سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
سه شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲ EN

مقامات ایران، عراق و سوریه ؛فردا در عسلویه تفاهمنامه گازی امضا می کنند

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از امضای تفاهمنامه سه جانبه صادرات گاز ایران به کشورهای عراق و سوریه در روز دوشنبه (سوم مرداد) با حضور مقام‌های عالی وزارتخانه‌های نفت سه کشور در عسلویه خبر داد .

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران؛ جواد اوجی؛ مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران  از امضای قراردادی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار میان سه کشور ایران، عراق و سوریه خبر داد و گفت: بر اساس توافقات صورت گرفته قرار است گاز ایران از طریق یک خط لوله ۵ هزار کیلومتری از مسیر عراق، سوریه، لبنان و مدیترانه به کشورهای اروپایی همچون یونان ارسال شود .

وی داشتن منبع مطمئن تامین کننده گازی همچون میدان گازی پارس جنوبی را بزرگترین ویژگی خط لوله صادراتی گاز ایران، عراق، سوریه، لبنان و اروپا با خط لوله گازی ناباکو خواند و گفت: این میدان گازی هم اکنون بیش از ۱۶ تریلیون مترمکعب گاز قابل استحصال دارد که با مقدار تولید کنونی از آن، این میدان بیش از ۸۰ سال دیگر گاز برای صادرات خواهد داشت .

معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به این که بلافاصله بعد از امضای تفاهمنامه صادرات گاز میان سه کشور ایران، عراق و سوریه ، یک مشاور بین المللی کار خود را در زمینه انتخاب مسیر و فاینانسور مناسب آغاز خواهد کرد، گفت: ظرف سه تا پنج سال دیگر احداث این خط لوله به اتمام خواهد رسید .

اوجی با تشریح آخرین وضعیت صادرات، واردات و سوآپ گاز ایران به سایر کشورهای همسایه گفت: هم اکنون روزانه ۳۰ میلیون متر مکعب گاز به ترکیه صادر و در مقابل حدود ۴۰ میلیون متر مکعب گاز از کشور ترکمنستان وارد می شود، همچنین ایران مبادلاتی گازی خود را با کشورهای آذربایجان، ارمنستان و جمهوری نخجوان ادامه می دهد .

وی با یادآوری اینکه ایران تاکنون مذاکرات خوبی با کشورهای اروپایی برای صادرات گاز داشته است، گفت: هم اکنون ۸۰ کیلومتر از خط لوله ۵۶ اینچی ششم سراسری گاز که قرار است نقش خط صادراتی گاز را نیز علاوه بر تامین گاز بخش های از کشور بر عهده داشته باشد ساخته شده و کار احداث مابقی این خط به سرعت در حال اجرا است و پیش بینی می شود تا دو سال آینده به اتمام برسد .

معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به توسعه فازهای جدید میدان مشترک گازی پارس جنوبی و میدان های مستقل گازی در کشور تاکید کرد: طی دو تا سه سال آینده تولید گاز ایران به دو برابر کنونی خواهد رسید و از سوی دیگر با کاهش مصرف گاز در بخش های داخلی با اجرای کامل طرح هدفمند سازی یارانه ها، ایران توان صادرات روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز را دارا خواهد بود .

اوجی با اشاره به اینکه هم اکنون مقدمات و مجوزهای لازم برای صادرات گاز از ترکیه و همچنین عراق و سوریه به اروپا اخذ شده است، گفت: تاکنون بیش از ۲۰ جلسه کارشناسی میان ایران و کشورهای ترکیه، عراق و سوریه برای صادرات گاز برگزار شده و خوشبختانه این کشورها مجوزهای کتبی لازم برای ترانزیت گاز را به ایران داده اند .

وی از تامین مالی پروژه صادرات گاز ایران به اروپا از طریق خاک عراق، سوریه و لبنان به صورت BOT و BOO خبر داد و گفت: تاکنون ۱۵ شرکت اروپایی تقاضای خود را برای بازاریابی این گاز در کشورهای خود به ایران اعلام کرده اند .

معاون وزیر نفت در مورد هزینه های حفظ ایمنی و نگهداشت خط لوله صادراتی گاز ایران به اروپا از طریق خاک کشورهای عراق، سوریه و لبنان گفت: در مراحل بعدی مذاکرات طرف های پرداخت کننده این گونه هزینه ها مشخص خواهد شد .

اوجی به نیاز اروپا به منابع گازی مطمئن گاز به غیر از گاز کشور روسیه اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود ۳۳ تریلیون مترمکعب گاز در کشورمان، اگر ایران روزانه ۱٫۲ میلیارد متر مکعب گاز صادر کند باز هم برای ۱۵۰ سال دیگر منابع گازی در اختیار دارد .

وی در باره جزئیات خط لوله صادراتی گاز ایران به عراق و سوریه و از آنجا به لبنان و اروپا گفت : این خط لوله از عسلویه به طول ۷۵۰ کیلومتر در خاک ایران احداث خواهد شد و از طریق مرز ایلام گاز به عراق تحویل داده خواهد شد .

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: خط لوله صادرات گاز به اروپا از طریق کشورهای عراق، سوریه و لبنان در ابتدای امر گاز مورد نیاز این کشورها را تامین می کند و سپس راهی کشورهای اروپایی خواهد شد .

اوجی اظهار داشت : کشور عراق تمایل دارد به منظور تامین گاز نیروگاه های خود قبل از راه اندازی میدان های نفتی و گازی اش و همچنین خط لوله صادراتی گاز از ایران به صورت جداگانه قراردادی ۵ تا ۱۰ ساله برای دریافت روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز با ایران داشته باشد .

وی همچنین در مورد صادرات گاز به سوریه قبل از آماده شده خط لوله گاز صادراتی به اروپا از طریق خاک این کشور افزود: هم اکنون ظرفیت خط لوله صادراتی گاز ایران در مرز بازرگان به کشور ترکیه ۳۷ میلیون متر مکعب در روز است، در حالی که این کشور روزانه طبق قرارداد با ایران می بایست ۳۰ میلیون متر مکعب گاز دریافت کند از این رو ایران هم اکنون توان صادرات روزانه ۶ تا ۷ میلیون متر مکعب گاز به سوریه را از طریق مرز بازرگان دارا است .

معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: صادرات گاز به ترکیه در چهار ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۷٫۶ درصد افزایش داشته است .

اوجی با اشاره به مجوز کشور ترکیه برای صادرات گاز ایران به اروپا گفت: نخستین کشوری که از این قاره گاز ایران را (چهار تا ۶ میلیون متر مکعب) دریافت خواهد کرد کشور سوییس خواهد بود

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲ مرداد ۱۳۹۰ساعت: ۱۷:۴۰۴۲۳ بازدید