سال مهار تورم و رشد توليد
شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ EN

بکارگیری MOT؛ راهکاری برای جلوگیری از هدررفت

نظر به اینکه توسعه صنایع نفت و گاز بدون توجه به تأثیر آن بر محیط زیست، موجب بروز بحران‌های جهانی زیست محیطی می شود، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ضمن برنامه ریزی برای افزایش تولید، خود را متعهد به حفظ محیط زیست، کنترل کیفیت و رعایت اصول ایمنی به منظور جلوگیری از هدررفت سرمایه ها در صنعت نفت کرده است. 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان تولید کننده بیش از ۸۳ درصد نفت خام کشور، در راستای تحقق اهداف سند چشم انداز بیست ساله‌ جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ و بهره‌مندی از محیط زیست مطلوب، افزون بر صیانت از منابع نفتی و رعایت اصول و ضوابط ایمنی، گام های مؤثری را نیز به منظور جلوگیری از آلودگی محیط زیست برداشته است.
جلوگیری از سوزاندن هزاران بشکه نفت در گودال های سوخت
این شرکت با بکارگیری دستگاه‌های فرآورش و تصفیه سیار سرچاهی نفت خام، سالانه از سوزاندن هزاران بشکه نفت در گودال‌های سوخت سرچاه­ها جلوگیری کرده است به طوری که قبل از بکارگیری دستگاه سیار فرآورش نفت MOT))، سالانه حدود ۳۰۰ هزار بشکه نفت به دلیل آلودگی به مواد شیمیایی از قبیل افزودنی‌های سیال حفاری، اسید و سایر ترکیبات اضافی، در گودال های سوخت سوزانده می‌شد؛ اما در نتیجه استفاده از دستگاه‌های سیار فرآورش نفت در مناطق نفت خیز جنوب، این میزان به تدریج به صفر تقلیل داده شد.
کاهش و رفع آلودگی‌های زیست محیطی ناشی از ورود مواد هیدرولیکی که گاهی آلوده به مواد شیمیایی و اسیدی به آب، خاک و هوا هستند و کمک به پاکیزگی هوا و کاهش آلودگی ناشی از پیشگیری از سوزاندن نفت آلوده چاه ها از دیگر اهداف بکارگیری دستگاهMOT است.
این دستگاه به جلوگیری از ایجاد خوردگی، فرسایش و آسیب تجهیزات و تأسیسات نفتی به واسطه تصفیه نفت آلوده کمک می کند و ارسال نفت استحصالی پس از زدودن مواد شیمیایی، اسیدی، شن و نمک از سر چاه به واحدهای بهره‌برداری، از جمله مزایای استفاده از دستگاه سیار فرآورش نفت است.
افزایش تولید و حمایت از سرمایه های اقتصادی
بر اساس این گزارش، قبل از اینکه نفت وارد واحدهای بهره برداری شود، توسط دستگاه MOT تصفیه و مواد مضری چون شن، اسید و پساب شیمیایی از آن جدا می شود.
پس از اینکه نفت استحصالی به واحد بهره‌برداری ارسال شد، به دلیل تصفیه و فرآورش نفت توسط دستگاه MOT، از خوردگی، بروز اشکال و استهلاک دستگاه های پایین دستی در بخش خطوط انتقال و سیستم‌های فرآورش جلوگیری می شود که این اقدام نیز به حفظ و افزایش سرمایه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و در نهایت صنعت نفت کمک می کند.
همچنین با توجه به امکان هدایت نفت پس از فرآورش اولیه توسط این دستگاه به واحد بهره‌برداری، نفت آلوده به جای سوزانده شدن در گودال سوخت وارد مدار تولید می شود و افزایش تولید را در پی دارد که این اقدام نیز در حکم افزایش سود و بازدهی است.
با بکارگیری هر دستگاه فرآورش سیار نفت خام، از سوزانده شدن سالانه حدود ١٠٠ هزار بشکه نفت جلوگیری می شود. بکارگیری این سیستم موجب جلوگیری از تحمیل هزینه‌های پنهان انتشار آلاینده‌های ناشی از سوزاندن سیالات نفتی به محیط زیست شده است.
کاهش آلودگی های زیست محیطی و حفظ بهداشت شهری
عملکرد دستگاه سیار فرآورش نفت و امکان فرآورش نفت آلوده به پساب شیمیایی و مواد مضر و انتقال آن به واحد بهره‌برداری، نقش مهمی در جلوگیری از آلودگی‌های زیست محیطی سه عنصر اصلی آب، خاک و هوا ایفا می کند.
همچنین به دلیل قرار گرفتن تعدادی از چاه­های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مناطق مسکونی کلان شهر اهواز، استفاده از این دستگاه به طور مؤثر افزون بر حفاظت از محیط زیست، سبب حفظ بهداشت شهری نیز شده است.
گفتنی است شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با پراکندگی در پنج استان و تولیدی افزون بر ۸۳ درصد نفت خام کشور، بزرگترین شرکت زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۳ مهر ۱۳۹۲ساعت: ۱۰:۲۸۷۰۱ بازدید