پژوهش تضمین کننده قدرت و استقلال هر کشور است
پژوهش یکی از محورهای مهم و تاثیر گذار در پیشرفت و توسعه پایدار هر کشور محسوب می شود که افزون بر توسعه اقتصادی، رفاه اجتماعی را نیز به همراه دارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، هفته پژوهش(۲۳ تا ۲۷آذر ماه) با شعار محوری پژوهش و فناوری کلید توسعه پایدار، فرصتی را فراهم می کند تا بار دیگر به اهمیت، نقش و جایگاه پژوهش و فناوری و تأثیر آن در توسعه اقتصادی کشورو بهبود وضع زندگی اجتماعی افراد بپردازیم.
تحولات زندگی بشر در قرن بیستم نشان از گسترش روز افزون اهمیت علم و پژوهش دارد و کشورهای صنعتی و در حال توسعه با آگاهی از نقش پژوهش در خلق فنآوری و شتابدهی برای توسعه، عمده توجه خود را مصروف تقویت و ارتقای بخش پژوهش و فناوری نموده اند.
پژوهش، از شاخص های سنجش توسعه یافتگی کشورها است
در قرن حاضر یکی از شاخص های توسعه یافتگی، میزان پژوهش وفناوری هر کشور است و این عامل گاهی باعث جداسازی کشورهای غنی از کشورهای فقیر می شود.
امروزه سرعت رشد تولیدات علمی و پژوهشی افزایش چشم گیری پیدا کرده است و در کشورهای در حال توسعه همانند ایران هرساله به همت دانشگاهیان، پژوهشگران موسسات پژوهشی و حتی سازمان های صنعتی و خدماتی نسبت به سال های قبل آمارهایی از تولیدات مقالات، پایان نامه ها، رساله ها و طرح های پژوهشی ارائه می شود. بدون شک یافته های پژوهشی در ارتقای کیفیت زندگی بشر و توسعه رفاه جامعه و تحولات اقتصادی و اجتماعی بین المللی نقش بسزایی ایفا می کنند اما یافته ها تا زمانی که که جنبه کاربردی پیدا نکنند ودر دسترس متقاضیان قرار نگیرند از اهمیت لازم برخوردار نخواهند بود و هزینه های زیادی که صرف پژوهش و تولید علم می شود را جبران نخواهد کرد. ازدانش انتظار می رود نقش خود را در تمامی ارکان زندگی نشان دهد.
تحقق اقتصاد دانش بنیان در گرو پژوهش است
منظور از اقتصاد دانش بنیان، حضور دانش در تمام فعالیت های اقتصادی به گونه ای که در سایه آن، پایداری رشد و توسعه اقتصادی جامعه تضمین شود.
ایجاد بسترهایی برای عرضه دانایی و بهینه سازی ارزش افزوده یافته های علمی و پژوهشی، علاوه بر فراهم آوردن ارزش های اقتصادی قابل توجه برای پژوهشگران، منجر به رشد اقتصاد، فناوری و خدمات در جامعه می شود.
پژوهش یکی از اساسیترین نیازها برای نیل به پیشرفت و توسعه همه جانبه یک کشور است و قدرت و استقلال هر کشوری بر پژوهش و تولید علم استوار است.
پیشرفت و توسعه، ارتباط مستقیمی با پژوهش های علمی دارد و رشد و توسعه کشورهای پیشرفته در نتیجه سرمایهگذاری در بخش پژوهش ایجاد شده است و انجام حجم وسیع پژوهشهای علمی در کشورهای توسعه یافته و صنعتی گویای این واقعیت است.
پژوهش نیروی محرک توسعه اقتصادی
نقش پژوهش در توسعه همهجانبه پایدار چنان برجسته و انکارناپذیر است که میتوان آن را بدون تردید نیروی محرک توسعه در همه حوزهها اعم از فرهنگ، اقتصاد، سیاست و جامعه دانست. اما با وجود اعتراف و اذعان نسبت به اهمیت مقوله پژوهش، این حوزه با دشواریهای ساختاری و عملکردی فراوانی مواجه است.
پژوهش و فناوری زیربنای توسعه دانایی
درحال حاضر توسعه دانایی محور جزو ارکان چشم انداز بیست ساله کشور ایران است.با توجه به اینکه حجم عظیم مطالب تازه علمی هر روز در حوزه های علمی مختلف تولید می شود، باید راهکارهای موثری را برای کاهش فاصله زمانی تبدیل یافته های علمی به کاربرد و دانش علمی در راستای کمک به تحقق اهداف برنامه چشم انداز ۲۰ ساله کشور پیدا کرد.
تدوین دانش فنی و تولید انبوه بیش از ۱۶۵۰۰قطعه اقلام صنعت حفاری
پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران نیز در راستای ایجاد خود کفایی در صنعت نفت، رفع موانع صنعتی، جلوگیری از خروج ارز از کشور و سودآوری، گام های موثری برداشته است که از آن جمله می توان به تدوین دانش فنی و تولید انبوه بیش از ۱۶۵۰۰قطعه از اقلام پر مصرف صنعت حفاری با صرفه جویی بیش از ۴۰۰۰ میلیارد ریال اشاره کرد.
صرفه جویی سالانه ۲۰ میلیارد ریالی حاصل ساخت سیستم SRJ
صرفه جویی سالانه ۲۰ میلیارد ریالی در هزینه های ناشی از رسوب زدایی مخازن ذخیره سازی با ساخت و بکارگیری سیستم SRJ، ساخت سیستم سطحی نمودارگیری چاه های نفت و گاز با صرفه جویی اقتصادی ۱۰ میلیارد ریال و تولید نیمه صنعتی و ارزیابی میدانی سورفکتانت ازدیاد برداشت نفت در میدان نفتی سروش و افزایش تولید با امکان سنجی لرزه نگاری چهاربعدی (۴D) در میادین سروش، نوروز و ابوذر از دیگراقدامات پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران در سال های اخیر بوده است.
همچنین طراحی و ساخت دستگاه سیار صحت سنج سیستمهای اندازه گیری خودکار، ساخت بازدارنده خوردگی موثر ومقرون به صرفه بر پایه مشتقات اسیدهای چرب جهت خطوط لوله زیر دریایی پارس جنوبی، تعویض سینی های درون برج ها به سینی های سانتریفیوژ جهت کاهش H2S نفت خام و توسعه روشی جدید برای افزایش عملکرد و کاهش هزینه های عملیاتی واحد نم زدائی گلایکول سکوی سلمان از پروژه های پژوهشی شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که با موفقیت به اتمام رسیده است.
پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران همچنین توانسته پروژه های ساخت ضد امولسیون سازگار با محیط زیست جهت اسیدکاری چاه های نفت خودکار نمودن دستگاههای حفاری موردنیاز مناطق نفت خیز و ملی حفاری ایران، یافتن بهینه مکان چاه ها با استفاده از هیبرید الگوریتم ژنتیک، ساخت یک مجموعه پمپ گل دستگاه حفاری را به اتمام برساند.
طراحی و ساخت نمونه اتوبوس هیبرید الکتریکی، طراحی و ساخت موتور نمونه دیزل سنگین دوگانه سوز، طراحی و ساخت نیروگاه هیبریدی (بادی- خورشیدی) از پروژه های پژوهشی موفق شرکت ملی نفت ایران در بخش حمل و نقل است.
همچنین شبیهسازی کامپیوتری طراحی فرآیندی و مکانیکی لختهگیر انگشتی،پروژه تحلیل سیستم های نفتی حوضه خلیج فارس و بررسی طرح های جلوگیری از کاهش راندمان توربوکمپرسورها در اثر افزایش دما در مناطق عملیاتی از دیگر عنوان های پروژه های پژوهشی شرکت ملی نفت ایران می باشد که دستاوردهای زیادی را به همراه داشته است.
پروژه های پژوهشی ساخت بهترین دمولسیفایر مقرون به صرفه و زیست سازگار برای کارخانجات خارگ واقع در خلیج فارس، لجن زدائی میکروبیولوژیک مخازن ذخیره نفت خام، سنتز و تست کاربردی و ارزیابی بیولوژیکی دیسپرسانت با نقش پراکنده ساز لکه های نفتی سواحل خلیج فارس از جمله پروژه های شاخص شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود.