سال مهار تورم و رشد توليد
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ EN

شکست انحصار آمریکا در استفاده از تکنولوژی

با بومی سازی فرآیند فیلتراسیون غشایی دینامیکی از سوی پژوهشگران صنعت نفت، انحصار امریکا در این زمینه شکسته شد. 
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، فرآیند فیلتراسیون غشایی در تصفیه پساب واحد نمک‌زدایی نفت خام با قابلیت تزریق در چاه، توسط محققان پژوهشکده علوم و فناوری پلیمر پژوهشگاه صنعت نفت بومی‌سازی شد.
بر اساس این گزارش، تکنولوژی فرآیند فیلتراسیون غشایی دینامیکی که تا پیش از این به طور انحصاری در اختیار شرکت نیولاجیک آمریکا قرار داشت، با توان متخصصان داخلی در یک پروژه پژوهشی ـ توسعه‌ای بومی‌سازی شد.
 قابلیت جداسازی طیف گسترده‌ای از مواد همراه پساب نمکی، عدم نیاز به مواد شیمیایی برای کمک به جداسازی مواد همراه نفت، سیستم کاربردی و کنترلی ساده و قابلیت طراحی ساده از مقیاس پایلوتی به صنعتی، از مزایای سیستم‌های فیلتراسیون غشایی است.
در حال حاضر چهار روش عمده جداسازی نفت از ذرات جامد معلق و پساب‌های همراه در واحدهای نمک‌زدایی، با عنوان های میکروفیلتراسیون، اولترافیلتراسیون، نانوفیلتراسیون و اسمز معکوس با استفاده از غشا وجود دارد که جداسازی روش فرآیند فیلتراسیون غشایی دینامیکی (Vibratory Shear Enhanced Processing) فرایندی ارتقاء یافته از نوع الترافیلتراسیون و یکی از بهترین روش های جداسازی نفت از ناخالصی هاست؛ فاز پژوهشی این نوع جداسازی در پژوهشگاه صنعت نفت با همکاری کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب انجام شده است.
این پروژه با حمایت و نظارت پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب (به عنوان کارفرما) در شرکت بهره‌برداری نفت و گاز کارون ـ واحد نمک‌زدایی اهواز ٢ اجرایی شده و پس از انجام آزمون‌های میدانی، عملکرد این فرآیند مورد تأیید کارفرما قرار گرفته است.
طبق ارزیابی عملکرد ۶ ماه اول سال جاری، در اجرای پایلوت استفاده از روش جداسازی فرآیند فیلتراسیون غشایی دینامیکی، ٩٩ درصد مواد هیدروکربنی، ٩٩ درصد ذرات جامد معلق بزرگتر از ۱۰ میکرون و ٩٨ درصد کدورت از پساب واحد نمک‌زدایی حذف شده است. پساب خروجی از واحد نمک زدایی نیز با استفاده از روش فیلتراسیون غشایی دینامیکی با داشتن استانداردهای تعریف شده، قابلیت تزریق به چاه های دفعی را دارد.
بر این اساس پژوهشگاه صنعت نفت، مراحل اجرایی فرآیند فیلتراسیون غشایی دینامیکی را در واحد های نمک زدایی مناطق نفت خیز جنوب در دستور کار خود قرار داده و طبق پیش بینی ها پس از ۱۸ ماه، اجرای صنعتی این فرایند در یک واحد نمک زدایی تکمیل می شود.
با توجه به نتایج مورد تایید تست میدانی پایلوت در مناطق نفت خیز جنوب، اجرای مراحل تکمیلی تصفیه پساب واحد نمک زدایی با هدف قابلیت مصرف صنعتی و کشاورزی از طرف پژوهش و فناوری مناطق نفت خیز جنوب به فراخوان عمومی گذاشته شده است.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۸ مهر ۱۳۹۲ساعت: ۱۰:۳۸۶۳۸ بازدید