سال توليد، دانش بنيان و اشتغال آفرين
سه شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲ EN
آزادگان در انتظار روز موعود

مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت متن از آماده شدن مناقصه توسعه بزرگترین میدان نفتی ایران خبر داد

انعقاد رسمی قرارداد توسعه فاز یازده میدان پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی به رهبری توتال فرانسه، چشم ناظران جهانی تحولات نفت را به کشورمان معطوف کرد، اکنون همه در انتظار این هستند که حرکت بعدی ایران را ببینند تا چشم انداز نسبتا وسیعی از رخدادهای احتمالی آینده در توسعه اقتصادی ایران را پیش بینی کنند، در چنین شرایطی مدیرعامل بزرگترین مجموعه توسعه ای صنعت نفت ایران که چهره ای شناخته شده در عرصه تحولات توسعه ای این صنعت است در جمع خبرنگاران از آماده شدن مراحل نهایی مناقصه میدان آزادگان خبر می دهد، سیدنورالدین شهنازی زاده که قریب به یکسال است ریاست هیات مدیره و مدیریت عامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران ( متن) را در اختیار دارد با دقتی مثال زدنی از روند توسعه طرح های در دست توسعه این شرکت سخن می گوید و به ویژه تاکید می کند که  میادین نفتی غرب کارون به عنوان اصلی ترین اولویت صنعت نفت در فعالیت های توسعه ای مطرح است و این ناحیه در حقیقت قلب توسعه صنعت نفت ایران است.

میدان نفتی آزادگان بزرگترین میدان نفتی اخیرا توسعه یافته ایران است وهر چند تا امروز تولید از دو بخش جنوبی و شمالی این میدان کلید خورده است اما بی شک با عقد قراداد توسعه ای جدید و با استفاده از دانش افزایش ضریب بازیافت و سرمایه خارجی این میدان به شیوه ای توسعه خواهد یافت که زمینه ساز خلق یک تمدن صنعتی جدید در غرب روزخانه کارون خواهد شد، به باور من روز انعقاد قرارداد توسعه میدان آزادگان این پتانسیل را دارد که به روزی تاریخ ساز و سرآغاز عصر جدید توسعه صنعت نفت ایران تبدیل شود پس از امروز می توان لحظه امضای قرارداد توسعه آزادگان را روز موعود نامید.

او در نشست خبری و در تشریح وضعیت فعلی منطقه ای که قلب توسعه اقتصاد و صنعت نفت ایران وصف می شود می گوید: تولید کنونی نفت میدان های غرب کارون ۲۹۰ هزار بشکه در روز است و تا پایان امسال تولید نفت از مجموع این میدان ها به ۳۶۸ هزار بشکه در روز می رسد.

شمارش معکوس برای انتخاب توسعه دهنده ی آزادگان

وی در مهمترین بخش از سخنانش به تلاشی وسیع در مجموعه شرکت مهندسی و توسعه نفت برای بررسی و مذاکره درباره روند توسعه آتی میدان آزادگان اشاره می کند و می گوید: تیم مذاکره ای نفت و شرکت مهندسی و توسعه نفت تاکنون تلاش های زیادی در این راستا انجام داده اند و در همین زمینه از میان ۵۹ شرکت خارجی علاقمند به توسعه این میدان، ۲۲ شرکت انتخاب و مکاتبات لازم انجام شده است. هم اکنون نیز بسته های مورد نیاز جهت پیوست مدارک مناقصه آماده سازی شده و در اختیار شرکت های متقاضی قرار گرفته است.

شهنازی زاده اظهار کرد: در صورت آماده سازی اسناد مناقصه میدان آزادگان و ارسال به شرکت ها، باید به تدریج شاهد دریافت پیشنهادهای فنی و بازرگانی شرکت های متقاضی باشیم.

شهنازی زاده افزود: از میان میدان های نفتی غرب کارون، میدان آزادگان جنوبی از جمله میدان هایی است که تولید از آن با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و استفاده حداکثری از توان داخل به نتیجه رسید.

وی میزان تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی را ۸۳ هزار بشکه از مجموع ۴۴ حلقه چاه در روز اعلام کرد و گفت: تولید نفت از این میدان در قالب قرارداد با شرکت CNPCI، ۴۵ هزار بشکه در روز بود که به تدریج با افت تولید و از مدار خارج شدن برخی از چاه ها تولید به حدود ۲۸ هزار بشکه در روز افت کرد. این افت تولید با همت کارکنان متن جبران شد و اکنون نیز با افزایش ۳۸ هزار بشکه ای تولید از این میدان به ۸۳ هزار بشکه در روز رسیده است.

شهنازی زاده افزود: بر اساس برنامه عملیاتی، افزایش ۲۵ هزار بشکه ای تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی و متعاقب آن افزایش ۴۰ هزار بشکه ای نیز در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه نفت قراردارد.

وی برنامه افزایش تولید از میدان آزادگان جنوبی را ۱۱۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد و گفت: به طور قطع با تلاش کارکنان شرکت متن و با تهمیدات لازم دستیابی به این میزان تولید و حتی فراتر از آن قابل تحقق است.

شهنازی با اشاره به مسئله محدودیت فرآورش نفت تولیدی میدان آزادگان جنوبی گفت: واحد فرآورش جفیر تا میزان تولید ۱۱۰ هزار بشکه نفت از این میدان ظرفیت برای فرآورش دارد و برای تولید بیشتر از این میدان استفاده از دستگاه فرآورش سیار نفت در برنامه است.

نیاز ۳۶ میلیارد دلاری توسعه غرب کارون

 

وی حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای توسعه طرح های میدان های نفتی غرب کارون را ۳۶ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: هم اکنون سرمایه گذاری انجام شده برای طرح های توسعه ای در دست اقدام معادل ۲۱.۵ میلیارد دلار و ۵ هزار میلیارد تومان برآورد می شود.

رئیس هیات مدیره شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران از افزایش تولید نفت از میدان های غرب کارون در سال جاری خبر داد و گفت: بر اساس برنامه، تولید از این میدان ها باید به ۳۵۰ هزار بشکه در روز برسد که با توجه به برنامه های توسعه ای در دست اقدام شرکت متن، رسیدن تولید ۳۶۸ هزار بشکه در روز یعنی فراتر از برنامه، برنامه ریزی شده است.

وی گفت: میادین نفتی غرب کارون به عنوان اصلی ترین اولویت صنعت نفت در فعالیت های توسعه ای مطرح است و این ناحیه در حقیقت قلب توسعه صنعت نفت ایران است.

نورالدین شهنازی زاده افزود: در میادین مشترک  کشور براساس آخرین بررسیهایی که صورت گرفته میادین غرب کارون به عنوان میادین نو(گرین فیلد )مطرح هستند و در واقع امید اصلی کشور برای افزایش تولید از میادین غرب کارون است.

وی تاکید کرد:  در منطقه غرب کارون میادین مهمی را داریم شامل میادین یادآوران، آزادگان و یاران  که هم در جزو میادین مشترک هستند و هم به عنوان میادین گرین فیلد شناخته شده اند به همین دلیل از بالاترین اولویت برای توسعه در صنعت نفت برخوردار هستند.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: از نظر توجیه اقتصادی هم توسعه این میادین بسیار حائز اهمیت هستند چراکه چاههایی که در اینجا حفر می شود با کمترین هزینه حفاری می شود و بهترین و بیشترین تولید را  همم خواهند داشت پس از نظر توجیه اقتصادی برای عملیات توسعه سریع هم حائر اهمیت است .

شهنازی زاده ادامه داد: کل طرحهایی که شرکت مهندسی و توسعه نفت در دست اقدام دارد در حال حاضر بالغ بر حدود ۳۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری لازم دارد.

وی در توضیح بیشتر این طرح ها گفت: از جمله مهمترین  این طرحها ، میادین آزادگان شمالی، یادآوران، یاران شمالی آزادگان جنوبی و یاران جنوبی است که همه این میادین هم اکنون در مراحل مختلف توسعه قرار دارند.

آذر، با الگوی جدید قراردادهای نفتی به اوج می رسد

شهنازی زاده با اشاره به تحقق دو فاز تولید زودهنگام ۱۵ هزار بشکه ای میدان آذر گفت: هم اکنون تولید ۳۰ هزار بشکه ای از این میدان در قالب طرح بیع متقابل داخلی با شرکت سروک آذر و سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی نفت محقق شده است.

وی افزود: از این پس تولید از میدان آذر در فاز نخست به میزان ۶۵ هزار بشکه و در فاز دوم با تولید ۱۱۰ هزار بشکه در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی عملیاتی می شود که برای فرآورش نفت تولیدی آن از ظرفیت خالی واحد دهلران استفاده می شود.

شهنازی زاده در مورد میزان اشتغالزایی طرح توسعه میدان آذر گفت: در این طرح توسعه ۳۰۰ نفر شاغل هستند که ۴۵ درصد این نیروها افراد بومی منطقه هستند که به دنبال این هستیم که این میزان را به ۵۰ درصد افزایش دهیم.

شهنازی زاده با اشاره به تحقق تولید زودهنگام ۱۰ هزار بشکه ای از میدان نفتی یاران جنوبی تا پایان شهریور ماه، گفت: تا پایان امسال با تامین واحدهای فرآورش تولید از این میدان به ۲۵ هزار بشکه در روز می رسد.

وی با بیان اینکه طرح توسعه میدان های یاران شمالی و جنوبی با هدفگذاری تولید ۸۰ هزار بشکه در روز در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی و با استفاده از فناوری های نو تلفیق خواهد شد، افزود: توافقنامه (HOA) مطالعاتی این میدان با شرکت نفت و گاز پرشیا امضا شده است.

شهنازی زاده افزود: به زودی پیوست توافقنامه میدان یاران که شامل حفر چاه جدید، نصب تلمبه و مطالعه لرزه نگاری سه بعدی است با شرکت نفت و گاز پرشیا امضا می شود و در آینده قرارداد توسعه ای هم امضا خواهد شد.

وی با بیان اینکه مذاکره با شرکت خارجی و همچنین امضا تفاهمنامه های همکاری به موازات هم در حال اجراست، افزود: هم اکنون به منظور توسعه فاز سوم میدان دارخوین با شرکت های انی ایتالیا و سرمایه گذاری غدیر تفاهمنامه همکاری امضا شده که منتظر اعلام نتایح مطالعاتی این شرکت ها هستیم.

شهنازی افزود: به منظور توسعه میدان نفتی بند کرخه نیز با شرکت OMV تفاهمنامه امضا شده که نتیجه مطالعات نیز از سوی این شرکت اتریشی ارائه شده است.

وی با بیان اینکه برای طرح توسعه ای میدان چنگوله نیز تفاهمنامه هایی با شرکت DNO نروژ، گازپروم نفت، PTTP تایلند امضا شده است، افزود: هم اکنون تایلند گزارش مطالعاتی این میدان را ارائه داده، نروژ در حال ارائه و گازپروم نفت در حال مطالعه است.

شهنازی زاده افزود: برای توسعه میدان آزادگان نیز شرکت های شل (گزارش نهایی ارائه شده)، توتال، پتروناس، تنکو، اینپکس ژاپن با شرکت ملی نفت ایران تفاهمنامه همکاری مطالعاتی امضا کرده اند.

وی افزود: شرکت های انی ایتالیا، سرمایه گذاری غدیر، گازپروم نفت، شل و شرکت ایرانی صانع نیز از جمله شرکت هایی هستند که به منظور توسعه میدان گازی کیش با نفت تفاهمنامه همکاری مطالعاتی امضا کرده اند.

وی با بیان اینکه برای انتقال نفت تولیدی غرب کارون به مبادی صادراتی، احداث تلمبه خانه های غرب کارون با ظرفیت ۱ میلیون و ۵۰ هزار بشکه در حال انجام است، افزود: ظرفیت تلمبه خانه در فاز نخست، ۷۴۰ هزار بشکه است که شامل ۴۸۰ هزار بشکه نفت خام سنگین و ۲۶۰ هزار بشکه نفت خام سبک است. در فاز دوم ظرفیت نفت خام سنگین آن افزایش می یابد.

شهنازی زاده افزود: انتقال نفت خام مناطق نفتخیز از طریق گوره به پایانه جاسک نیز در دست اقدام است که این امر در نهایت می تواند انعطاف پذیری صادراتی ما را افزایش دهد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت: درآمدزایی بیش از پنج میلیارد دلاری برای کشور از میادین یادآوران، آذر و یاران شمالی

میدان‎های یادآوران، آذر و یاران شمالی تاکنون بیش از پنج میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی کرده‎اند و توسعه این میدان‎ها در کنار طرح بزرگ آزادگان جنوبی، اشتغالزایی موثری به ویژه برای نیروهای بومی در غرب کشور به همراه داشته است.

شهنازی زاده، تولید تجمعی میدان مشترک یاران شمالی را نیز هفت میلیون بشکه و درآمدزایی آن را حدود ۴۰۰ میلیون دلار عنوان کرد و گفت: سرمایه گذاری مورد نیاز برای این طرح توسعه‎ای، ۵۸۵ میلیون دلار است که ۵۲۵ میلیون دلار آن جذب شده است.

وی ابراز امیدواری کرد که میدان یاران جنوبی نیز تا پایان شهریورماه به تولید روزانه ۱۰ هزار بشکه در روز دست یابد.

اشتغالزایی برای ۵ هزار نفر در طرح توسعه آزادگان جنوبی

در نشست خبری مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران ، همچنین تورج دهقانی، معاون امور توسعه شرکت متن و سرپرست طرح توسعه آزادگان جنوبی نیز به تشریح دستاوردهای این میدان پرداخت و گفت: خوشبختانه در ماه‎های اخیر شاهد افزایش ۳۸ هزار بشکه‎ای ظرفیت تولید نفت در این میدان بوده ایم.

وی با بیان این‎که هم اکنون حدود پنج هزار نفر نیروی انسانی در بخش‎های مختلف طرح توسعه آزادگان جنوبی مشغول به فعالیتند، ادامه داد: غالب این نیروها بومی هستند که این امر نشان می‎دهد شرکت ملی نفت ایران در کنار مباحث توسعه‎ای، به اشتغالزایی نیز توجهی ویژه دارد.

دهقانی درباره درآمدزایی طرح توسعه آزادگان جنوبی توضیح داد: در این طرح از حدود هشت سال گذشته، برداشت روزانه بین ۳۰ تا ۴۵ هزار بشکه در جریان بوده است که با افزایش ظرفیت تولید این میدان به بیش از ۸۰ هزار بشکه در روز، پیش‎بینی می‎شود این طرح امسال بیش از ۱,۲ میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی کند.

وی پیشرفت فیزیکی توسعه میدان آزادگان جنوبی را حدود ۴۰ درصد عنوان کرد و گفت: هم اکنون ۴۵ حلقه چاه آماده به تولید در این میدان وجود دارد که بعضا برخی از این حلقه چاه‎ها در دست تعمیرات دوره‎ای هستند.

قدرت‎اله آقایی، مدیر مهندسی و ساختمان و سرپرست طرح توسعه میدان آزادگان شمالی نیز در همین نشست خبری در پاسخ به اهالی رسانه اظهار کرد: بیش از ۱۵ ماه است که این طرح توسعه با ظرفیت تولید روزانه ۷۵ هزار بشکه در مدار قرار گرفته و تاکنون بیش از ۱,۵ میلیارد دلار برای کشور درآمدزایی کرده است.

وی تولید تجمعی آزادگان شمالی را بیش از ۳۱ میلیون بشکه عنوان کرد و با اشاره به سرمایه‎گذاری ۲,۲ میلیارد دلاری برای توسعه میدان در فاز نخست، ادامه داد: غالب این میزان سرمایه، بازگشته است.

آقایی نیز تعداد افراد شاغل در آزادگان شمالی را در زمان اجرای فرایند توسعه، حدود پنج هزار نفر عنوان کرد و گفت: اکنون نیز ۸۰۰ نفر مشتمل بر ۶۰۰ نفر نیروی بومی در این طرح مشغول به فعالیتند.

سرزمین انرژی/

 

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲ مرداد ۱۳۹۶ساعت: ۱۷:۴۴۱,۸۰۰ بازدید