ابتکار ایجاد بورس نفت ایران به موقع بود
مشاور ارشد مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی با تاکید بر اینکه بورس های بزرگ جهان دوران شکوفایی خود را پشت سر گذاشته اند، تصریح کرد: اقدام ایران در راهاندازی بورس نفت، کاری درست و به موقع است.
دکتر فریدون برکشلی، مشاور ارشد مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی درباره راهاندازی بورس نفت ایران و انجام نخستین معاملات این بورس در روز چهارشنبه گذشته، به خبرنگار شانا گفت: این معاملات می تواند بر قیمتگذاری نفت کشور و حتی منطقه همچون بورس دبی و عمان تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به اینکه این معاملات باید به بخش معاملات کاغذی و آتی نیز گسترش یابد، تاکید کرد: اگر از ابتدا مدیریت خوبی بر معاملات انجام شود، می تواند به معاملات در بازارهای آتی نیز بیانجامد.
این کارشناس ارشد نفت تاکید کرد: در صورتیکه این بورس فعال شود و کارایی بالایی داشته باشد، میتواند معامله گران خارجی را نیز جذب کند.
وی آینده بورس نفت ایران را روشن توصیف کرد و گفت: باید تلاش کرد تا عملکرد بورس مطلوب باشد تا کشورهای خارجی از روسیه گرفته تا کشورهای حوزه خلیج فارس و نیز معاملهگران آسیایی در معاملات این بورس حاضر شوند.
دکتر برکشلی در ادامه با اشاره به اینکه بورسهای کشورهای صنعتی از جمله نایمکس آمریکا، بورس لندن و بورس توکیو دوران شکوفایی و رونق خود را تا حدی پشت سر گذاشتهاند، یادآور شد: این بازارها به مرور زمان کششش و ظرفیت مدیریت بازار جهانی نفت را چه به صورت فیزیکی و چه به صورت کاغذی از دست داده اند.
وی همچنین گفت: به نظر میرسد بورسهای نفت به سمت قطبهای اصلی تولید و مصرف جهان پیش میروند که میتواند از جمله آن به بورس نفت ایران به عنوان یک تولیدکننده بزرگ و بورس چین به عنوان یک مصرفکننده بزرگ اشاره کرد.
مشاور ارشد مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی با تاکید بر اینکه مصرفکنندگان نیز از این مساله استقبال کردهاند، تصریح کرد: شاید برخی کشورها به دلیل ملاحظات سیاسی با ایجاد بورس ایران و افزایش تاثیرگذاری کشور در مبادلات جهانی نفت مخالف باشند اما بازیگران اصلی صنعت نفت از این موضوع استقبال می کنند.
وی ناتوانی بازارهای کشورهای صنعتی در قیمتگذاری درست بهای نفت و مشکلات موجود در نظام دیفرانسیلهای نفتخام را از جمله مشکلات نظام کنونی بورس جهانی برشمرد.
دکتر برکشلی تاکید کرد: با توجه به این مسائل، اقدام ایران در راهاندازی بورس نفت، کاری درست و به موقع است.
وی همچنین گفت: نفت در ایران یا منطقه خاورمیانه تولید می شود اما قیمت گذاری آن هزاران کیلومتر دورتر و بدون حضور تولیدکنندگان انجام می شود که به نفع تولیدکنندگان نیست.
وی ادامه داد: اگر بورسها در کانون تولید نفت باشد می تواند تاثیر مثبتی در مدیریت صحیح بازار نفت نیز داشته باشد.
به اعتقاد برکشلی، طی دهه اخیر بازار جهانی نفت دستخوش آن چنان تحولات ساختاری گردیده که امکان مدیریت عرضه و تقاضا و ثبات بازار جهانی به رویه گذشته امکان پذیر نیست.
دکتر برکشلی تصریح کرد: ناتوانی بازارهای مالی در کشورهای صنعتی از جمله عوامل اصلی ضرورت ارتقاء و تقویت نقش تولیدکنندگان اصلی در مراکز بورس نفت و فرآورده است و در صورت موفقیت بورس نفت ایران، کشورهای عضو اوپک و سازمان اوپک نیز احتمالاً به ابتکار ایران تأسی خواهند کرد.
وی با تاکید بر اینکه یک بورس فعال و قوی باید از بحران های احتمالی بازار جلوتر حرکت کند، یادآور شد بررسی چارچوب های عملی ایجاد بورس گاز نیز ضروری است.