سال مهار تورم و رشد توليد
دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ EN

ناآرامی های عراق به ایجاد تغییر در بازار نفت آسیا دامن می زند

رویترز در جدیدترین گزارش خود با اشاره به تحولات و ناآرامی های اخیر عراق و تاثیر آن بر صادرات نفت این کشور، گفت: به نظر می رسد که افزایش اخیر خشونت های فرقه ‌ای در عراق به برخی تغییرات در بازار نفت آسیا منجر شود.

در زمینه تحولات اخیر دو مسئله بیش از سایر مسائل نمود دارد. نخست افزایش عرضه نفت ایران و سپس کاهش قیمت رسمی فروش نفت عربستان برای پالایشگاه‌های آسیایی.
اگرچه هیچیک از آنها به طور مستقیم با پیشروی ‌های سریع گروهک تروریستی داعش در عراق مرتبط نیست اما نشان می‌دهد که بازارهای نفتی برای تضمین تقاضای انرژی به طور خودکار آنچه را که لازم باشد انجام می دهند.
صرفنظر از کاهش بسیار ناچیز صادرات نفت ایران در ماه ژوئن، ایران به شکل قابل توجهی بیش از مقدار مجاز تعیین شده براساس توافق هسته‌ای ژنو نفت صادر می کند.
چین بزرگترین مشتری نفت ایران به طور مشخص صادرات خود از ایران را کاهش نداده و واردات این کشور از ایران در ماه می با ۳۶٫۴ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه سال قبل به روزانه ۷۵۷ هزار و ۹۰۰ بشکه در روز رسید.
در این میان فقط چین نیست که صادرات خود را افزایش داده است. هند، ژاپن و کره جنوبی همگی خرید نفت از ایران را افزایش داده‌اند.
در پنج ماه نخست امسال، واردات چهار مشتری آسیایی نفت ایران به طورمتوسط روزانه یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۵٫۳درصد افزایش نشان می‌دهد.
این آمارها نشان می دهد که سقف ۱ میلیون بشکه ‌ای تعیین شده براساس توافق هسته ‌ای نوامبر نادیده گرفته شده است و عدم اقدام از سوی قدرت‌های غربی نشان می دهد آن‌ها نیز چندان نگران این موضوع نیستند.
احتمال تجزیه عراق به دلیل اختلافات فرقه ‌ای ناگهان به مشکل بزرگتری نسبت به برنامه هسته ‌ای ایران تبدیل شده است.
در شرایطی که بخش زیادی از صادرات نفت عراق در جنوب این کشور انجام می‌شود که هنوز تحت کنترل دولت بغداد است، اما این نگرانی در بین خریداران نفت درباره احتمال اختلال در صادرات نفت این کشور وجود دارد. عراق در حال حاضر با خطر بزرگی در زمینه تبدیل شدن به یک کشور شکست خورده مواجه است و به وسیله اختلافات جاری بین دولت شیعه در جنوب، تروریست‌ ها در شمال و جدایی طلبان کرد در شرق تقسیم شده است.
در حالی که این سناریو قطعی به نظر نمی رسد اما آنچه که قطعی می‌نماید این است که پالایشگاه های نفت ثبات و امنیت در عرضه را ترجیح می‌دهند و بنابراین نفت ایران را به عراق ترجیح خواهند داد.
این به معنای این نیست که آنها از عراق نفت نخواهند خرید، اما به معنی این است که وابستگی خود را به آن کاهش خواهند داد و ممکن است ترجیح بدهند نفت عراق را از واسطه و در بازار خریداری کنند و خطرات این موضوع را از خود سلب کنند.
تصمیم شرکت نفتی آرامکو عربستان بزرگترین صادرکننده نفت جهان برای کاهش قیمت محموله‌ های نفتی خود برای تحویل در ماه اوت احتمالا نتیجه مستقیم بی‌ثباتی در عراق نیست، اما یکی از تبعات آن است.
عربستان اختلاف قیمت رسمی فروش نفت خود به پالایشگاه ‌های آسیایی را برای تحویل در ماه اوت نسبت به نفت دوبی و عمان از ۲ دلار و ۲۵ سنت برای ماه ژوئن به دو دلار و ۵ سنت در هر بشکه کاهش داده است.
این نشان می‌دهد که عربستان قصد دارد قیمت نفت خود را برای عرضه کافی به پالایشگاه‌ های آسیایی پایین نگه دارد.
آنچه که افزایش صادرات نفت ایران و کاهش قیمت نفت عربستان نشان می‌دهد این است که بازارهای نفتی به شکلی حساب شده در حال سازگاری خود با تهدید نا آرامی‌ها در عراق هستند.
منبع: nioc

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱۵ تیر ۱۳۹۳ساعت: ۰۹:۴۲۶۹۹ بازدید