سال مهار تورم و رشد توليد
شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ EN

صنعت نفت به ارتقا جایگاه ورزش توجه ویژه ای دارد

صنعت نفت کشور به عنوان صنعتی پیشرو از دیرباز در حوزه ورزش فعالیت‌های گسترده‌ای انجام داده است به طوری که به جرات می توان ادعا کرد بسیاری از رشته های ورزشی از طریق صنعت نفت در کشور شناخته و مطرح شدند. به عنوان مثال همزمان با تولید نفت در مناطق نفت خیز جنوب، ورزش هم به نوعی وارد نفت شد و رشته های ورزشی همچون گلف، بدمینتون و تنیس برای نخستین بار در ایران و در صنعت نفت فعال شدند. 
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران نیز به عنوان متولی سلامت در صنعت نفت همواره در این سال ها به پرورش نیروی جسمانی، تقویت روحیه سالم در افراد به ویژه کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان، توسعه و تعمیم ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت های ورزشی و تفریحات سالم و همچنین ایجاد و توسعه مراکز ورزشی توجه ویژه ای داشته است.
اهمیت توجه به ورزش و مقوله سلامت کارکنان صنعت نفت ما را بر آن داشت که پای صحبت های منصور قنبرزاده؛ رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران بنشینیم تا وی برنامه ها و اهداف پیش روی ورزش نفت را به تفصیل شرح دهد.
–          اهداف ترسیم شده قابل دستیابی امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در افق بلند مدت را تشریح کنید.
یکی از اهداف امور ورزش در سند چشم انداز ۲۰ ساله که در چارچوب برنامه های پنج ساله تعریف شده و در مرحله نخست اهمیت نیز قرار دارد، این است که ورزش به منظور نشاط و ارتقا سلامت جسمانی، روحی و روانی کارکنان و خانواده های آنها طراحی و در نظر گرفته شود. به همین منظور از سوی کمیسیون ورزش، برنامه های بلند مدت طراحی و از سوی واحد مطالعات استراتژیک مورد بازبینی، کنترل و نظارت قرار می‌گیرد.
برای دستیابی به اهداف یاد شده، مکانیزم هایی از جمله توسعه و به روز رسانی اماکن ورزشی، استفاده از متخصصان در امر ورزش و استفاده از مکانیزم های علمی ورزش طراحی شده است. تلاش امور ورزش شرکت ملی نفت ایران بر این است که در رشته های ورزشی باشگاهی که استعداد و پتانسیل لازم موجود است و از لحاظ امکانات زیر ساختاری، تجهیزات و تأسیسات، شرایط لازم مهیا است، حضوری فعال داشته باشد.
البته باید به این نکته هم توجه داشت که سیاست گذاری، برنامه ریزی و اجرا برنامه های تعریف شده در حوزه ورزش از سوی وزارت نفت تعریف می شود که در این راستا برای امور ورزش، یک برنامه راهبردی پنج ساله و همچنین برنامه های یک ساله عملیاتی تعریف می شود. این برنامه ها بیشتر در حوزه ورزش قهرمانی و همگانی و همچنین توسعه زیر ساخت های مربوط به اماکن ورزشی است.
برنامه های عملیاتی در ابتدا در یک کمیته تخصصی در شرکت اصلی بررسی می شود. این کمیته کارشناسی بعد از تجزیه و تحلیل برنامه ها بر اساس اهدافی که شورای عالی ورزش وزرات نفت ترسیم کرده است آن را به تصویب شورای ورزش شرکت ملی نفت ایران می رسانند.
برنامه ها پس از آن در کمیته کارشناسی اداره توسعه سلامت و ورزش وزارت نفت که مسولیت دبیرخانه شورای مرکزی را هم عهده دار هستند ویرایش نهایی شد، برای تصویب به شورای مرکزی ورزش وزارت نفت که ریاست آن را کریم سلحشور؛ معاونت وزیر نفت در توسعه منابع انسانی و مدیریت دارا هستند، ارجاع داده می شود. برنامه های کارشناسی شده پس از تصویب با اختصاص ردیف بودجه، عملیاتی می شوند.
گفتنی است که مدیران منابع انسانی چهار شرکت اصلی تابعه وزارت نفت و مدیرمالی شرکت ملی نفت ایران از دیگر اعضا این شورای تصمیم گیری هستند. این شورای مرکزی ورزش در واقع رویکرد اصلی اش که وظایف سازمانی ما هم هست، توجه به توسعه سلامت و ورزش کارکنان است. چون کارکنان صنعت نفت با توجه به وضعیت کاری خاصی که دارند به ویژه در مناطق سخت عملیاتی، ورزش برای آنها به عنوان یک مقوله جدی قلمداد می شود که به طور قطع توجه به سلامت در ارتقا بهره وری هم تاثیر بسزایی دارد.
–          این سخن شما به این معناست که نگاه مدیریت امور ورزش به مناطق عملیاتی، نگاه ویژه تری است؟ 
 تا حدودی این حرف درست است، اگر نگاهی به فعالیت های توسعه در بخش اماکن ورزشی بیاندازیم، متوجه می شویم که مناطق عملیاتی توسعه بیشتری یافته اند. به عنوان مثال در مناطق نفت خیز جنوب و در شهرهایی مانند اهواز، آغاجاری، گچساران و مسجد سلیمان، ساخت و سازهای مربوط به احداث و یا تعمیر سالن های چند منظوره ورزشی، اماکن ورزشی، ساخت استخر و مواردی از این قبیل به مراتب بیشتر است.
از میان پروژه های اجرا شده می توان به تکمیل استادیوم شهرک نفت اهواز با گنجایش هفت هزار نفر که منطبق با الزامات AFC ساخته شده است، اشاره کرد. این استادیوم هم اکنون پذیرای برگزاری مسابقات لیگ دسته یک کشور است. حتی در مواقعی که استادیوم اصلی شهر (تختی) به دلایل مختلف با مشکل مواجه می شود با هماهنگی انجام شده با وزرات نفت و شرکت ملی نفت ایران، بازی هایی که باید در استادیوم تختی برگزار می شده به استادیوم نفت انتقال داده شده است.
در مسجد سلیمان هم که تیم فوتبال آن در لیگ دسته یک کشور فعال است، استادیوم اختصاصی نفت مسجد سلیمان را داریم، این ورزشگاه اشکالاتی در سیستم نوری و راه های ورودی داشت که مرتفع شد، ضمن اینکه چمن زمین هم ترمیم و تجهیزاتی خوابگاهی به روز شدند. البته توجه به زیرساخت های مناطق عملیاتی باعث نشده که از توسعه در بخش ستاد تهران غافل بمانیم.
–          در زمینه ساخت و سازهای ورزشی در تهران در چه مرحله ای هستید؟
امور ورزش شرکت ملی نفت ایران در تهران هم پروژه های تعریف شده ای دارد که مصوبه آن ها حتی به یک دهه پیش برمی گردد اما با این وجود، با تلاش همکاران موفق شدیم بیشتر آن ها را به نتیجه برسانیم.
از اهم پروژه های تکمیل و راه اندازی شده می توان به راه اندازی پیست اسکی، سالن ورزشی چند منظور بسیار مجهز (شامل سالن های تیراندازی، پنگ پنگ، هندبال، فوتسال) ساخت استخر و احداث جاده سلامت به طول ۳ کیلومتر در دل کوه در مجموعه تفریحی، ورزشی آبعلی اشاره کرد.
این جاده سلامت به دلیل نصب نورافکن در مناطق مختلف، حتی در شب هم برای استفاده کارکنان و خانواده های آنها قابل استفاده است.
در مجموعه فرهنگی- آموزشی محمودآباد نیز تمام تجهیزاتی که در سالن های ورزشی مستهلک شده بود، همه به روز شدند. اخیرا هم این مجموعه، میزبان المپیاد فرزندان کارکنان در بیش از ۱۰ رشته ورزشی و با حضور  یک هزار و ۱۰۰ ورزشکار که با عوامل اجرایی تعداد آنها به یک هزار و ۳۰۰ نفر می رسید، بود.
در مجموعه ورزشی تهرانسر هم زمین فوتبال با چمن اصلی به بهره برداری رسیده، سالن های ورزشی به روز شده اند و تجهیزات خوابگاهی خریداری شده است. ضمن این که جایگاه تماشاگران مسقف شده است.
در باشگاه های فرهنگی و ورزشی شماره یک و دو نیز سالن های موجود توسعه و تکمیل وکفپوش ها تعویض شده اند.
ذکر این نکته هم ضروری است که بدانید بر اساس قوانین بالادستی، احداث جدید اماکن ورزشی در تهران و کلان شهرها ممنوع شده با این وجود در چند سال اخیر موفق شدیم اماکن ورزشی که در تهران نیمه تمام مانده بودند را توسعه دهیم.
–           آیا سرانه ورزش برای هر کارمند شاغل نفتی رقم مشخصی است؟
سرانه ورزش نیز به دو طریق به کارمندان پرداخت می شود. یکی سرانه ای که شورای معاونان تصویب کرده و تحت عنوان سرانه نقدی ورزش به صورت یکسان به تمام کارکنان تعلق دارد. مبلغ این سرانه هم سالانه یک میلیون و ۳۲۰ هزار تومان برای هر نفر است.
مورد دوم مربوط به استفاده کارکنان از امکانات ورزشی داخلی است. در تمام شرکت ها کارکنان، افزون بر دریافت سرانه نقدی از امکانات داخلی هم می توانند استفاده کنند که در این راستا، باشگاه شماره یک و دو صنعت نفت، مجموعه فرهنگی، آموزشی و ورزشی آبعلی، تهرانسر، شهید زرگر و مجموعه ورزشی شهدای نفت در اختیار کارکنان است.
حتی در جاهایی که مشکل داشتیم، اماکن ورزشی اجاره کردیم، مانند استخر۹ دی که متعلق به فدراسیون شنا و سالن اختصاصی پینگ پنگ که متعلق به سالن فدراسیون پینگ پنگ است و ما برای رفاه حال کارکنان آن ها را اجاره کرده ایم. در هر صورت تلاش شده به هر طریق ممکن، خلا های موجود پر شود.
–          لطفا در مورد مزایا و معایب استفاده از نفت کارت ها هم توضیح دهید.
یکی از مزایای استفاده از نفت کارت، کاهش بورکراسی و تشریفات اداری است. با توجه به اینکه هم اکنون سرانه ورزش به صورت نقدی و از طریق سیستم پرداخت می شود از حالت بورکراسی اداری خارج شده است ضمن اینکه قدرت انتخاب و اختیار کارمندان شاغل را برای انتخاب مکان  برای استفاده از این سرانه، بیشتر کرده است. این در حالی است که پیش از این، مسائل مربوط به طراحی کارت، برگزاری مناقصه عمومی و انتخاب پیمانکار و سایر فرآیندها هم زمان بر بود و هم مسائل حاشیه ای ایجاد می کرد.
از معایب این روش پرداخت این است که مکانیزمی وجود ندارد که بفهمیم آیا این سرانه اختصاص داده شده به ورزش واقعا در بخش ورزش هزینه می شود یا خیر؟
البته در این زمینه می توان تمهیداتی اندیشید و با همفکری بخشی که در ارتباط با ورزش است، مکانیزمی طراحی کرد که این اعتبار، فقط قابل شارژ در اماکن ورزشی باشد چون الان هم تقریبا اکثر قریب به اتفاق مجموعه های ورزشی از طریق شارژ عضویت می گیرند.
–          این طرح فعلا در قالب پیشنهاد مطرح شده است؟
بله، این موضوع اخیرا در اداره کل ورزش مطرح شد که از آنجا به شورای ورزش ارجاع داده شد. اجرایی شدن این طرح نیازمند طراحی نرم افزار و مواردی این چنینی است. این امر بیشتر از این که نیازمند توسعه زیرساخت ها باشد نیازمند فرهنگ سازی است که اگر این امر به درستی انجام شود به طور قطع می توان به نتایج مطلوبی دست یافت.
–         آیا دوره های آموزشی تخصصی برای مربیان و یا کارکنان در برنامه دارید؟
در مورد دوره های آموزشی تخصصی ورزشی باید گفت که در طی ۵ سال اخیر تمامی کارکنان (حتی شرکت های تابعه) بر اساس سطوح طبقه بندی شده عالی، میانی و متوسط در تمامی دوره های مدیریت ورزش که از سوی آکادمی ملی المپیک برگزار شده شرکت کرده اند. در مدت زمان یاد شده حداقل ۱۸ دوره تخصصی مدیریت ورزش از جمله حقوق ورزش، مدیریت پایدار ورزش، مدیریت زیست محیطی ورزش، مدیریت و طرز اجرای مسابقات ورزشی، مدیریت اماکن و تاسیسات ورزشی، دوره عالی مدیریت ورزش، مدیریت بین المللی ورزش و مواردی از این قبیل برای کارکنان برگزار شده است. به عنوان مصداقی برای برگزاری دوره های آموزشی، طب ورزشی و دوره های عالی خارج از کشور هم می توان به اعزام هیئت پزشکی ورزشی به کشور اسپانیا و کره جنوبی و همچنین حضور قائم میرابیان در دوره بین المللی شنا که در کشور هند برگزار شد، اشاره کرد.
از سویی دیگر نیز کاظمی نژاد، مربی مناطق نفت خیز جنوب نیز به یک دوره عالی در رشته وزنه برداری به کشور آلمان رفت و ابراهیم بابادی وند، مربی شاغل در ورزش مناطق نفت خیز هم به دوره عالی مربی گری پینگ پنگ به کشور چین اعزام شد.
البته باید گفت که امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، یکی از فعال ترین سازمان ها در بخش آموزشی است که تاکنون حدود ۲۰ دوره مدیریت ورزشی و دوره های تخصصی پزشک ورزشی و یا مربیگری برگزار کرده‌اند که با استقبال کارکنان نیز مواجه شده‌است.
–          در ساختمان مرکزی هشتم صنعت نفت، کلینیک فیزیوتراپی ای موجود است که بر اساس شنیده ها یکی از مدرن ترین مراکز درمانی، ورزشی در سطح کشور است، لطفا در این مورد هم توضیح دهید.
در این کلینیک فیزیوتراپی که بی شک یکی از مدرن ترین مجموعه های فیزیوتراپی ورزشی موجود در کشور است، به ورزشکاران طرف قرارداد با شرکت ملی نفت ایران و کارمندهای مصدوم ورزشی خدمات تخصصی ارائه می شود.
آینده ای که برای این کلینیک متصور هستیم این است که بتوانیم فیزیوتراپی را با گرایش ورزشی، با کیفیت بالا و بر اساس شواهد (base evidence) که دستور جدید وزارت بهداشت است ارائه دهیم.
این کلینیک با دارا بودن بخش فیزیوتراپی، بدنسازی و بخش مایعات پزشکی هم اکنون آماده ارائه خدمات درمانی در سطح تخصصی به بازیکنان تیم فوتبال بزرگسالان نفت تهران حاضر در لیگ برتر، تیم های پایه فوتبال و سایر رشته های ورزشی و نیز به کارمندان و خانواده های آنها است.
در این کلینیک تخصصی، معاینات پزشکی- ورزشی (معاینات قلبی، ریوی، ارزیابی ترکیبات بدن و معاینات ارتوپدی) با جزئیات کامل، خدمات درمانی الکتروتراپی از لیزر گرفته تا تحریکات الکتریکی همگی در این کلینیک انجام می شود.
این کلینیک تخصصی تنها مجموعه پنوماتیک (درمان با فشار هوا) موجود در ایران است که به صورت کاملا هوشمند عمل می کند؛ در کنار این مجموعه بدنسازی یک مجموعه کاملا به روز و مدرن از دستگاه های انجام تمرینات هوازی نیز وجود دارد. دستگاه های انجام تمرینات خاص مانند دستگاه ارزیابی تعادل، ترکیبات داخلی بدن، الکترومیوگرافی سطحی و دستگاه گونیامتر در این مجموعه وجود دارد که در صورت نیاز و صلاحدید می توان به منظور پژوهش هم از آن استفاده کرد.
گفتنی است، بخش پایانی مصاحبه منصور قنبرزاده؛ مدیر امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در مورد فعالیت تیم فوتبال نفت تهران به زودی بر روی خروجی سایت قرار می گیرد.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۷ آبان ۱۳۹۲ساعت: ۱۱:۰۷۷۵۲ بازدید