سال مهار تورم و رشد توليد
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ EN

اولین واحد ایزومریزاسیون نفتا تحت لیسانس ایرانی راه اندازی شد

با دانش فنی ایزومیر پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، اولین واحد ایزومریزاسیون نفتا تحت لیسانس ایرانی در صنعت پالایش، آبان ماه سالجاری راه اندازی شد.

علیرضا خالقی نسب؛ مسئول طراحی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، با اعلام این خبر گفت: صنعت پالایش کشور با بیش از ۱۰۰ سال قدمت، در تاسیس پالایشگاه ها همواره از دانش فنی خارجی استفاده کرده است و واحد ایزومریزاسیون نفتای پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در واقع اولین واحد پالایشی کشور با لیسانس ایرانی است.

وی تصریح کرد: طراحی پایه واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با ظرفیت ۸ هزار و ۵۰۰ بشکه و توانایی تولید روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بنزین مرغوب از سوی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شد.

وی افزود: طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با دو هدف عمده شامل افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های نفتی و تطبیق آنها با استاندارد EU05 در حال انجام است.

خالقی نسب اظهار داشت: کیفیت فرآورده های نفتی تولیدی کشور در حال حاضر با استانداردهای روز دنیا تطبیق ندارند و برای تغییر استانداردهای سوختی و تطبیق این فراورده ها با استاندارد EU05 لازم است در طراحی پالایشگاه های کشور تغییراتی ایجاد شود.

مسئول طراحی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پژوهشگاه صنعت نفت گفت: برنامه کلی به روز کردن پالایشگاه های کشور از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در دستور کار قرار گرفت و در این راستا در ۶ پالایشگاه کشور طرح توسعه پالایشگاه برنامه ریزی شد.

به گفته وی، با بکارگیری “دانش فنی ایزمیر” و احداث واحدهای ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه ها، کیفیت بنزین بهبود می یابد؛ استفاده از محصول فرآیند ایزومریزاسیون در بنزین موجب ارتقاء کیفیت آن در ایران به سطح استاندارد یورو ۲۰۰۵ می شود.

مسئول طراحی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پژوهشگاه صنعت نفت هدف از اجرای این پروژه را حفظ درجه خوش سوزی بنزین (عدد اکتان) پس از حذف ترکیبات سرب دار از آن اعلام کرد و افزود: عدد اکتان نفتای سبک که در پالایشگاه های قدیمی به طور مستقیم به بنزین اضافه می شود، ۶۵ الی ۷۰ است که فرآیند ایزومریزاسیون با تبدیل پارافین های خطی موجود در نفتای سبک به پارافین های شاخه دار، این شاخص مهم بنزین را به حدود ۹۰ افزایش می دهد.

 خالقینسب یادآور شد: با اضافه کردن محصول فرآیند ایزومریزاسیون به بنزین، دیگر نیازی به افزایش ترکیبات حلقوی سرطان زا هستند نخواهد بود، زیرا پارافین های شاخه دار ضمن کمک به افزایش عدد اکتان و حذف سرب از بنزین، هیچ گونه ترکیبات حلقوی به همراه ندارد.

وی همچنین اظهار داشت: صنعت نفت همیشه وارد کننده دانش فنی واحدهای پالایشی تحت لیسانس بوده است اما طراحی،احداث و راه اندازی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی (ره) بر پایه دانش فنی متعلق به ایران و اولین قدم برای بومی کردن دانش فنی واحد های پالایشی در کشور محسوب می شود.

خالقی نسب تاکید کرد: طراحی پایه واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی (ره) با ظرفیت پالایش هشت هزار و ۵۰۰ بشکه در روز بر پایه دانش فنی ایزومیر، نخستین گام در شکستن سنت صد ساله خرید فناوری از خارج در صنعت پالایش است.

وی یادآور شد: دانش فنی ایزومریزاسیون نفتا به طور مشترک به وسیله پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در سال ۱۳۸۱ به ثبت رسیده است.

خالقی نسب با بیان اینکه واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند اولین واحد تحت لیسانس ایرانی است و مشابهی تا کنون در ایران نداشته است، افزود: با راه اندازی این واحد در واقع توانستیم قدم کوچکی برای خود کفایی کشور برداریم.

این پژوهشگر گفت: در سال ۱۳۷۹ با توجه به برنامه ریزی طرح های توسعه پالایشگاه های کشور ارتباطات موثری بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت برقرار شد که هدف از این ارتباط، مشارکت مؤثر پژوهشگاه در طرح های توسعه پالایشگاه ها ی کشور بود.

وی افزود: به دلیل اعتمادی که بین شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت ایجاد شد، طراحی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی (ره) به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد.

 مدیر پروژه ایزومریزاسیون با بیان اینکه این طرح در تمام پالایشگاه های کشور قابل اجراست، خاطر نشان کرد: واحد ایزومریزاسیون بر مبنای دانش فنی ایزومیر قابلیت اجرا در پالایشگاه های تهران، اراک، اصفهان، شیراز، آبادان، لاوان، بندرعباس و پالایشگاه های میعانات گازی را دارد.

خالقی نسب با اظهار امیدواری از استقبال صنعت پالایش از دانش فنی ایزومیر، رشد مراکز تحقیقاتی از جمله پژوهشگاه صنعت نفت را در گرو این همکاری دانست و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت علاقه فراوانی به داشتن سهم مناسب در توسعه پالایشگاه های کشور دارد، اما این مشارکت به باور بیشتر مسئولان و اعتماد آنها به نیروهای علمی داخل کشور وابسته است.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۳۰ آذر ۱۳۹۰ساعت: ۱۷:۳۱۶۵۱ بازدید