صرفهجویی ۳۵ میلیون دلاری با تولید کاتالیست واحدهای پلی اتیلنی در کشور
برای نخستین بار در کشور کاتالیست اس ای سی یکی از مهم ترین کاتالیستهای پلیاتیلنی به کوشش پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در مقیاس صنعتی ساخته و در واحد ۳۰۰ هزار تنی پلیاتیلن سنگین مارون با موفقیت تست شد.
به گزارش خبرنگار شانا، با تلاش پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، سرانجام پنجشنبه هفته گذشته (۷ مهر) یکی از مهم ترین کاتالیستهای موردنیاز صنعت پتروشیمی که در زمره کاتالیستهای تحریم قرارداشت، از سوی وزیر نفت رونمایی شد.
هماکنون سالانه حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ تن انواع کاتالیزورهای وارداتی، نیاز واحدهای گوناگون پلیالفینی را تامین میکنند که ارزشی افزون بر ۱۲۰ میلیون دلار دارند، حال آن که کاتالیست SAC ساخت داخل، قابلیت جایگزینی ۳۵ درصد نیازهای یاد شده و مزایای قابل توجهی نسبت به مشابه خارجی دارد که فرآیند سادهتر تولید، کنترل بهتر فرآیند پلیمریزاسیون و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر و قابلیت استفاده در لولههای تحت فشار، فیلمها و الیاف با استحکام بالا و محصولات تزریقی از جمله آنهاست.
گفته میشود کاتالیست SAC به دلیل داشتن فعالیت و دانسیته توده پلیمر مناسب، تولید واحدهای پلیالفینی را تا بیش از ۱۰ درصد ظرفیتهای آنها امکانپذیر میکند.
مشابه وارداتی این کاتالیست با قیمتی حدود ۳۰۰ دلار به ازای هر کیلو از سوی شرکت بازل در اختیار مجتمعهای جم، مارون، اراک و امیرکبیر قرار میگرفت که پیش تر به دلیل تحریمها، تهیه آن با قیمتهای بالاتر نیز با مشکل رو به رو شده بود، حال آن که قیمت تمام شده تولید این کاتالیست با فرآیند توسعه داده شده شرکت پژوهش و فناوری حدود ۴۵ تا ۵۰ دلار برآورد شده است.
افزونبر این، کاتالیست داخلی با مواد اولیه کمرت، ارزان تر و در فرآیند سادهتری قابل تولید است که با تولید آن علاوهبر قطع وابستگی به شرکتهای خارجی در حدود ۳۵ میلیون دلار در سال نیز صرفهجویی ارزی برای کشور به همراه دارد.
پیشبینی می شود استفاده از این کاتالیست علاوهبر واحدهای موجود پلیالفینی، در واحدهای خط لوله اتیلن غرب و مرکز مانند پتروشیمیهای کرمانشاه، ممسنی، دهدشت، چهارمحال و بختیاری، داراب و … نیز استفاده شود.