سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
سه شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲ EN

ارزش واگذاری‌های صنعت نفت به بخش خصوصی به بیش از ۳۹ میلیارد دلار رسید

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، ارزش واگذاری ها در وزارت نفت را ۳۹ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: این وزارتخانه با کسب ۵۱ درصد از واگذاری های کل کشور به بخش خصوصی، مقام نخست را در خصوصی سازی کسب کرده است.

محسن خجسته مهر در گفت و گو با خبرنگار شانا، با اشاره به پیشرفت خصوصی سازی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، از واگذاری ۲۴ شرکت و طرح به طور ۱۰۰ درصدی در این شرکت به بخش خصوصی خبر داد و گفت: ۴۰ شرکت و طرح دیگر نیز  با احتساب ۱۵ شرکت هلدینگ خلیج فارس، در سال جاری به بخش خصوصی واگذاری می شود.

وی ارزش واگذاری «شرکت و طرح های» صنعت پتروشیمی از ابتدا تا تاریخ منتهی به ۱۵ خرداد ماه ۱۳۹۰ را حدود ۱۰ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: در این صنعت تنها ۱۵ شرکت هلدینگ خلیج فارس برای واگذاری عرضه نشده است که در این باره وزارت نفت آمادگی کامل داشته و منتظر سازمان خصوصی سازی برای تحقق این امر است.

این مقام مسئول ارزش واگذاری ها در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را نیز در دوره زمانی یاد بیش از ۱۲ میلیارد دلار اعلام و تصریح کرد: طبق توافق صورت گرفته دو پالایشگاه آبادان و امام خمینی شازند اراک به طور کامل (۲۰ درصد کل پالایشگاه‌ها) به وزارت نفت و ۷ پالایشگاه‌ باقی مانده (۸۰ درصد) به بخش خصوصی واگذار می شود.

وی ادامه داد: بر اساس قانون، سهم وزارت نفت از واگذاری‌ها باید ۲۰ درصد فعالیت بازار باشد، نه ۲۰ درصد فعالیت بنگاه، زیرا اگر وزارت نفت سهم ۲۰ درصدی از فعالیت بازار را نداشته باشد، سرمایه گذاری برای اجرای پروژه ها احراز نمی‌شود و این موضوع تا کنون یکی از اشکال های واگذاری‌ها به بخش خصوصی بوده است.

خجسته مهر افزود: وزارت نفت موظف است به مدت ۲۵ سال از آغاز واگذاری پالایشگاه ها به بخش خصوصی، خوراک آنها را به قیمت ۹۵ درصد قیمت فوب تامین و فرآورده های تولیدی پالایشگاه ها را بر مبنای قیمت‌‌های بین المللی خریداری کند.

وی ادامه داد: همچنین وزارت نفت مکلف است وفق ماده ۱۲۷ قانون برنامه پنجم، پیش از واگذاری دو پالایشگاه ستاره خلیج فارس و فارس به بخش خصوصی، سرمایه گذاری آنها را انجام دهد.

خجسته مهر اظهار کرد: در شرکت ملی نفت ایران نیز ۶ میلیارد دلار واگذاری صورت گرفته و سهام ۴ شرکت نفتی به طور کامل واگذار شده است، همچنین سهام ۱۳ شرکت و ۱۰ دفتر خارج از کشور نیز به طور کامل تا پایان امسال به بخش خصوصی واگذار می شود.

معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری در پاسخ به پرسشی در باره امکان واگذاری پالایشگاه فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی به بخش خصوصی گفت: طبق سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی، فازهای پارس جنوبی و پالایشگاه های این میدان گازی غیر قابل واگذاری است و در مالکیت شرکت ملی نفت بوده و در زمره گروه ۳ ماده یک قانون اصل ۴۴ است.

وی در همین حال در مورد واگذار نشدن برخی شرکت ها به بخش خصوصی اظهار داشت: برخی موارد با دستور رئیس جمهور و موافقت وزیر اقتصاد، مصداق حاکیمتی شناخته شده، تصدی آنها بلا واگذاری بوده و طبق ماده ۱۰ قانون اصل ۴۴ جزو شبکه انرژی بوده و مقرر شده در شرکت مادر تخصصی خود، ادامه فعالیت دهند.

خجسته مهر با تاکید بر این که وزارت نفت هیچ گونه مقاومتی در واگذاری شرکت های زیرمجموعه به بخش خصوصی نداشته است، گفت: طبق قانون اصل ۴۴ قانون اساسی، واگذاری ها در این وزارتخانه در حال انجام است و در این امر نیز موفق بوده ایم.

وی هدف از واگذاری شرکت ها به بخش خصوصی را تحقق اصل ۴۴ قانون اساسی و منویات مقام معظم رهبری برشمرد و تصریح کرد: هدف از این اقدام ، تامین منابع مالی نیست ، با این اوصاف باید بخش خصوصی توانمندی داشته باشیم.

بهره بردای از ظرفیت شیرین سازی فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی در زمستان امسال

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت با اعلام این که فازهای ۱۵ و ۱۶، ۱۲ و ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی در سال های ۹۰ و ۹۱ به بهره بردای می رسد، گفت: امیدواریم زمستان امسال یک واحد از هر یک از فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی در مجموع با ظرفیت شیرین سازی ۲۵ میلیون متر مکعب به بهره برداری برسد. همچنین فاز ۱۲ پارس جنوبی با پیشرفت کلی ۵۶ درصدی ، مهر ماه سال آینده به تولید زودهنگام می رسد.

وی از سرمایه گذاری ۷۴ میلیارد دلاری در میدان های مشترک در برنامه پنجم توسعه خبر داد و گفت: از این  اعتبار ۵۸ میلیارد دلار در میدان های گازی ( که ۵۰ میلیارد دلار آن به پارس جنوبی اختصاص دارد)، ۱۴٫۵ میلیارد  دلار در میدان های مشترک نفتی و ۱٫۶ میلیارد دلار برای فعالیت های اکتشافی در میدان های مرزی اختصاص دارد.

خجسته مهر با اعلام این که امسال برنامه افزایش تولید از میدان های مشترک را داریم، گفت: افزایش تولید از میدان هنگام به ۳۰ هزار بشکه در روز، همچنین تولید زودهنگام از میدان یادآوران به ۲۰ هزار بشکه تا پایان امسال، از برنامه های شرکت ملی نفت ایران به شمار می آید.

وی میدان گازی کیش را یکی از پتانسیل های مطلوب تولید گاز در کشور برشمرد و افزود: ظرفیت این میدان معادل ۳ فاز پارس جنوبی است (روزانه ۷۵ میلیون متر مکعب گاز) که این میدان با پیشرفت ۳۰ درصدی، حفاری ۱۳ حلقه چاه آن به پایان رسیده و با سرمایه گذاری حدود ۷ میلیارد دلاری، در سال ۱۳۹۲ به بهره برداری می رسد.

سهم ۶۲ هزار میلیارد ریالی صنعت نفت از انتشار اوراق مشارکت ریالی سال ۹۰

معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت، از امکان صدور مجوز ۳۰ میلیارد دلار مسدودی ارزی در سال ۱۳۹۰ از سوی دولت خبر داد و گفت: سهم وزات نفت از این میزان اعتبار، ۴ میلیادر دلار است که به دلیل تعریف طرح های متعدد در این وزارتخانه و تامین مالی آنها به روش فاینانس، درصدد افزایش سهم وزارت نفت به ۹ میلیارد دلار هستیم.

خجسته مهر با اعلام این که در بودجه ۹۰، مجوز انتشار ۲۰۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت ریالی برای ۵ وزارتخانه داده شده است، گفت: وزارت نفت درخواست داده است از این میزان، ۶۲ هزار میلیارد ریال آن به این وزارتخانه تخصیص یابد.

اعطای مجوز واردات فرآورده نفتی از سوی بخش خصوصی

این مقام مسئول از گنجاندن پروانه واردات فرآورده نفتی در بودجه سال ۱۳۹۰ خبر داد و گفت: در بودجه امسال به وزارت نفت اجازه داده شده که پروانه واردات فرآوده را برای بخش خصوصی فراهم کند.

وی با اعلام این که هم اکنون صادرات فرآورده های نفتی از سوی بخش خصوصی و بر اساس چارچوب های تعیین شده در حال انجام است، اظهار داشت: با توجه به خصوصی بودن بخشی از پالایشگاه های کشور و از سوی دیگر رشد مصرف سوخت، بر اساس قانون این امتیاز برای بخش خصوصی از سوی وزارت نفت ایجاد شد ه است.

خجسته مهر در باره از سری گیری سواپ گفت: موضوعی که در گذشته به عنوان سواپ انجام شده، به منظور تامین خوراک برخی از پالایشگاه ها بوده است، از این رو اخیرا به شرکت ملی نفت ایران اعلام شده با حفظ منافع ملی و انجام ارزیابی های فنی و اقتصادی، به منظور تسهیل در تامین خوراک، موضوع سواپ در کشور را بررسی کنند.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱ مرداد ۱۳۹۰ساعت: ۰۸:۴۴۳۸۱ بازدید