سال مهار تورم و رشد توليد
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ EN

اجلاس ۱۶۰ اوپک با ریاست ایران آغاز به کار کرد

یکصد و شصتمین اجلاس وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) ظهر امروز با سخنرانی مهندس رستم قاسمی وزیر نفت ایران و رئیس اوپک آغاز به کار کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نفت(MOP)، سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) هر ساله در دو اجلاس عمومی – و در صورت نیاز اجلاس های فوق العاده – به بررسی وضعیت بازار جهانی نفت می‌پردازد که باتوجه به واگذاری ریاست کنفرانس اوپک به ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی، اجلاس امروز (چهارشنبه – ۲۳ آذر) با ریاست مهندس قاسمی در حال برگزاری است.

متن سخنرانی  وزیر نفت ایران به شرح ذیل است:

“قبل از هر چیز، فرصت را مغتنم شمرده و به شما که به مناسبت برگزاری یکصد و شصتمین کنفرانس وزرای اوپک به وین تشریف آورده‌اید خیر مقدم عرض می‌نمایم.

سپس، مایلم به عالیجناب عبدالرحمن بن یزا، وزیر محترم نفت لیبی که برای اولین بار به عنوان رئیس هیئت لیبی در این کنفرانس شرکت نموده اند نیز خیر مقدم ویژه عرض ‌نمایم. ما همگی از پایان یافتن خصومت ها در لیبی که یکی از اعضای قدیمی سازمان اوپک است بسیار خرسند هستیم و برای شهروندان لیبیائی که در پی بازسازی کشورشان می‌باشند نیز آرزوی موفقیت داریم.

همچنین مفتخرم که اینجانب برای اولین بار به عنوان وزیر نفت جموری اسلامی ایران در این کنفرانس شرکت می‌نمایم. همانگونه که استحضار دارید قبل از من نیز عالیجناب محمد علی آبادی به عنوان رئیس هیئت جمهوری اسلامی ایران و به عنوان رئیس کنفرانس اوپک، در کنفرانس وزرای اوپک شرکت نمودند.

از زمان برگزاری آخرین کنفرانس وزرای اوپک در روز هشتم ژوئن ۲۰۱۱ تا کنون، بازار جهانی نفت شاهد نوسانات بیشتری بوده است. قیمت سبد مرجع اوپک در برهه‌ای به ۱۱۳ دلار در هر بشکه رسید و همچنین در برهه کوتاهی از زمان، (در ابتدای ماه اکتبر) به کمتر از ۹۹ دلار در هر بشکه رسید.

در واقع، در ۵ هفته پس از چهارم اکتبر، قیمت سبد اوپک قبل از کاهش مجدد شاهد افزایش بیش از ۱۵ درصد بود. با این وجود در حال حاضر چالش مهم پیش روی بازار نفت رویارویی با بی‌ثباتی بسیاری زیادی است که رشد اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار داده است. اززمان برگزاری کنفرانس ماه ژوئن تا کنون بسیاری از برآوردهای رشد اقتصادی اساسا” با کاهش عمده روبرو بوده‌اند. به عنوان مثال، اگر به مقایسه پیش‌بینی‌های ماه جولای با پیش‌بینی‌های دسامبر بپردازیم، در خواهیم یافت که برآورد رشد اقتصادی جهانی برای سال ۲۰۱۱ که پیش بینی می شد ۳٫۹ درصد باشد به ۳٫۶  درصد کاهش یافته است و برآوردهای سال ۲۰۱۲، که رقم ۴٫۱ در صد  را نشان می دهد به ۳٫۶ درصد کاهش  یافته است، که این تفاوت در مقایسه با تفاوت بین ارقام سال ۲۰۱۱ حتی بیشتر است که البته این فقط در یک دوره ۵ ماهه است. بسیاری از این کاهش‌ها از تحولات کشورهای OECD به ویژه بحران بدهی در منطقه یورو و رشد اقتصادی کند تر از حد انتظار در ایالات متحده امریکا نشأت می‌گیرد.

از سوی دیگر رشد اقتصادی چین برای دو سال اخیر به میزان ۹ و ۸٫۷ درصد دچار تغییر جزیی شده  است. با این حال، کشورهای در حال توسعه دارای رشد سریع، بیش از دیگران نگران نرخ رشد واقعی اقتصادی خود هستند.

عدم اطمینان از رشد اقتصادی منجر به عدم اطمینان در زمینه تقاضا برای نفت می‌شود. در همان دوره ۵ ماهه فوق‌الذکر ما ارقام مربوط به پیش‌بینی‌های رشد تقاضای جهانی نفت را تا مرز ۶۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داده‌ایم بنا بر این رشد تقاضا برای سال۲۰۱۲ در مقایسه با سال ۲۰۱۱ به میزان ۱٫۱ میلیون بشکه در روز می باشد.

بنابراین در هنگام بررسی چشم‌انداز بازار برای سال ۲۰۱۲ و سال‌های آتی، تصویر واضح و روشنی در دست نداریم. از یک سو، ما متعهد هستیم که از عرضه کافی نفت خام به بازار جهانی اطمینان حاصل کنیم. با این وجود از سوی دیگر، با چشم‌اندازی از اقتصاد جهان مواجه هستیم که می‌تواند در ماه‌های آتی در جهت‌های مختلف در نوسان باشد. به عبارت دیگر شرایط می‌تواند منجر به بهبود اقتصادی پایدار شده یا مجدداً به بروز کسادی و یا حتی رکود بیانجامد.

تحول نسبتاً کوچک در یک اقتصاد یا گروهی از اقتصادها در شرایط ناپایدار جهانی می‌تواند عامل سرنوشت‌سازی باشد. بر خلاف عوامل بنیادین، تأثیر کماکان چشمگیر بخش مالی بین‌المللی در اغراق‌آمیز نشان دادن  روندهای بازار در جهات مختلف نمی‌تواند به بهبود شرایط جاری کمک کند.

زمانیکه بحث سرمایه‌گذاری در زمینه ظرفیت تولید آتی, در صنعتی که مستلزم صرف هزینه و زمان بسیار زیادی است به میان می‌آید همه این موارد چالش عظیمی را پیش روی کشورهای عضو اوپک می‌گذارند.

من بایستی تأکید نمایم که این چالش پیش روی تمامی دست اندرکاران صنعت نفت است و صرفاً منحصر به سازمان اوپک نیست. کشورهای عضو اوپک نبایستی به تنهائی بار تثبیت بازار نفت را به دوش بکشند. همه ما از ثبات منتفع می‌شویم. بنابراین، همه ما، از کشورهای عضو اوپک گرفته تا تولیدکنندگان غیر اوپک، همچنین مصرف کنندگان، مؤسسات مالی و دیگر طرف‌های ذینفع بایستی در ایجاد ثبات در بازار مشارکت نمائیم.

در حالیکه توجه ما معطوف به سال جدید میلادی  است، از این فرصت استفاده می کنیم تا تصویر کلی تری را جهت اطلاع همگان منعکس نمائیم. این موضوع به خوبی در بیانیه سومین اجلاس سران به اختصارجمع بندی و منعکس شده است که تاکید آن بر سه  موضوع اصلی بدین شرح است: ثبات بازار جهانی انرژی، انرژی برای توسعه پایدار و در نهایت انرژی و محیط زیست.

در حالیکه نتایج آخرین دور مذاکرات تغییرات آب و هوائی را که هفته گذشته در «دوربان» برگزار شد بررسی می‌کنیم  به این حقیقت نیز واقف هستیم که سال آینده بیستمین سالگرد اجلاس کره زمین در «ریودو ژانیرو» برگزار می‌شود. این موضوع کماکان موضوع پرچالشی است و ما بایستی به تلاش‌های خود ادامه بدهیم تا از حفظ منافع کشورهای تولیدکنده نفت در تمامی مذاکرات مذکور به نحو احسن اطمینان حاصل نمائیم. منافع کشورهای عضو در این گفتگوها در مخاطره جدی است.

ما در پنجمین سمینار بین‌المللی اوپک  که قرار است در ماه ژوئن ۲۰۱۲ در وین برگزار ‌شود به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. سال آینده نیز شاهد برگزاری مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد اجلاس جهانی توسعه پایدار در ژوهانسبورگ  برگزار شد خواهیم بود. این مقوله را نیز می‌توانیم در سمینار بین‌المللی اوپک در  مورد بحث قرار دهیم، به علاوه در نشست‌های دیگر این سمینار می‌توان  به بحث انرژی جهانی، اقتصاد جهانی و بخش نفت نیز پرداخت.”

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۶ آذر ۱۳۹۰ساعت: ۰۷:۳۸۳۴۰ بازدید