سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
یکشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۲ EN

نیروگاه ها ۴۳ درصد گاز کشور را می بلعند

بهره برداری از ۲۹ میدان گازی طی سالهای برنامه پنجم/ نیروگاه ها ۴۳ درصد گاز کشور را می بلعند

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت گفت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، طی سالهای برنامه پنجم توسعه ۲۹ میدان گازی وارد مدار تولید خواهد شد.

محسن خجسته مهر؛ معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: تا پایان سال ۹۴ در مجموعه ۲۹ میدان گازی وارد فاز تولید خواهند شد که از آن میان میدان گازی کیش از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی ادامه داد: میدان گازی کیش، میدانی مستقل است که بهره برداری از آن در قالب ۳ فاز صورت می گیرد؛ این میدان همچنین توان تولید ۷۵ میلیون مترمکعب گاز در روز را دارا است.

خجسته مهر در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت طرح توسعه میدان گازی کیش، خاطرنشان کرد: حفاری ۱۳ حلقه چاه این میدان از پیشرفت خوبی برخوردار است؛ بر همین مبنا پیش بینی می شود که بهره برداری از میدان گازی کیش تا سال ۹۲ انجام شود.

وی در خصوص نحوه جذب سرمایه در این میدان نیز گفت: برای توسعه میدان کیش حدود ۷ میلیارد دلار اعتبار در نظر گرفته شده است و قرارداد آن نیز به صورت بیع متقابل، میان بانک ملت و شرکت KOGC(شرکت نفت و گاز کیش)، منعقد شده است.

تمرکز شرکت نفت در پروژه های بازگردانی گاز

خجسته مهر با اشاره بر این مطلب که ذخیره سازی گاز به عنوان یک سیاست روشن و درست از مدت ها پیش مورد تاکید وزارت نفت قرار داشته است، گفت: فرآیند ذخیره سازی گاز بیشتر مربوط به ذخیره سازی در منابع هیدروکربوری است.

وی با اعلام این موضوع که در حال حاضر هیچ مخزن هیدروکربوری تخلیه شده ای وجود ندارد، خاطرنشان کرد: هدف اصلی از ذخیره سازی گاز در واقع بسترسازی برای تزریق گاز به مخازن غیرهیدروکربوری است.

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت افزود: در این راستا اخیرا قراردادی به منظور بررسی ذخیره سازی گاز میان شرکت ملی گاز ایران و یک شرکت آلمانی منعقد شده تا پتانسیل های موجود برای ذخیره سازی گاز در داخل کشور شناسایی شود.

خجسته مهر ادامه داد: اولویت شرکت ملی نفت ایران در راستای صیانت از میادین گازی و استفاده بهینه از گاز تولیدی کشور باید در چارچوب پروژه های بازگردانی گاز مطرح شود.

وی با یادآوری اینکه بررسی برخی از میادین گازی که قابلیت بازگردانی گاز را دارند، باید در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گیرد، افزود: شاخص ترین این میدان ها، میدان گازی پازنان است که در محدوده کاری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب واقع شده است.

خجسته مهر ادامه داد: جهت صیانت از میعانات گازی و جلوگیری از هرزروی آن ها، پروژه بازگردانی گاز میدان پازنان از سال ها پیش عملیاتی شده است.

وی تاکید کرد: شرکت نفت مناطق مرکزی نیز به زودی پروژه های مربوط به بازگردانی گاز خود را ارایه می کند تا بر مبنای این اطلاعات، چشم انداز طرح بازگردانی گاز در مجموعه وزارت نفت روشن شود.

تولید ۷۵۵ میلیون مترمکعب گاز غنی در سال جاری

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت، با اعلام این مطلب که شرکت ملی نفت ایران تولید ۷۵۵ میلیون مترمکعب گاز غنی تا پایان سال جاری را در برنامه خود دارد، خاطرنشان کرد: ۱۰۵ میلیون مترمکعب از این میزان، به گاز همراه نفت اختصاص دارد که عمدتا برای تزریق در میدان های نفتی به ویژه در حوزه مناطق نفتخیز جنوب استفاده خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: گاز تولیدی میدان اروندان نیز به صورت امتزاجی به میدان دارخوین تزریق می شود.

وی درباره میزان مصرف گاز در کشور نیز گفت: در حال حاضر چیزی در حدود ۴۷۰ میلیون مترمکعب گاز در کشور مصرف می شود که از این رقم تنها ۳۰ میلیون مترمکعب به صادرات اختصاص دارد.

خجسته مهر اولویت بهره برداری از گاز را در وهله اول مربوط به تزریق به میدان های نفتی دانست و افزود: در گام های بعد بحث صادرات گاز، ترانزیت و سوآپ گاز مطرح است.

وی ادامه داد: نکته اساسی این است که مصرف بی رویه گاز و عدم تحقق الگوهای بهینه مصرف انرژی در بخش صنعت و غیر آن، مانع از اجرای طرح های صیانتی تزریق گاز به میدان های نفتی می شود.

نیروگاه ها ۴۳ درصد از مصرف داخلی گاز را در اختیار دارند

خجسته مهر با اشاره به این مطلب که نیروگاه های کشور، بیش از ۴۳ درصد از گاز تولید داخل را مصرف می کنند، گفت: روزانه به میزان ۲۲۰ میلیون مترمکعب سوخت معادل تحویل نیروگاه ها می شود.

وی توضیح داد: به این منظور ضمن تامین حداکثر گاز موردنیاز نیروگاه ها، ذخایر نفت گاز و مازوت نیروگاه ها نیز پر می شود تا برای مصارف نیروگاه ها در فصل سرد سال، مشکلی ایجاد نشود.

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت ادامه داد: این اقدامات از سوی وزارت نفت در حالی صورت می گیرد که صادارت فرآورده های نفتی اعم از نفت گاز و نفت کوره، فواید بیشتری دارد.

تدوین سبد سوخت نیروگاه ها

خجسته مهر با اشاره به این مطلب که وزارت نفت در مجموع، سوخت رسانی به ۸۴ نیروگاه را در برنامه دارد، گفت: هم اکنون سبد سوخت نیروگاه ها به تفکیک و همراه با جزئیات در مجموعه وزارت نفت تدوین شده است و برنامه سوخت رسانی بر مبنای آن انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: بنابر اعلام نیاز وزارت نیرو، رشد نیروگاه ها به میزان ۵ درصد در سال جاری در این سبد پیش بینی شده است که این رقم به معنای استفاده از ۱۰ درصد مازاد توان تولید نفت کشور است.

روزانه معادل یک فاز پارس جنوبی گاز هدر می رود

وی متذکر شد: نیروگاه های کشور از روش های بهینه اصلاح الگوی مصرف سوخت پیروی نمی کنند که این امر به دلیل عدم تحقق طرح های سیکل ترکیبی است.

خجسته مهر با بیان اینکه هرزرفت انرژی در نیروگاه ها بسیار بالا است، گفت: می توان گفت روزانه معادل یک فاز پارس جنوبی گاز در مسیر نیروگاه های کشور هدر می رود.

وی با اعلام این مطلب که برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها باید از خودمان شروع کنیم، خاطرنشان کرد: اولویت اصلاح الگوی مصرف در مجموعه دستگاه های اجرایی دولت با نیروگاه ها است.

خجسته مهر افزود: باید نیروگاه ها را به سمت اصلاح مصرف سوخت هدایت کنیم و چرخه تولید آن ها را به سمت نیروگاه های سیکل ترکیبی تغییر دهیم. که البته اقدامات خوبی در وزارت نیرو در این خصوص در حال شکل گیری است.

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با اشاره به این مطلب که ۹۹٫۵ درصد از منابع انرژی کشور به سوخت های فسیلی اختصاص دارد، یادآور شد: تنها ۰٫۵ درصد از انرژی مورد نیاز کشور از سایر انرژی ها تامین می شود؛ بنابراین با توجه به پتانسیل های موجود در ایران باید سیاست هایی مبنی بر بهره مندی از منابع تجدیدپذیر انرژی تدوین شود.

خجسته مهر به تدوین الگوهای مصرف انرژی از منابع تجدید پذیر در شرکت بهینه سازی مصرف سوخت اشاره کرد و افزود: انرژی خورشیدی سهم قابل توجهی در سبد انرژی کشورمان خواهد داشت.

تعیین پتانسیل میزان صرفه جویی خانگی برای اولین بار

خجسته مهر با اعلام این مطلب که وزارت نفت برنامه ریزی مدونی را برای تعیین میزان پتانسیل های صرفه جویی در مصرف انرژی در بخش های مختلف به ویژه بخش خانگی انجام داده است، یادآور شد: امسال برای نخستین بار پتانسیل میزان صرفه جویی انرژی بخش خانگی در برنامه ریزی سالانه سوخت زمستانی مشخص شده است.

وی ادامه داد: میزان مصرف بالای انرژی در صورتی قابل توجیه است که در راستای رشد صنعتی در کشور به کار گرفته شود؛ در همین راستا مصرف انرژی بخش صنعت در سال جاری در مجموع ۲۲ درصد افزایش یافته است، با این وجود نگرانی از جهت تامین انرژِی در سال جاری وجود ندارد.

خجسته مهر تاکید کرد: برنامه مصرف سوخت زمستانی امسال به صورت عملیاتی و در بخش های مختلف به صورت جزئی تدوین شده است.

فاز ۱۲، مهم ترین طرح تولید LNG در کشور است

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت با اشاره به این مطلب که فاز ۱۲ پارس جنوبی، با اولویت ترین طرح تولید LNG در کشور به شمار می رود، خاطرنشان کرد: فاز ۱۲ قابلیت تولید ۳ میلیارد فوت مکعب گاز را دارد، این در حالی است که یک میلیارد مترمکعب از گاز تولید شده در این میدان به تولید LNG و ۲ میلیارد مترمکعب دیگر نیز برای تزریق در شبکه سراسری، شیرین می شود.

وی تاکید کرد: در بحث تولید LNG، رویکرد وزارت نفت به بهره برداری از گاز میدان مشترک پارس جنوبی است.

خجسته مهر ادامه داد: طرح LNG پارس شمالی و بهره برداری از میدان های گلشن و فردوسی نیز به منظور تولید روزانه ۳۰ میلیون تن LNG در دست مذاکره است و به محض دریافت پیشنهادهای مطلوب کاری مطابق با فرمول قیمتی وزارت نفت، سرمایه گذاری در این میدان ها آغاز خواهد شد.

وی در ادامه با اشاره به این موضوع که تولید LNG یکی از سیاست های اصلی مجموعه وزارت نفت در بخش گاز است، خاطرنشان کرد: قیمت خوراک LNG مشخص شده و بر همین مبنا از هرگونه سرمایه گذاری در این زمینه استقبال می کنیم.

خجسته مهر افزود: وزارت نفت در این خصوص خود را مکلف به تامین گاز مورد نیاز شرکت هایی می داند که علاقمند به سرمایه گذاری در این بخش هستند؛ البته این گاز با فرمول قیمت گذاری شده در کارگروه نفت فروخته خواهد شد.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۴ مرداد ۱۳۹۰ساعت: ۱۴:۲۱۴۵۷ بازدید