نشت یکی از مشتقات نفتی
طی هفته گذشته اجساد هزاران ماهی که به دلیل کمبود اکسیژن ناشی از نشت گسترده یک ماده نفتی مرده اند، سطح آب های سواحل بندر هونولولو را پوشاند. این ماده شکری در زمان بارگیری نفت یکی از شناورهای شرکت کشتیرانی ماتسون، از طریق یکی از لوله های انتقال نفت به دریا نشت کرده است.
به گزارش گروه بین الملل پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، شرکت ماتسون طی گزارشی اعلام کرد: در اثر نشت یک ماده مشتق نفتی که در زمان بارگیری نفت از سوی یکی از شناورهای این شرکت کشتیرانی صورت گرفته است، هزاران ماهی در آب های سواحل هونولولو از بین رفته اند.
بنابراین گزارش، در این سانحه نزدیک به ۱۴۰۰ تن از این ماده لجن آلود به بندر نزدیک مرداب “کهی” در سواحل هونولولو نشت کرده است.
جف هال؛ سخنگوی شرکت ماتسون روز چهارشنبه گفته است هیچ راهی برای پاکسازی این آلودگی وجود ندارد، چرا که این آلودگی به کف بندر رفته است و در اعماق آب جایگزین آب دریا شده است و محیط زندگی دریایی هزاران موجود دریایی را آلوده کرده است.
شبکه خبری هاوایی نیز دو روز قبل از طریق یک دوربین زیر دریایی تأثیرات اکولوژیک این نشت را به تصویر کشیده است، راجر وایت، غواصی که برای گرفتن این تصاویر به زیر آب رفته بود می گوید: صحنه بسیار شوک برانگیز بود، چرا که کف دریا پر از ماهی های مرده است.
به گفته مقامات بندر هونولولو ، سازمان سلامت هاوایی مسئول پیگیری این اتفاق شده است، چرا که آلودگی نفتی رایج یا مواد سمی نبوده و بنابراین گارد ساحلی امریکا یا آژانس حفاظت از محیط زیست مسئول رسیدگی به آن نیست. البته مقامات عنوان کرده اند که مهم نیست چه ارگانی مسئول باشد، چرا که کسی نمی تواند برای این آلودگی کاری انجام دهد.
در حال حاضر مقامات در حال سنجش کیفیت آب بندر هستند و ماهی های مرده را از دریا جمع آوری می کنند تا کوسه ها به منطقه هجوم نیاورند.
بنابراین گزارش، زمانی که نشت نفت اتفاق می افتد یک لایه نفتی سطح آب را می پوشاند و فعالیت های اورژانسی برای پراکنده کردن این لایه ها در سطح و راندن آن به ستون های زیرین آب متمرکز می شود. در عین حال در لایه های زیرین از مواد تجزیه کننده استفاده می شود.
اگرچه استفاده از این مواد تنها در مناطقی مجاز است که عمق بیش از ۱۰ متر داشته باشند؛ اما در مورد بندر هونولولو مسئله فرق می کند، چراکه با وجود اینکه عمق آب در حد مجاز است، اما مسئله این است که این نوع آلودگی با آلودگی نفتی بسیار تفاوت دارد. بر خلاف نفت این ماده غرق می شود و در حال حاضر ۱۴۰۰ تن از این ماده که به شدت متمرکز است به عمق ساحل اوئاهو نفوذ کرده است.
اگرچه استفاده از این مواد تنها در مناطقی مجاز است که عمق بیش از ۱۰ متر داشته باشند؛ اما در مورد بندر هونولولو مسئله فرق می کند، چراکه با وجود اینکه عمق آب در حد مجاز است، اما مسئله این است که این نوع آلودگی با آلودگی نفتی بسیار تفاوت دارد. بر خلاف نفت این ماده غرق می شود و در حال حاضر ۱۴۰۰ تن از این ماده که به شدت متمرکز است به عمق ساحل اوئاهو نفوذ کرده است.
تخمین هایی که در مورد محو کامل این آلودگی و حذف آن به صورت خود به خود انجام شده ، متفاوت است. سازمان سلامت هاوایی می گوید این آلودگی طی چند روز خود به خود از بین می رود، سازمان دیگری صحبت از یک هفته یا بیشتر می کند و شبکه خبری محلی در مصاحبه ای که با یک کارشناس دریایی داشته است، می گوید: این اتفاق زمان زیادی می برد چرا که جزر و مد در این منطقه بسیار ضعیف است.
سازمان سلامت هاوایی همچنین گفته است که این آلودگی می تواند سبب افزایش حجم خزه های دریایی شود. مردم محلی نیز از ایجاد خزه هایی در اطراف خانه های خود خبر داده اند.
آلودگی مشابه دیگری ده سال قبل در منطقه مائوئی امریکا توسط همین شرکت کشتیرانی – ماتسون – ایجاد شده بود. اما چون اتفاق در ماه دسامبر (آذر – دی) رخ داده بود، طوفان های دریایی در از بین بردن این آلودگی کمک کردند. همچنین لوله هایی که سبب نشت شده بودند، به سرعت شناسایی و تعمیر شدند و تنها ۵۰ هزار گالن نفت به دریا ریخت، در حالی که آلودگی اخیر معادل ۲۰۰ هزار گالن بوده است.
یکی از ساکنین ساحلی در این منطقه می گوید: این اتفاق تاثیر مخربی بر روی معیشت و زندگی ساکنین دارد؛ چرا که اینجا یک مرداب است و خیلی دیر پاک می شود. پیش از این زیر قایق های ما تمیز بود، اما حالا کاملا سیاه شده است و قطعا اثرات زیانبار این اشتباه تا مدتها برای ساکنان منطقه ایجاد زحمت می کند.