دستیابی صنعت نفت ایران به تکنولوژی سبکسازی نفت خام فوقسنگین
معاون وزیر نفت در امور پژوهش و فناوری وزارت نفت از دستیابی صنعت نفت ایران به تکنولوژی سبکسازی نفتخام و تبدیل نفت فوق سنگین به نفت سبک خبرداد.
دکتر محمدرضا مقدم در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، با اشاره به وجود ذخایر قابل توجه نفتخام سنگین و نیمهسنگین در ایران گفت: برای اولین بار در جهان تکنولوژی سبکسازی نفت فوقسنگین در پالایشگاه نفت خوزستان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی خاطر نشان کرد: اجرای طرح شکست هیدروکربونی کاتالیست برای تولید محصولات و فرآوردههایی با ارزشافزوده بیشتر یکی از برنامههای اولویتدار این بخش است.
دکتر مقدم با بیان اینکه خوراکهایی که عمدتا در این فرآیند استفاده میشوند، خوراکهای سبک و شناختهشدهای هستند، توضیح داد: این شرایط که بتوان نفتخام را با یک راندمان مناسب تقطیرو به نفت سبک تبدیل کرد، فرآیند بسیار نوینی در دنیا محسوب میشود.
وی با یادآوری این که قرار است این پروژه در طرح توسعه پالایشگاههای نفت امام خمینی شازند و اصفهان مورد استفاده قرارگیرد، تاکید کرد: یکی دیگر از ویژگیهای این پروژه، کاهش میزان گوگرد در محصولات مختلف نفتی است، بهطوری که با اجرای آن میزان گوگرد به ۱۰ تا ۵۰ پی.پی.ام کاهش مییابد.
براساس این گزارش، وی پیشتر از راهاندازی اولین پالایشگاه نفت فوقسنگین جهان با تکنولوژی کاملا بومی در خوزستان خبر داده و گفته بود در سالهای اخیر با کاهش حجم ذخایر نفت سبک ایران، میزان ذخایر نفت سنگین و فوق سنگین کشور افزایش یافته است؛ به طوری که هماکنون بسیاری از میادین نفت سبک همچون اهواز، مارون، آغاجاری، بیبی حکیمیه، گچساران، پازنان و رگ سفید در نیمه دوم عمر خود به سر میبرند.
توسعه و روانسازی فعالیتهای پژوهشی
معاون وزیر نفت در امور پژوهش و فناوری با اشاره به فعالیتهای عالی شورای سیاستگذاری پژوهش و فناوری وزارت نفت به پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت اظهار داشت: شورای عالی سیاستگذاری پژوهش و فناوری در راستای توسعه و روانسازی فعالیتهای پژوهشی در کمیسون دائمی شورای”عتف” (علوم، تحقیقات وفناوری) که به ریاست رئیسجمهور تشکیل شده، قرار است بحثهای مهمی دراین کمیسیون مطرح و تصویب شود.
به گفته وی از بحثهای مهمی که در این شورا مطرح شده، آن است که همه وزارتخانهها موظفاند شورایی را به عنوان مجری طرحهای پژوهش و فناوری از طریق معاونت پژوهش و فناوری خود و یا معاونت مشابهشان تشکیل دهند.
دکتر مقدم با تاکید بر اینکه سپس باید تمامی طرحها در این شورا مصوب شود تا طرحها از این طریق به وزارت علوم و فناوری معرفی شوند، گفت: در آنجا کمسیون عتف دارای کمسیونهای مختلفی از جمله کمسیون انرژی شورای عتف است که وزارت نفت نقش بسیار مهمی در آن کمیسیون به عنوان عضو و ریاست کمیسیون دارد.
وی با بیان این که تمام این طرحها باید در ابتدا به این کمیسیون فرستاده و سپس مصوب شوند، تصریح کرد: در این شورا تاکید بر روی محصول محوری است، از این رو این آییننامه از جهات بسیاری با نظامنامه پژوهش و فناوری مطابقت دارد.
معاون وزیر نفت همچنین خاطر نشان کرد: وزارت علوم از بحث قطببندی دانشگاهها نیز استقبال بسیاری کرده و تصمیم دارد در برخی دستگاههای دیگر همچون وزارت کشاورزی و وزارت صنایع نیز از قطببندی استفاده کند که در این راستا از سوی معاونت پژوهشی وزارت نفت راهنماییهای لازم شده است.
به گفته وی بهرهگیری از این آییننامه به طرح ها نظم داده و موجب جهتدهی صحیح پروژههای در دست اجرا خواهد شد.