فناوری های جدید در این زمینه در برنامه چارم توسعه بسیار مناسب بوده است.
رشد ۲۷۰ درصدی در اکتشاف نفت
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدوروکربوری وزارت نفت همچنین افزود: طبق برنامه قرار بود ۸ میلیارد بشکه نفت کشف کنیم که از این مقدار فراتر رفته وتوانستیم ۲۱ میلیارد بشکه نفت را کشف کرده و نسبت به برنامه ۲۷۰ در صد رشد داشتیم.
به گفته وی در برنامه ۵ ساله انعقاد قرار داد اکتشاف و توسعه به شکل بیع متقابل نیز در برنامه خواهد بود و اگر پیمانکاری در یک بلوک اکتشافی به موفقیتی دست یافت و تجاری شناخته شد، اولویت توسعه این میدان می تواند با آن پیمانکار باشد.
مهندس خجستهمهر یادآور شد: طبق ماده ۱۲۹ قانون برنامه پنجم توسعه وزارت نفت در راستای تقویت سازو کار های اعمال حق مالکیت و حاکمیت بر منابع نفت و گاز، مدیریت اکتشاف توسعه و تولید در وزارت نفت ایجاد خواهد شد.
صدور پروانه اکتشاف، توسعه و بهرهبرداری از سوی وزارت نفت
وی از صدور پروانه اکتشاف، توسعه و بهره برداری از سوی وزارت نفت خبر داد و گفت: این حکم طبق ماده ۱۲۹ قانون برنامه پنجم توسعه برای ایجاد فضای رقابتی برای کلیه شرکت های تابعه شرکت ملی نفت به وزارت نفت داده شده است که به موجب این قانون، این وزارتخانه تصمیم خواهد گرفت که چه شرکتی، چه میدانی را چگونه توسعه دهد.
این مقام مسئول با بیان اینکه به موجب حکم یاد شده، وزارت نفت علاوه بر سیاست گذاری، وظیفه راهبری و نظارت بر اقدامهای اجرایی را به عهده خواهد داشت، توضیح داد: این اقدام احراز حاکمیتی وزارت نفت را افزایش خواهد داد.
ایجاد سامانه یکپارچه کنترل و اندازی گیری میزان تولید، فرآورش، انتقال، پالایش، توزیع و صادرات نفت
وی با تاکید بر اینکه وزارت نفت همچنین موظف است سامانه یکپارچه کنترل و اندازی گیری میزان تولید، فرآورش، انتقال، پالایش، توزیع و صادرات نفت خام و گاز طبیعی و فرآورده های نفتی را در برنامه پنجم توسعه راهاندازی کند، اظهار کرد: بالغ بر ۳۵۰ میلیون یورو برای این سامانه اعتبار در نظر گرفته شده است و این مسئولیت بر عهده نظارت بر صادرات و مبادلات نفتی خواهد بود.
افزایش یک میلون بشکهای تولید نفت در برنامه پنجم توسعه
مهندس خجستهمهر ازافزایش ظرفیت تولید یک میلیون بشکه نفتخام تا پایان برنامه پنجم توسعه خبر داد و با اشاره به تکالیف قانونی وزارت نفت در اجرای برنامه پنجم توسعه گفت: طبق ماده ۱۲۵ قانون برنامه پنجم توسعه وزارت نفت مکلف به انعقاد قرارداد در زمینه توسعه میادین مشترک نفت و گاز به ویژه میادین پارس جنوبی است .
واگذاری دوپالایشگاه ستاره خلیج فارس و فارس
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدوروکربوری وزارت نفت در زمینه واگذاری دوپالایشگاه ستاره خلیج فارس و فارس تصریح کرد:در ماده ۱۲۷ از برنامه پنجم به وزارت نفت اجازه دادند در چارچوب بودجه سنواتی از محل منابع داخلی شرکتهای تابعه و منابع خارجی ترجیحا با مشارکت بخش های خصوصی و تعاونی پس از تایید شورای اقتصاد نسبت به تکمیل دو پالایشگاه میعانات گازی “ستاره خلیج فارس” و “فارس” با ظرفیت اسمی به ترتیب ۳۶۰ هزار و ۱۲۰ هزار بشکه به صورت سرمایه گذاری و یا تسهیلات در قالب وجوه اداره شده اقدام کند.
به گفته وی اعطای تسهیلات شامل بهینه سازی و بنزین سازی در برنامه پنجم توسعه در دستور کار وزارت نفت قرار دارد.
افزایش تولید گاز پارس جنوبی به ۸۰۰ میلیون متر مکعب
معاون برنامه ریزی وزیر نفت از طرح افزایش تولید گاز طبیعی با اجرای فازهای پارس جنوبی به عنوان اولویت دارترین برنامه وزارت نفت در برنامه پنجم توسعه یاد کرد و افزود: با تکمیل عملیات توسعه ۱۹ فاز باقیمانده پارسجنوبی در برنامه پنجم توسعه حجم تولیدات به ۸۰۰ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.