واحد آموزش نفت فلات قاره در مسیر توسعه پیشتاز است
واحد آموزش نفت فلات قاره در مسیر توسعه پیشتاز است/ برگزاری ۶۷۵ دوره آموزشی برای بیش از ۲۰ هزار نفر در سال ۸۹
واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران، برنامه تحول و توسعه آموزش در سطح سازمان را با اتکا به فنآوریهای روزآمد، پیادهسازی و موفقیتهای بسیاری را در این زمینه کسب کرده که اخیراً با اخذ گواهینامه استاندارد مدیریت کیفیت آموزشی ایزو ۱۰۰۱۵ برای نخستین بار در سطح شرکتهای همتراز خود، توانست یکی از برنامههای توسعهای خود را به مرحله اجرا در آورد.
شرکت نفت فلات قاره ایران تولیدکننده نفت و گاز در حوزه دریایی خلیج فارس بوده و به عنوان یک شرکت پیشرو در عرصه آموزشی فعالیت می کند و همواره تلاش دارد که روند آموزش کارکنان خود را متناسب با جایگاه جهانی و منطقهای خود هماهنگ سازد. واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران در این راستا برنامه تحول و توسعه آموزش در سطح سازمان را با اتکا به فنآوریهای روزآمد پیادهسازی و موفقیتهای بسیاری را در این زمینه کسب کرده که اخیراً با اخذ گواهینامه استاندارد مدیریت کیفیت آموزشی ایزو ۱۰۰۱۵ برای نخستین بار در سطح شرکتهای همتراز خود، توانست یکی از برنامههای توسعهای خود را به مرحله اجرا در آورد. برای آگاهی از این موفقیت و آشنایی با روند فعالیتهای واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران با نصرتالهی شفق؛ رییس و قدرتالله افشاری؛ معاون این واحد به گفتوگو نشستهایم که در ادامه میآید:
لطفاً ابتدا در مورد فرایند آموزش و اهمیت آن در سازمانها و ادارات توضیح دهید؟
آموزش برخلاف شکل ظاهری آن، بسیار پیچیده و چند لایه است و جایگاه والای آن در احکام الهی نیز تاکید شده به طوریکه در اولین آیهای که بر پیغمبر اکرم (ص) نازل شد، بر خواندن و آموزش تاکید شده و رسالت اصلی ۱۲۴ هزار پیامبر که از سوی خداوند مبعوث شدهاند نیز آموزش بوده است؛ بنابراین ارائه آموزش به انسانها همواره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و خواهد بود. در واقع آموزش با توجه به پیچیدگی انسان، به همان نسبت پیچیدگیهای زیادی دارد. در دنیای پررقابت کنونی و پیشرفت لحظه به لحظه، تمامی سازمانها و ادارات بر لزوم اجرای آموزشهای برنامهریزی شده و مداوم به کارکنان خود تاکید دارند و هر سازمانی که از روند آموزش و توسعه جا بماند بدون شک بازنده است. در این خصوص شعار روز سازمانها که «آموزش ملکه است» به خوبی نشاندهنده نقش مهم آموزش در شرکتها و سازمانها بوده و با قرار گرفتن حول محور آموزش و توسل به آن، مسیر رشد و تعالی سازمان به وجود خواهد آمد. در مجموع واحد آموزش در سازمانها به منظور رسیدن به اهداف و ماموریت سازمان، بهبود مستمر، بقای سازمان در فضای رقابتی، رشد و تعالی سازمان، افزایش انگیزه، تشویق، ترغیب و تغییر رفتار کارکنان و بروزرسانی آنان بوجود آمده است. ضمن آنکه حضور آموزش در عرصه تحولات فنآوری، تغییر نظامها و روشهای اجرایی، تغییر نیازهای مشتریان، قوانین و مقررات جدید، ارزیابی عملکرد، تغییرات زیست محیطی، مواد و دستگاهها و محصولات و خدمات جدید انکارناپذیر است.
واحد آموزش در شرکت نفت فلات قاره ایران چگونه شکل گرفت و چه وظایفی دارد؟
واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران در سال ۱۳۶۴ به طور موثر فعالیت خود را آغاز کرد و تشکیلات آن از چهار زیرمجموعه سازماندهی شده است. این واحد دارای ۲ مرکز آموزشی کیش و سیری است و در مناطق عملیاتی دیگر مراکز آموزشی در مقیاس کوچکتری فعالیت دارند. زیرمجموعه واحد آموزش در ستاد شامل: بخشهای آموزش فنی و تخصصی، مدیریت و برنامههای راهبردی آموزش، بخش آزمون مهارتها و خدمات آموزشی، مطالعات و برنامهریزی و نظارت و ارزیابی بوده و دارای هشت سمت سازمانی است که در قیاس با سایر شرکتهای همتراز خود به لحاظ حجم تولید و خدمات آن کوچکترین نمودار سازمانی را دارد. با این وجود از نظر کیفیت، غنیترین کارشناسان آموزشی را در خود جای داده است بهگونهای که از خدمات مهندسین فنی با تجارب بالای عملیاتی و فارغالتحصیلان مدیریت آموزشی دانشگاه شهید بهشتی بهره میبرد.
برای آموزش به همکاران شرکت نفت فلات قاره ایران، از چه روشهایی استفاده میشود؟
با توجه به شرایط بسیار خاص شرکت، با مطالعات و تحقیقات انجام شده از روشهای نوین آموزشی موجود در دنیا استفاده بهینه کردهایم. این روشها شامل آموزش حضوری، غیر حضوری (نیمه حضوری- مکاتبهای) آموزشهای الکترونیکی (مجازی) و ویدئو کنفرانس است که به جرات میتوان گفت شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان نخستین شرکت در سطح شرکت ملی نفت ایران موفق به انجام این مهم شده است. در مجموع از مراکز آموزشی شرکت ملی نفت، دانشگاهها، موسسات خصوصی، کارخانههای سازنده داخل و خارج از کشور و اساتید برجسته بینالمللی برای امور آموزش بهره میبریم.
چه دورههای آموزشی برای کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران برگزار میشود و تعداد افراد تحت پوشش این آموزشها چند نفر است؟
دورههای آموزشی برگزار شده شامل دورههای فنی و تخصصی، مدیریت راهبردی سازمان، HSE، ICDL، جدید الاستخدام، زبان انگلیسی و OJT است. در سال ۸۹ تعداد کل آموزشگیرندگان ۲۰ هزار و ۶۲۲ نفر، جمع کل نفرساعت ۵۵۰ هزار و ۶۱۰ و کل دورههای تشکیل شده ۶۷۵ دوره بوده است. سرانه آموزشی شرکت نفت فلات قاره ایران در سال ۱۳۸۹ برای سه هزار و ۶۵۴ نفر برابر با ۱۵۰ نفر ساعت بوده است.
استقبال مناطق عملیاتی از برنامههای آموزشی چگونه است؟
خوشبختانه مناطق عملیاتی استقبال بسیار خوبی از دورههای آموزشی برگزار شده داشته و حضور همکاران این مناطق بسیار پررنگ بوده است. در این خصوص برای ایجاد رقابت در مناطق عملیاتی، آمارهای دورهای از مناطق اخذ میشود که منطقه کیش به عنوان قطب آموزشی شرکت نفت فلات قاره ایران در رتبه نخست قرار دارد. منطقه لاوان نیز با پیشرفت چشمگیر به رتبه دوم در سال گذشته صعود کرده ضمن آن که در سال ۸۸ منطقه خارک رتبه نخست را به دست آورده است. مناطق عملیاتی خوشبختانه همکاری بسیار خوبی در برگزاری دورههای آموزشی و اعزام نفرات به این دورهها انجام دادهاند.
تفاوت آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران با واحدهای آموزش در سطح وزارت نفت چیست؟
پیچیدگیها، محدودیتها و چالشهای موجود در واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران با سایر واحدهای آموزش وزارت نفت بسیار متفاوت است. برای مثال، ما باید علاوه بر آموزش در صنعت نفت، در صنعت دریایی هم آموزشهای روزآمدی داشته باشیم که نمونه بارز آن دوره آموزش غواصی صنعتی است که در سطح کشور بینظیر و انحصاری است. بر طبق برآورد انجام شده برگزاری این دوره در خارج از کشور ۵/۲ میلیون دلار هزینه داشت که خوشبختانه با مدیریت آموزشی اعمال شده و با استفاده از ظرفیتهای مناطق عملیاتی و امکانات داخل کشور، این آموزش با کمتر از ۲ درصد بودجه یاد شده در سال ۱۳۸۹ انجام شد. در پی برگزاری این دوره آموزشی، خوشبختانه در حال حاضر یک تیم جوان ۱۲ نفره غواصی حرفهای تحویل مدیریت عملیات شرکت دادهایم.
عملکرد واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران در سطح شرکت ملی نفت ایران چگونه بوده است؟
واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران با بررسی آمارهای موجود، بیشترین دورههای آموزشی را در سطح شرکت ملی نفت ایران برگزار کرده و در مجموع این واحد با توجه به آمارهای شرکت ملی نفت ایران رتبه نخست را کسب کرده است.
لطفاً در مورد کسب استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ توسط واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران توضیح دهید؟
استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ در شناسایی و تحلیل نیازهای آموزشی، طراحی و برنامهریزی آموزشی، تامین منابع برای آموزش، ارزیابی خروجیهای آموزش و پایش و بهبود فرایند آموزش به منظور دستیابی به اهداف آموزشی است. این استاندارد بر سهم آموزش در بهبود مستمر تاکید دارد و به دنبال بالا بردن اثربخشی در آموزش است. استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ برای نخستین بار در سطح شرکت ملی نفت ایران، در شرکت نفت فلات قاره ایران اجرا و پیادهسازی شده است. اجرای این استاندارد نشاندهنده تلاش واحد آموزش شرکت برای بهبود مستمر است. خوشبختانه واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران با کسب استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ به عنوان استاندارد مدیریت کیفیت آموزش در بین شرکتهای هم طراز خود توانست یک گام اساسی به جلو بردارد. این استاندارد نقش مهمی در پایش فرآیند آموزش دارد. کارشناسان واحد آموزش شرکت با تلاش فراوان در مدت ۱۵ ماه توانستند این استاندارد را کسب و آن را در شرکت پیادهسازی نمایند. با استفاده از این استاندارد میتوانیم از صحت و سقم دورههای برگزار شده مطمئن شده و اثر بخشی آن را بررسی کنیم. استاندارد ۱۰۰۱۵ دارای چهار اصل کلیدی تعهد، برنامهریزی، اقدامات و ارزیابی است که در زمینه تعهد باید گفت سازمانی که برای کارکنان خود سرمایهگذاری میکند به مدیران خود متعهد میشود که همه کارکنان را برای دستیابی به اهداف سازمان پرورش دهد و این اصل جزو الزامات آن است. در مجموع جهت اخذ استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ در واحد آموزش ۶ دستورالعمل شامل نیازسنجی، طراحی و برنامهریزی، اجرا و پشتیبانی، ارزیابی و اثربخشی مناطق عملیاتی، ارزیابی و اثربخشی مرکز آموزشی کیش و سیری به همراه ۳۰ فرم تهیه و طراحی شده است. در واقع استاندارد ۱۰۰۱۵ باعث سنگینتر شدن مسئولیتهای واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران شده است.
واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران با چه مشکلات و چالشهایی روبرو است؟
برای اجرای یک دوره آموزشی در شرکت نفت فلات قاره ایران حدود ۲۵ محدودیت و چالش اجرایی تعریف شده است که این چالشها در روند اجرای این دورهها موثر بوده و برای رفع آنها بایستی اقدامات پیشگیرانه انجام شود. هر ساله بر اساس آمار و ارقام موجود، چالشها و مشکلات پیش روی واحد آموزش مشخص میشود و پس از روشن شدن این چالشها، برای رفع آنها در قالب اقدامات جاری و پروژهای برنامهریزی می شود.
در پایان اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید؟
امیدواریم با استقرار استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ در واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران و حضور کارشناسان توانمند در این واحد هر روز شاهد بهبود روند آموزش در این شرکت باشیم. بدون شک موفقیت واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره مرهون کار گروهی کارشناسان مجرب در این واحد است. این گروه متشکل از تعداد زیادی از مهندسین کار آزموده در ستاد تهران، مناطق عملیاتی و کارشناسان ارشد دانشگاه شهید بهشتی است که ترکیبی از فنون، تجارب عملیاتی و دانش بالای علمی است و در سطح شرکت ملی نفت ایران بینظیر است. وجود این نیروها در واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران منجر به کسب استاندارد ایزو ۱۰۰۱۵ توسط این واحد شده است. واحد آموزش این شرکت خوشبختانه در آموزش شرکت ملی نفت ایران دارای جایگاه والایی است و در تمامی کمیتههای تخصصی آن حضوری پررنگ دارد. در پایان لازم میدانیم از حمایتهای مهندس زیرکچیانزاده مدیرعامل شرکت، فتاحزاده؛ سرپرست مدیریت منابع انسانی و سایر مدیریتها برای حمایت از واحد آموزش تشکر و قدردانی کنیم و بیتردید کار بزرگی که در واحد آموزش شرکت نفت فلات قاره ایران انجام شده بدون حمایتهای این عزیزان ممکن نبوده است و همیشه به یاد داشته باشیم فعالیتهای آموزشی موثر و موفق در هر سازمانی منوط به تعهد مدیران، درخواست و پیگیری روسای واحدها و حضور موثر خود کارمند و همکاری و همدلی تمامی عوامل و مجریان آموزشی خواهد بود.