دعوت از پژوهشگران در انجام مطالعات هیدراتهای گازی آبهای عمیق
مدیر عامل شرکت نفت خزر گفت: برداشت و بهرهبرداری از منابع هیدارتهای گازی از ساختارهای واقع در آبهای عمیق احتیاج به فناوری پیچیده و دقیق دارد و یکی از مهمترین و پیچیدهترین این فناوریها، چگونگی اکتشاف و حفاری در آبهای عمیق است.
به گز ارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس علی اصولی با اشاره به روند رو به رشد تقاضای سوختهای فسیلی در دنیا خاطر نشان کرد: بسیاری از کشورهای توسعه یافته بهمنظور بهرهگیری از منابع جدید انرژی، فعالیتهای خود را از مناطق خشکی به مناطق آبهای عمیق معطوف ساختهاند.
وی افزود: از منابع جدید برای تامین انرژی، میتوان به هیدارتهای گازی اشاره کرد که با کشف آن در مناطق قطبی و یا در اعماق دریا، تحقیقات در خصوص شناسایی و بهرهبرداری از این منابع آغاز شده است.
مهندس اصولی تاکید کرد: شرکت نفت خزر بهمنظور بهکارگیری بیشترین منافع عملیات اکتشافی و حفاری راههای برون رفت از این خطرات احتمالی از تمامی پژوهشگران در حوزه هیدراتهای گازی دعوت بهعمل میآورد تا با تعامل و بهرهگیری از تمام دانش و دانسته های خود برای کاهش هزینهها و پیشگیری از خطرات احتمالی گامهای مؤثر را برداریم.
وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت ایران همسو با نیاز شرکت فلات قاره و با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت مطالعاتی را در خصوص منابع هیدرات گازی موجود در دریای عمان شروع کرده است، افزود: همچنین شرکت ملی گاز ایران بهمنظور بهرهبرداری از فرصتهای هیدرات گازی در ذخیرهسازی و انتقال و نیز برطرفکردن مشکلات هیدرات گازی حین عملیات پالایش و انتقال گاز در خطوط لوله، پژوهشهای متعددی را با همکاری مراکز پژوهشی و آموزشی کشور مدیریت کردهاند.
به گفته مهندس اصولی چگونگی حفاری در آبهای عمیق با توجه به نفوذپذیری رسوبات سنگهای مخزنی و رهاشدن هیدراتهای گازی در میان آنها، هزینه بسیار سنگین استخراج، بهرهبرداری و داشتن ریسکپذیری بالا بهویژه در مرحله اکتشاف این منابع از جمله چالشهای اساسی است که در راستای عملیات حفاری در آبهای عمیق وجود دارد.
شناسایی هیدراتهای گازی در رسوبات بستر دریای خزر
وی با بیان این که با بررسیو شناسایی هیدراتهای گازی در رسوبات بستر دریای خزر، میتوان بروز مشکلاتی را در حین عملیات حفاری در این منطقه نیز پیشبینی کرد، اظهار داشت: ایران در در دریای خزر جنوبی دارای ذخائر احتمالی به میزان ۱۵ میلیارد بشکه نفت و ۱۱ تریلیون فوت مکعب گاز است که بهرهگیری از آنها مستلزم انجام عملیات حفاری اکتشافی در چارچوب ماموریت شرکت نفت خزر است.
این مقام مسئول ادامه داد: کلیه ساختارهای شناسایی شده در اعماق ۵۵۰ الی ۸۰۰ متر واقع شدهاند، بر این اساس برای حفاری در این اعماق، ضرورت طراحی و ساخت سختافزار مناسب از جمله سکویی خاص با شرایط ویژه و استثنایی مطرح شد که توان عملیات در اعماق زیاد را دارا باشد.
وی با اشاره به اینکه از این رو، سکوی حفاری نیمه شناور امیرکبیر با هدف عملیات اکتشاف و حفاری چاههای توسعهای و تولیدی در اعماق ۱۰۰۰ متر از سطح دریا و تا اعماق ۶۰۰۰ متر از بستر دریا طراحی و ساخته شده است، گفت: پروژه ساخت سکو توسط پیمانکاران توانمند ایرانی انجام شده است.
مدیرعامل شرکت نفتخزر همچنین تصریح کرد: عملیات پیشراهاندازی، راهاندازی و تست سیستمهای مختلف آن، انتقال و استقرار و تثبیت آن در بلوک مورد نظر همگی توسط متخصصین و کارشناسان ایرانی صورت گرفته است.
به گفته وی در راستای تحقق این امر اقدامات متنوعی از جمله ساخت اسکله، ساخت سه فروند شناور پشتیبانی، راهاندازی سیستمهای اطفاء حریق، سیستم تصفیه پسماند ناشی از کندههای حفاری و دیگر ملزومات پشتیبانی سکو و سایر تاسیسات مورد نیاز ساحلی و فرا ساحلی انجام گرفته است.