سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
سه شنبه ۱ فروردین ۱۴۰۲ EN

کاهش ۲ دلاری در ابتدا ؛ رشد ۷ دلاری در انتها

کاهش ۲ دلاری در ابتدا ؛ رشد ۷ دلاری در انتها/ نگاهی به رویدادهای یک هفته گذشته در بازار جهانی نفت

کاهش نزدیک به ۲ دلاری بهای نفت در ابتدای هفته گذشته و تاثیر پذیری نرخ نفت از رویدادهای اقتصادی در طول یک هفته گذشته ،که به رشد ۷ دلاری نرخ نفت انجامید و وضعیت نرخ نفت خام صادراتی ایران را در گزارش گروه مطالعات بازار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران بخوانید

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، قیمت نفت خام WTI در بورس نایمکس (آتی‌های ماه اول) در روزهای ابتدایی هفته گذشته با کاهشی حدودا ۲ دلاری مواجه بود و همین امر باعث شد تا میانگین بهای هر بشکه نفت خام صادراتی ایران  نیز به بشکه‌ای ۹۷ دلار و ۸۰ سنت برسد.

کاهش اولیه بهای نفت که در ابتدا به دلایلی از قبیل انتشار اخبار مربوط به کاهش نرخ رشد اقتصادی اتحادیه اروپا و انگلیس در فصل دوم ۲۰۱۱، افزایش تولید نفت خام روسیه به رکورد جدید ۳/۱۰ میلیون بشکه‌ای در سپتامبر ۲۰۱۱، کاهش در برآورد جدید قیمت نفت خام برنت و WTI در سال ۲۰۱۲ توسط بانک گلدمن ساچس به دلیل ادامه بحران اقتصادی در اروپا و همچنین بازگشت تدریجی نفت خام تولیدی لیبی به بازار، اتفاق افتاد، در نیمه دوم هفته گذشته افزایشی ۷٫۳۱ دلاری را تجربه کرد و تا بیش از ۹۸/۸۲ دلار در هر بشکه در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۱۱ رسید.

بر اساس آمارهای امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران، میانگین وزنی بهای هر بشکه نفت خام سبک ایران به مقصدهای مختلف در روز سه‌شنبه (۴ اکتبر ۲۰۱۱ ) ۹۹ دلار و ۲۴ سنت بوده و همین رقم برای نفت خام سنگین در سطح ۹۷ دلار و ۱۳ سنت قرار داشته است.

همچنین قیمت هر بشکه نفت خام سبک ایران به بازار آفریقای جنوبی ۹۹ دلار و ۴۴ سنت و هر بشکه نفت خام سنگین ایران به این بازار ۹۷ دلار و ۸۴ سنت گزارش شده است. هر بشکه نفت خام سبک ایران در بازار آسیا ۹۸ دلار و ۶۷ سنت، شمال غربی اروپا ۹۹ دلار و ۶۵ سنت و در بازار مدیترانه ۹۸ دلار و ۳۴ سنت معامله شده است.

هر بشکه نفت خام سنگین ایران نیز در بازار آسیا ۹۶ دلارو ۴۷ سنت، شمال غربی اروپا ۹۸ دلار و ۶ سنت و در بازار مدیترانه ۹۶ دلار و ۲۴ سنت به فروش رسیده است. طی دوره ۲۸ سپتامبر الی ۴ اکتبر ۲۰۱۱، بیشترین کاهش در قیمت نفت خام سبک و سنگین ایران مربوط به بازار آسیا به ترتیب با ۶۴/۶ دلار و ۴۵/۶ دلار کاهش در هر بشکه بوده است. میانگین وزنی بهای هر بشکه نفت خام سبک و سنگین ایران نیز نسبت به هفته قبل، به ترتیب به میزان ۹۸/۴ دلار و ۸۱/۴ دلار در هر بشکه طی دوره مذکور کاهش یافته است.

حرکت سینوسی نفت اوپک

نفت اوپک نیز همگام با تغییرات بازارهای جهانی، در هفته گذشته روند کاهشی افزایشی را تجربه کرد.

بر اساس آمار دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک طی دوره ۳ اکتبر الی ۶ اکتبر ۲۰۱۱، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بوده و ابتدا ازحدود ۷۱/۹۹ دلار در هر بشکه تا کمتر از ۹۸٫۵۹ دلار در هر بشکه در تاریخ ۴ اکتبر کاهش یافت، ولی مجددا تا سطح ۱۰۱٫۶۳ دلار در هر بشکه افزایش یافت.

میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به ۶ اکتبر ۲۰۱۱، با ۳٫۱۱ دلار کاهش نسبت به هفته پیش از آن به هر بشکه ۹۹ دلار و ۹۶ سنت رسیده است. میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۱ معادل ۱۰۳ دلار و ۷ سنت بود. همچنین میانگین ماهانه بهای سبد نفتی اوپک طی ماه سپتامبر، با ۱ دلار و ۲۹ سنت افزایش نسبت به میانگین ماه اوت، به هر بشکه ۱۰۷ دلار و ۶۱ سنت رسیده است.

در همین حال قیمت نفت خام برنت دریای شمال نیز در بورس لندن(ICE) برای تحویل در ماه نوامبر ۲۰۱۱، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بوده و ابتدا از حدود ۷۱/۱۰۱ دلار در هر بشکه در تاریخ ۳ اکتبر ۲۰۱۱ تا کمتر از ۷۹/۹۹ دلار در هر بشکه در تاریخ ۴ اکتبر کاهش یافت، ولی مجددا تا سطح ۸۸/۱۰۵ دلار در هر بشکه در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۱۱ افزایش یافت . همچنین در روز ۷ اکتبر ۲۰۱۱، نفت خام برنت از حق مرغوبیت ۹/۲۲ دلار در هر بشکه نسبت به نفت خام WTI برخوردار بود.

کاهش ذخایر آمریکا، قدرت یابی دلار

کاهش میزان ذخایر نفت خام آمریکا به عنوان عامل موثری در افزایش بهای نفت طی هفته گذشته مطرح بوده است.

کاهش بیش از ۴ میلیون بشکه از ذخایر نفت خام آمریکا خبری بود که توانست فشار افزایشی مناسبی را بر قیمت نفت وارد آورد و اخبار منفی در مورد اقتصاد را جبران کند. آمار منتشر شده در مورد اقتصاد اروپا همچنان ناامید کننده است و کاهش رتبه اعتباری بانک‌ها نیز در ادامه این ناامیدی و کاهش رشد اقتصادی فصل دوم برای اتحادیه اروپا و انگلیس صورت پذیرفت.

بر اساس آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا میزان ذخایر نفت خام این کشور در هفته منتهی به ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۱ معادل ۳۳۶٫۳ میلیون بشکه بوده که در مقایسه با هفته قبل (۲۳ سپتامبر ۲۰۱۱) به میزان ۴٫۷ میلیون بشکه کاهش یافته و معادل ۲۴٫۶ میلیون بشکه از میزان مشابه سال قبل در تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۱۰ کمتر است.

میزان این ذخایر بر حسب روز نیز نسبت به هفته قبل به میزان ۰٫۲ روز کاهش یافته و در سطح ۲۲٫۲ روز قرار گرفته و معادل ۲٫۳ روز کمتر از میزان مشابه سال قبل است.

این در حالی است که طی دوره مذکور، سطح خوراک پالایشی آمریکا به میزان ۷۳ هزار بشکه در روز کاهش یافته و در سطح ۱۵٫۱۰۴ میلیون بشکه در روز قرار گرفته است که به میزان ۹۵۳ هزار بشکه در روز بیشتر از میزان مشابه سال قبل است.

تولید نفت خام آمریکا طی دوره ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۱ الی ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۱ به میزان ۴۴ هزار بشکه در روز افزایش یافته و در سطح ۵٫۸ میلیون بشکه در روز قرار گرفته و معادل ۲۸۶ هزار بشکه در روز بیشتر از میزان مشابه سال قبل در تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۱۰ است.

در همین زمان میزان واردات نفت خام آمریکا از ۹٫۷۰۲ میلیون بشکه در روز به ۸٫۷۰۰ میلیون بشکه در روز (معادل ۱٫۰۰۲ میلیون بشکه در روز) کاهش یافته که معادل ۲۲۶ هزار بشکه در روز کمتر از میزان مشابه سال قبل است.

طی هفته گذشته، ارزش شاخص‌های بورس در بازارهای سهام آمریکا به دلیل بهبود شرایط اقتصادی این کشور، از یک روند افزایشی برخوردار بودند.

ارزش یورو در مقابل دلار طی دوره مذکور، به رغم ادامه نگرانی درباره بحران مالی اروپا و کاهش رتبه اعتباری کشورهای ایتالیا و اسپانیا، به دلیل تلاش کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای کمک به بانک‌های منطقه یورو و حل بحران اقتصادی در این منطقه، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بود.

در هفته گذشته قیمت نفت خام WTI تحت فشار کاهشی تا ۷۴ دلار تنزل کرد و در این سطح با حمایت مناسبی روبه رو شد و در روزهای بعدی تا پایان هفته با انتشار اخبار مناسب، فشار افزایشی بر قیمت نفت وارد شد. در سطح نزدیک به ۷۰ دلار عوامل بنیادی بازار نفت موجب حمایت شدید قیمت نفت می‌شود، زیرا تولید از برخی مخازن نفتی به خصوص در آمریکا نزدیک به این سطح اقتصادی می‌شود و در صورت کاهش بیشتر قیمت، تولیدکنندگان مجبور به قطع تولید هستند. بنابراین واکنش قیمت نفت به عوامل بنیادی بازار نفت بیشتر از عوامل دیگر شده است.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۳ مهر ۱۳۹۰ساعت: ۰۹:۰۹۳۶۱ بازدید