تولید و بهره بردای از میادین نفتی به بخش خصوصی واگذار میشود
احمد قلعه بانی از واگذاری عملیات بهرهبرداری و تولید از میادین نفت و گاز به بخش خصوصی برای اولین بار در کشور خبر داد و پیش بینی کرد میزان سرمایه جذب شده در شرکت ملی نفت در هشت ماه نخست امسال به بیش از ۱۴ میلیارد دلار برسد.
به گزارش خبرنگار شانا، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران روز چهارشنبه (۲ آذر) در نشست خبری ویژه برگزاری کنفرانس راهکارهای تحول نظام توسعه و بهره برداری در بخش بالادستی نفت و گاز تصریح کرد: بر اساس برنامه پنجم توسعه شرکت ملی نفت می تواند در حوزه بالادستی پروانه بهره برداری از میادین را به بخش خصوصی واگذار کند و این بخش در توسعه و سرمایه گذاری در میدان های نفتی و گازی کشور سهیم باشد.
وی در تشریح روند مشارکت بخش خصوصی در بهره وری و تولید از میادین هیدروکربوری گفت: تولید از میادین نفتی که هم اکنون از سوی شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران انجام می شود به بخش خصوصی واگذار خواهد شد و این به معنی واگذاری میدان نیست، زیرا میادین نفتی جزء انفال است و قابل واگذاری نیست ولی تولید را می توان به بخش خصوصی واگذار کرد و اجرای این شیوه باعث می شود که در یک فضای رقابتی با استفاده از فناوری های جدید بهره وری را افزایش و در مقابل هزینه ها را کاهش دهیم.
قلعه بانی ادامه داد: بر اساس قانون، چاه های نفتی و گازی برای انجام حفاری قابل واگذاری است اما همه مواد درون مخزن از جمله نفت و میعانات جزء انفال و متعلق به جمهوری اسلامی ایران است، ضمن آنکه شرکت های خصوصی از سوی شرکت ملی نفت ایران می توانند مبادرت به حفر چاه و استخراج محصول کنند و این محصول استخراج شده تا زمانی که از چاه خارج نشده متعلق به شرکت ملی نفت ایران است؛ اما پس از آن می تواند برای پالایش بیشتر واگذار شود.
مشاور وزیر نفت در مقایسه قراردادهای جدید با قراردادهای بیع متقابل در توسعه میادین هیدروکربوری گفت: قراردادهای بیع متقابل تنها دربخش توسعه است ولی این نوع از قراردادهای جدید بخش تولید را نیز شامل می شود؛ به گونه ای که مدیریت مخزن، نظارت بر کیفیت تولید و استفاده از مخزن از سوی شرکت ملی نفت ایران انجام می شود ولی تولید از میدان در اختیار بخش سرمایه گذار و خصوصی قرار می گیرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در باره نحوه پرداخت و محاسبه سود شرکت های بهره بردار گفت: تنها در مقابل تولیدی که انجام می دهند به این شرکت ها سود پرداخت می شود که این میزان در هر میدانی بسته به شرایط و سختی برداشت از آن متفاوت است و توسعه و تولید از میادین مشترک در بخش توسعه و تولید امتیاز بیشتری دارد و این میادین در اولویت بهره برداری هستند.
جذب بیش از ۱۲ میلیارد دلار سرمایه در شرکت ملی نفت در ۷ ماه نخست سال جاری
این مقام مسئول با بی اثر خواندن تحریم ها در اجرای پروژه های صنعت نفت گفت: در سال های ۸۶ تا ۸۸ تنها ۹٫۳ میلیارد دلار در صنعت نفت سرمایهگذاری شد که بیشتر آن از منابع داخلی وزارت نفت بود، در حالی که در سال ۸۹ این رقم به ۱۸ میلیارد دلار رسید که حدود ۵۰ درصد آن توسط منابع غیر نفتی تامین شد و استفاده از این منابع با رشد سه برابری همراه بود.
وی افزود: تحریم ها فرصت و انگیزه مناسب برای مشارکت شرکت های داخلی در اجرای پروژه های کشور را فراهم کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام این که در هفت ماه نخست امسال حدود ۱۲ میلیارد دلار در این شرکت سرمایه جذب شده است، گفت: پیش بینی می شود این آمار با محاسبه هشت ماه نخست به بیش از ۱۴ میلیارد دلار افزایش یابد.
قلعه بانی از هدف گذاری برای جذب ۲۵ میلیارد دلار سرمایه در سال جاری خبر داد و گفت: بر اساس برنامه این رقم در سال آینده حداقل به ۳۰ میلیارد دلار خواهد رسید که امیدواریم این منابع با استفاده از شیوه های مختلف سرمایه گذاری، جذب منابع مردمی و فروش اوراق مشارکت جذب شود.
وی از انتشار ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت شرکت نفت و گاز پارس در ۵ آذر امسال از سوی بانک تجارت خبر داد و ابراز امیدواری کرد که تا پایان امسال این رقم به بیش از ۴ هزار میلیارد تومان برسد و این اوراق در مراحل بعدی نیز منتشر خواهد شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: در آینده نیز اوراق مشارکت ارزی در خارج از کشور عرضه خواهیم کرد.
وی در باره واگذاری توسعه میدان مسجدسلیمان به شرکت های چینی گفت: توسعه این میدان نفتی در ابتدا قرار نبود به شرکت های چینی واگذار شود اما به دلیل برخی مشکلات حدود دو تا چهار ماه در اختیار شرکت های چینی قرار گرفت و در نهایت به مناطق نفت خیز جنوب واگذار شد.
معاون وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر برخی اظهار نظرها از سوی مقام های کشور فرانسه و کانادا مبنی بر تحریم خرید نفت از ایران گفت: ایران هیچ گونه فروش نفتی به فرانسه و کانادا ندارد و در زمینه صنعت نفت ارتباط ما با کانادا در حد برگزاری کنفرانس و سمینار و بحث های علمی بوده است و در زمینه مراودات نفتی در بخش انتقال تجهیزات، سخت افزاری و نرم افزای ارتباط زیادی با کشور کانادا نداشتیم و این کشور در صنعت نفت ایران جایگاهی ندارد.
قلعه بانی افزود: کشور ایران از نظر ذخایر نفت و گاز در دنیا در رتبه نخست قرار دارد و طبیعتا نمی توانند این سرمایه عظیم را نادیده بگیرند و هم اکنون برنامه های مختلفی در زمینه سرمایه گذاری برای تبدیل نفت به محصولات با افرزش افزوده بیشتر از جمله بنزین و نفت گاز داریم، به گونه ای که بر اساس برنامه در سه سال آینده ظرفیت پالایشی کشور به بیش از سه میلیون بشکه افزایش خواهد یافت.
این مقام مسئول بررسی تحولات تاریخی مسائل ساختاری و قراردادی شرکت ملی نفت ایران، جایگاه کارفرمایی و مالکیتی این شرکت و شرکت های تابعه در بخش بالادستی (حذف فعالیت های تصدی گری و تقویت فعالیت های حاکمیتی و سازوکارهای قراردادی جدید در توسعه و بهره برداری طرح های بالادستی در افق برنامه پنجم توسعه برای حضور بخش غیردولتی) و حضور شرکت های ایرانی به عنوان توسعه دهنده در طرح های بالا دستی و توسعه مشارکت با شرکت های بین المللی را از جمله محورهای مهم برگزاری کنفرانس راهکارهای تحول نظام توسعه و بهره برداری در بخش بالادستی نفت و گاز اعلام کرد.
وی اظهار امیدواری کرد که در این همایش ایده های جدیدی برای توسعه میادین مشترک مطرح بحث و تبادل نظر شود و برخی از آنها به قوانین و مقررات تبدیل شود.