تنوع مدلهای قراردادی موجب جذب سرمایه های جدید خواهد شد
تنوع مدلهای قراردادی در بهره برداری و توسعه منابع نفت و گاز ایران نقش بسیار مهمی دارد.
به گزارش خبرنگار شانا، مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران روز گذشته در حاشیه همایش بین المللی فناوری و نوآوری در صنعت نفت و گاز به بررسی آخرین تحولات مدل های قراردادی در صنعت نفت و گاز پرداختند.
در این جلسه دکتر غلامرضا منوچهری، مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تغییر جهت قراردادها و تنوع پذیری آنها را یکی از عوامل تاثیرگذار در توسعه صنعت نفت دانست و گفت: باید ضمن حفظ حاکمیت ملی شرایط حضور شرکت های علاقه مند داخلی و خارجی را در صنعت نفت ایران افزایش داد.
دکتر محمدرضا فیروزمند، مدیر امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران نیز در ادامه این نشست تخصصی گفت: بحث تنوع قراردادها می تواند حضور فعال تر علاقه مندان به صنعت نفت ایران را افزایش داده و ابزارهای تعامل میان دولت و بخش خصوصی را مهیا سازد.
دکتر فیروزمند افزود: در یک سیستم اقتصادی صحیح باید نقش بخش خصوصی را تقویت کنیم و در صورت حمایت از بخش خصوصی می توان به برنامه ها و اهداف موردنظر دست یافت.
وی افزود: نقش شرکت ها باید شفاف تر شده و تلاش کنیم تا با توجه به قانون و حفظ حاکمیت ملی میزان بهره وری را در صنعت نفت افزایش دهیم.
وی گفت: می توان با استفاده از تمام ظرفیت ها تنوع قراردادی را مورد توجه قرار داده و مدل های مختلفی را در قراردادهای صنعت نفت مورد تاکید قرار داد.
وی ادامه داد: طبق قانون خطوط قرمز ما مشخص است و هر گونه تنوع بخشی در نوع قراردادها در قانون مشخص شده است.
وی تاکید کرد: مدل های جدیدی که ما برای قراردادهای خود داریم به معنای نسل مدل های قدیمی نیست و ما دنبال آن هستیم که در قراردادهای خود بیشترین منافع را برای کشور به همراه آوریم.
دکتر فیروزمند ادامه داد: مهم ترین عاملی که باید مورد توجه قرار داد این است که نظام مند کردن قوانین می تواند توسعه را برای صنعت نفت ایران به همراه آورد.
مهندس علی اکبر وحیدی آل آقا، مدیر نفت و گاز شرکت گسترش انرژی پاسارگاد نیز در این نشست با اشاره به تغییراتی که در نوع قراردادها از ابتدای تشکیل صنعت نفت در ایران تا کنون به وجود آمده است، گفت: قوانین و نوع قراردادها در طول تاریخ بیش از یکصد سال صنعت نفت ایران تا کنون بارها دستخوش تغییر شده است و اکنون با شرایط کنونی باید به دنبال آن باشیم که با انتقال تکنولوژی و تنوع در نوع قراردادهای کنونی به جذب علاقه مندان به حضور در صنعت نفت ایران اهتمام کنیم.
وی ادامه داد: قراردادهای بیع متقابل را نمی توان با یک نسخه برای تمام پروژه ها به یک شکل تعریف کرد و این قراردادها را می توان با تغییراتی جهت پروژه های گوناگون متنوع تر کرد.
در ادامه این نشست مهندس سلبعلی کریمی مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان نیز اظهار کرد: در سال جهاد اقتصادی می توان با تنوع در مدل های قراردادی در بهره برداری و توسعه می توان به سوی اهداف و برنامه های تنظیم شده قبلی گام برداشت.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم با استفاده از صنعت نفت و گاز بهره وری را در کشور افزایش دهیم و انرژی را تبدیل به ثروت کنیم می توان با استفاده درست از فناوری های نوین به این سمت حرکت کنیم.
وی سرمایه گذاری بخش خصوصی و افزایش حضور سرمایه گذاران جدید را یکی از عوامل توسعه در صنعت نفت برشمرد و گفت: در برخی از قراردادها می توان با تغییر شکل جزئیات آن میزان حضور بخش خصوصی را افزایش داد.
وی در مورد قراردادهای بیع متقابل گفت: این نوع قراردادها نیازمند شناخت، انتخاب، تدوین و اجرای دقیقی بوده و باید با چهارچوب خاصی منعقد گردد.
وی تاکید کرد: هر قراردادی که در صنعت نفت منعقد می شود باید در راستای حفظ مبانی استقلال کشور، مبانی روابط سیاسی اقتصادی همراه با حفظ عزت حکمت و مصلحت باشد.
مهندس کریمی افزود: ضمن توجه به تامین منافع ملی باید به رشد و رفاه اقتصادی و نیز توسعه و اشتغال پایدار نیز در قراردادها توجه شود.
وی انعقاد قراردادهای جدید را ملزم به توجه به برنامه پنجم و چشم انداز افق ۱۴۰۴ برشمرد و گفت: دوره نفت آسان و ارزان به پایان رسیده و باید با تنوع در مدل های قراردادی توان رقابتی خود را افزایش داده و ضمن حفظ اقتدار خود در اوپک و دیگر سازمان های بین المللی به یک قطب مطمئن انرژی تبدیل شویم.