سبقت از عراق در یک میدان نفتی
عراق قصد دارد تولید نفت خود را به ۱۰ میلیون بشکه در روز طی ۱۰ سال آینده برساند و با پشت سرگذاشتن کشورهایی همچون ایران و ونزوئلا رقابت بزرگی را با عربستان آغاز کند. هدفگذاری بغداد هم برای تحقق این مهم، بهرهگیری از تمامی میدانهای نفتی خود است، حال چه مشترک و چه غیر مشترک.
این در حالی است که عراق با وجود تعهد خود برای بهرهبرداری مشترک و همزمان با برداشت از میادین مشترک نفت، در حال توسعه این میدانهاست و همین مورد ضرورت توسعه میدانهای مشترک در غرب تهران را بیشتر کرده است. میدانهای نفتی آزادگان، یادآوران، نفت شهر، دهلران و پایدار غرب از جمله میدانهایی است که میان دو کشور مشترک است که هر کدام یک از آنها در مراحل توسعه و تولید قرار دارند.
در این میان، میدان نفتی یادآوران با حجم نفت درجای افزون بر ۲/۱۲ میلیارد بشکه یکی از مهمترین پروژههای نفتی کشور محسوب میشود که با پایان یافتن حفاری چهار حلقه چاه دیگر این میدان تا دو ماه آینده، تولید زودهنگام آن از دی ماه امسال آغاز میشود.
مجری طرح توسعه میدان یادآوران در شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران با بیان اینکه در فاز دوم طرح توسعه میدان یادآوران حفاری ۱۰۰ حلقه چاه و دستیابی به تولید ۱۸۰ هزار بشکه برآورد شده است گفت: در فاز سوم این طرح، حفاری ۱۰۵ حلقه چاه و دستیابی به مجموع تولید ۳۰۰ هزار بشکه نفت سبک و سنگین پیشبینی شده است.
سعید حافظی ذخیره نفت درجای میدان یادآوران را ۱۲ میلیارد بشکه خواند و افزود: این میزان نفت در ۲ کوهانک حسینیه و کوشک قرار گرفته است و بر اساس برنامهریزیها، نفت تولیدی روزانه این میدان در مرحله تولید زودهنگام به ۲۰ هزار بشکه خواهد رسید.
حافظی در ارتباط با فاز اول توسعه میدان یادآوران گفت: در فاز اول توسعه، برای حفاری ۵۵ حلقه چاه شامل ۴۱ حلقه چاه تولیدی، سه چاه دفع پساب، سه چاه توصیفی و هشت چاه تولید زودهنگام برنامه ریزی شده است و بر این اساس، تولید میدان یادآوران در پایان فاز اول توسعه به ۸۵ هزار بشکه در روزافزایش می یابد که از این میان، ۵۰ هزار بشکه نفت سبک و ۳۵ هزار بشکه نفت سنگین خواهد بود.
مجری طرح توسعه میدان یادآوران در ادامه با اشاره به فعالیت کنونی چهار دستگاه دکل حفاری و یک دستگاه دکل تعمیراتی در این میدان خاطرنشان کرد: برای توسعه میدان یادآوران، چهار پیمان EPC برای چهار پروژه ساخت تأسیسات سرچاهی، ساخت خطوط لوله جریانی، احداث واحدهای بهرهبرداری و نمکزدایی نفت و احداث خطوط انتقال تعریف شده است.
حافظی درباره فعالیتهای مهندسی و برگزاری مناقصههای این طرح گفت: با گذشت کمتر از سه سال، فعالیتهای طراحی، مهندسی و بخش زیادی از مناقصههای طرح توسعه میدان یادآوران و حفاری حدود ۸ حلقه چاه به پایان رسیده و هماکنون با چهار دکل سنگین و یک دکل تعمیراتی حفاری، تکمیل سایر چاهها در جریان است، همچنین فعالیتهای پیشنیاز عملیات اجرایی نیز به پایان رسیده است.
مجری طرح یادآوران، هدف از اجرای فاز نخست طرح توسعه میدان یادآوران را دستیابی به تولید روزانه ۸۵ هزار بشکه نفت در ۴۸ ماه پس از زمان مؤثر شدن قرارداد برشمرد و ادامه داد: این زمان بر اساس قرارداد تا ۵۹ ماه قابل تمدید است.
حافظی با بیان اینکه تولید نفت میدان یادآوران از دو لایه سروک و فهلیان برنامهریزی شده است، اضافه کرد: با توجه به اختلاف چشمگیر درجه سنگینی و ارزش نفت این دو لایه، قرار است هر یک به طور مجزا تولید، فرآورش و صادر شوند؛ از این رو در تأسیسات بهرهبرداری یادآوران دو ردیف مجزا برای نفت سنگین و نفت سبک در نظر گرفته میشود که بر اساس برنامهریزیها قرار است در میدان یادآوران دو نوع نفت سنگین (API 18) و سبک (API 38) به ترتیب از ۲ لایه سروک و فهلیان تولید شود.
وی یادآور شد: در خلال اجرای فاز اول طرح توسعه میدان یادآوران، تولید زودهنگام روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت سبک از لایه فهلیان از طریق هشت حلقه چاه تعریف شده و قرار است این میزان تولید به تأسیسات فرآورشی زودهنگام دارخوین منتقل شود، به همین منظور خط لوله ۱۲ اینچی به طول ۶۰ کیلومتر حد فاصل CTEP یادآوران و واحد بهرهبرداری دارخوین در دست ساخت است.