سال مهار تورم و رشد توليد
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ EN

شرکت ملی حفاری، مولود انقلاب است

منوچهر خندان؛ رییس روابط عمومی و سخنگوی شرکت ملی نفت ایران به مناسبت فرارسیدن اول دی ماه؛ سالروز صدور فرمان تاریخی بنیانگذار انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) در یادداشتی به تحلیل شرایط تاریخی- اقتصادی ظهور اراده ملی برای تاسیس این شرکت و آثار و تبعات شکل گیری شرکت ملی حفاری ایران در حوزه توسعه بالادستی صنعت نفت ایران پرداخت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، در این یادداشت آمده است: “با عقد قرارداد ننگین کنسرسیوم نفت در سال ۱۳۳۳ دوره جدیدی از غارت ثروت ملی ایران توسط بیگانگان تحت لوای قرارداد جدید آغاز شد، در این دوره اگرچه بر تعداد نیروهای ایرانی شاغل در شرکت ملی نفت که شرکتی تازه تاسیس در آن زمان بود افزوده شد، اما در عرصه فعالیت های عملیاتی؛ مدیریت، سیاستگذاری و اجرای امور تخصصی تنها در  انحصار کارشناسان غیر ایرانی قرار داشت و به نوعی می توان گفت که رویکردی انحصاری در مناصب و تصمیم گیری های مدیریتی صنعت نفت ایران حاکم بود.

خیزش امواج انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ باعث پیدایش زمینه های لازم برای دگرگونی های بنیادین در ساختارهای سیاسی، اقتصادی و حتی اجتماعی کشور ایران شد، در این میان ظهور آشکار تمایل ملت ایران به رفع وابستگی های اقتصادی و کوتاه شدن دست بیگانگان از سفره ثروت ملی ایران، باعث شد تا اندیشه رفع وابستگی از این صنعت و نیل به استقلال اقتصادی و صنعتی در ذهن ملت ایران به عنوان نمادی انقلابی در عرصه اقتصاد ملی نهادینه شده و به خواستی ملی تبدیل شود.

با پیروزی انقلاب اسلامی و شکل گیری اولیه ساختارهای جدید اقتصادی کشور، به ویژه با تدوین قانون اساسی و تصریح آن به داشتن اقتصادی غیروابسته و بدون حضور و سلطه بیگانگان، کوتاه شدن دست خارجی ها از زنجیره تولید بالادستی نفت ایران به خواست غالب نیروهای انقلاب تبدیل شد.

از سویی دیگر پس از انقلاب اسلامی و با آشکار شدن روحیات حاکم بر جامعه انقلابی ایران، و این واقعیت که

ایرانی ها از این پس جولان خارجی ها را در میادین و تاسیسات نفتی بر نمی تابند، کارشناسان و متخصصان اروپایی و آمریکایی به سرعت خاک ایران را ترک کردند، اگر چه براساس نقل قول های موثق، بسیاری از این کارشناسان خارجی در هنگام خروج از ایران با تفرعن آمیخته به جهالت به کارکنان ایرانی وعده می دادند که با خروج آنها از تاسیسات نفت ، شاهرگ حیات اقتصاد ایران قطع خواهد شد و ایرانی ها به زودی برای کارکنان آمریکایی فرش قرمز خواهند گسترد.

در این میان یکی از پراهمیت ترین رشته های صنعت نفت، حفاری چاه های نفت و گاز بود که تنها در خطه

نفت خیز خوزستان چندین شرکت اروپایی و آمریکایی به فعالیت می پرداختند و اگر چه بسیاری از کارکنان آن را نیروهای ایرانی تشکیل می دادند اما حرف اول و آخر در صنعت حفاری بر عهده خارجی ها و به ویژه

آمریکایی ها بود. خروج کارشناسان غربی درپی انقلاب اسلامی باعث شد تا بسیاری از تئوریسین های نفتی جهان گمان کنند که مقوله حفاری در صنعت نفت ایران تعطیل خواهد شد، اول دی ماه سال ۱۳۵۸ زمانی که گروهی از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران برای عرض ادب و ارادت به حضور بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران رسیده بودند گزارشی از وضعیت صنعت حفاری در ایران و وجود توانمندی کافی در متخصصان و کارکنان ایرانی این صنعت برای اداره وتوسعه آن، ارائه دادند و امام راحل (ره) که اشرافی بی بدیل بر تا رو پود جامعه ایرانی داشتند و در اندیشه متعالی خویش رفع وابستگی و سلطه اجانب را برساز و کارهای اقتصادی ایران، دستاورد و هدف اصلی انقلاب اسلامی می دانستند دستور به تشکیل شرکت ملی حفاری با استفاده از توانمندی های ایرانی دادند.

دستور بی بدیل حضرت امام (ره) برای تاسیس شرکتی ملی در حوزه صنعت حفاری، باعث شکل گیری موجی از روحیه انقلابی در سطح کارکنان صنعت نفت شد، به ویژه کارگران و متخصصان صنعت حفاری با تلاش و کوششی مضاعف به پی ریزی بنیان های شرکت ملی حفاری و ایجاد ساز و کارهای لازم برای تامین نیاز کشور در زمینه حفاری چاه های نفت و گاز پرداختند.

اکنون که ۳۲ سال از فرمان تاریخی و سرنوشت ساز امام خمینی (ره) گذشته است، شرکت ملی حفاری ایران به یکی از توانمندترین مجموعه های اقتصادی و صنعتی ایران و بازوی پرتوان توسعه میادین نفت و گاز کشورمان تبدیل شده است.

نوزاد صنعتی سال ۱۳۵۸ پس از گذشت ۳۲ سال، امروز و به دلیل آنچه تسلط مستمر روحیه انقلابی و اراده ملی برای خودکفایی صنعتی در سطح سازمانی شرکت ملی حفاری وصف می شود، به اوج بلوغ و خودکفایی صنعتی دست یافته است.

حفاری هزاران حلقه چاه نفت و گاز بدون کمک وحضور خارجی ها، در شرایطی که تمام ۳۲ سال گذشته چالش ها و بحران های بزرگی همچون جنگ تحمیلی، تحریم های اقتصادی و مالی همواره صنعت حفاری ایران را تهدید می کرده است، کاری سترگ و بی نظیر بوده که کارنامه ای درخشان را برای شرکت ملی حفاری ایران به ارمغان آورده است.

این واقعیت را باید پذیرفت که شرکت ملی حفاری فرزند انقلاب و بازویی برای آرمانهای اقتصادی انقلاب اسلامی است، و همواره در مسیر توسعه و تعالی صنعت نفت گام بر می دارد. اول دی ماه سالروز صدور فرمان تاریخی امام برای تاسیس شرکت ملی حفاری است. این روز، روزی مبارک و فراموش ناشدنی در تاریخ اقتصادی ایران و در تاریخ صد و سه ساله صنعت نفت است.”

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۳۰ آذر ۱۳۹۰ساعت: ۱۷:۳۶۲۰۶ بازدید