ضرورت کاهش انتشار گاز های گلخانه ای در دور دوم تعهدات پروتکل کیوتو
ایران بر اساس آمار منتشر شده آژانس بین المللی انرژی در سال ۲۰۱۱، رتبه هفتم را در انتشار گاز های گلخانه ای به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرنگار NIOC، معاون مدیربرنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در کارگاه آموزشی معرفی بهترین فناوری های موجود برای کاهش انتشار گاز متان در صنایع نفت و گاز که روز چهارشنبه (۴ دی ماه) با حضور نمایندگانی از چهار شرکت اصلی و شرکت های تابعه برگزار شد، با بیان این مطلب گفت: ضرورت دارد که در دور دوم تعهدات پروتکل کیوتو (۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰) از فرصت های موجود برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای استفاده کرد.
عبد الرضا اسدی در مورد سهم انتشار گاز CO2در کشور از سوی بخش های مختلف گفت: سهم انتشار گاز CO2توسط صنایع تولید کننده انرژی در ایران ۵/۳۲ درصد، مسکونی و تجاری ۴/۲۴ درصد، حمل و نقل ۷/۲۱ درصد، کارخانجات ۱/۱۹ درصد و کشاورزی و جنگل ۳/۲ درصد است.
به گفته اسدی بر اساس آمارهای منتشر شده در بولتن سالیانه اوپک در سال ۲۰۰۹، ایران رتبه دوم جهان بعد از لیبی در زمینه ارسال گاز به مشعل(فلر) را دارد.
وی افزود: در سال ۱۳۸۵ مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با ارائه گزارشی به هیئت مدیره این شرکت، ضمن معرفی و تبیین ضرورت پیاده سازی مکانیزم توسعه پاک، پیشنهاد کارگروه ویژه ای تحت عنوان کارگروه ویژه مکانیزم توسعه پاک (CDM) را داد که این کمیته با حضور نمایندگان مدیریت های امور حقوقی، مالی و پژوهش و فناوری با راهبری مدیریت برنامه ریزی تلفیقی تشکیل و سازوکار لازم برای بهره گیری از مکانیزم توسعه پاک در سطح شرکت ملی نفت ایران، شرکت های تابعه و سایر شرکت ها و سازمان های ذی ربط پیش بینی و ارائه شد.
معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران افزود: به این منظور پس از اخذ مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، معاونت نظارت بر مصرف انرژی و ارزشیابی طرح های مدیریت برنامه ریزی تلفیقی این شرکت به عنوان مجری طرح مکانیزم توسعه پاک در شرکت ملی نفت ایران معرفی شد.
اسدی تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران بر آن است تا میزان تولید گازهای همراه نفت ارسالی به مشعل را به کمترین حد ممکن برساند و به همین منظور پروژه های متعددی شناسایی شد که می توان آنها را در قالب مکانیزم های پروتکل کیوتو اجرا کرد.
وی با اشاره به اقدامات مرتبط به منظور استقرار مکانیزم توسعه پاک در برخی از پروژه های شرکت ملی نفت ایران گفت: در گام اول به منظور فرهنگ سازی این موضوع، نخستین همایش شناسایی استفاده از فرصت های مکانیزم توسعه پاک در بهمن ماه سال ۸۶ و سمینارها و کارگاه های آموزشی در در سال های متفاوت برگزار شد.
معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران شناسایی شرکت های متعدد داخلی و خارجی را از دیگر اقدامات این مدیریت در زمینه مکانیزم توسعه پاک عنوان و تصریح کرد: در این راستا بیش از ۱۱ شرکت فعال در زمینه مکانیزم توسعه پاک شناسایی شد.
وی جمع آوری گازهای همراه نفت،بهینه سازی فرآیندهای تولیدی و بهینه سازی مصرف انرژی را از فرصت های موجود و اولویت های طرح CDMو کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در شرکت ملی نفت ایران معرفی کرد.
معاون مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت در مورد اقدامات انجام شده این شرکت در زمینه CDM گفت: ارسال زودهنگام گاز میدان های نفتی سروش و نوروز به خارگ در چارچوب مکانیزم توسعه پاک (این طرح به عنوان اولین پروژه CDM ایران در سازمان ملل به ثبت رسید)، طرح های آماک و جمع آوری گازهای همراه سیری، مبادله تفاهم نامه با یک شرکت نروژی برای جمع آوری گازهای همراه میدان نفت شهر و میدان هنگام در سال ۸۸، همچنین عقد قرار داد با پژوهشگاه صنعت نفت برای پتانسیل سنجی مکانیزم توسعه پاک در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون و تهیه چارچوب قراردادی مورد قبول شرکت ملی نفت ایران برای عقد قرارداد پروژه ها در قالب مکانیزم توسعه پاک از اقدامات این شرکت در این زمینه بوده است.
ضرورت کاهش انتشار گاز متان با استفاده از تکنولوژی های نوین
به گزارش خبرنگار NIOC در ادامه این کارگاه حسام دارانی؛ نماینده شرکت کربن لیمیتس(Carbon limits) نیز بر ضرورت جلوگیری از کاهش انتشار گاز متان در کشور تاکید و تصریح کرد: جمع آوری گاز متان با استفاده از تکنولوژی های نوین افزون بر کاهش آلودگی، منجر به سود آوری اقتصادی نیز می شود.
وی گفت: گاز متان از نظر ایجاد گرمایش در زمین رتیه دوم را بعد از گاز دی اکسید کربن دارد و ظرفیت بسیاری در کشور برای جمع آوری و جلوگیری از انتشار این گاز وجود دارد.
دارانی، کشور ایران را در فهرست ۱۰ کشور اول جهان در انتشار گاز متان عنوان و تاکید کرد: باید با شناخت و بکارگیری از تکنولوژی های نوین هر چه زودتر نسبت به کاهش این نوع گاز اقدام شود.