سرقت های نفتی تهدیدی برای صنعت نفت نیجریه
شانا _ گروه بین الملل: رشد سرقت های نفتی در نیجریه تهدیدی بزرگ برای پیشبرد عملیات های تولید و استخراج نفت در منطقه دلتای نیجر این کشور به شمار می رود.
به گزارش پایگاه اینترنتی خبری-تحلیلی ایی اند پی، شرکت های بین المللی نفتی خواستار انجام اقدام های جهانی علیه سرقت های نفتی در نیجریه شده اند، سرقت هایی که تاثیر چشمگیری بر عملیات های اکتشاف و تولید در منطقه دلتای نیجر این کشور خواهد داشت.
دو اتحادیه بزرگ نفتی نیجریه، اتحادیه کارگران نفت و گاز نیجریه (NUPENG) و اتحادیه کارمندان ارشد نفت و گاز این کشور (PENGASSAN) به نقل از آمارهای دولتی درباره سرقت های نفتی در دلتای نیجر اعلام کردند: حدود ١٠ درصد (حدود ٢۵٠ هزار بشکه در روز) از کل تولید نفت خام نیجریه (حدود ٢,۵ میلیون بشکه در روز) دزدیده می شود که این رقم حدود دو و نیم برابر بیش از کل تولید نفت غنا، همسایه نیجریه، است.
بنابر اعلام این اتحادیه ها، این مقدار دزدی سالانه ۶ میلیارد دلار برای نیجریه خسارت به همراه دارد.
شرکت ملی نفت نیجریه (ان ان پی سی) نیز اعلام کرده است که تولید نفت خام نیجریه در سه ماه نخست سال ٢٠١٣ به دلیل رشد سرقت های نفتی و خرابکاری در مسیر خطوط لوله اصلی نفت در دلتای نیجر کاهش یافته است.
تومینی گرین، سخنگوی شرکت نفت نیجریه در بیانیه ای اعلام کرد: تولید روزانه نفت خام در سه ماه نخست ٢٠١٣ بین ٢,١ تا ٢.٣ میلیون بشکه، در حالی که این رقم در سه ماه نخست سال گذشته ٢.۴٨ میلیون بشکه در روز بوده است.
شرکت های انگلیسی-هلندی شل و آجیپ بیشترین آسیب را در پی افزایش سرقت های نفتی در دلتای نیجر، مرکز صنعت نفت نیجریه، داشته اند.
موتیو سانمونو، مدیرعامل شرکت شل پترولیوم دولوپمنت (شاخه نیجریایی شرکت شل) ماه مارس گذشته اعلام کرده بود: این شرکت شاهد افزایش چشمگیر سرقت های نفتی بوده است.
وی در این زمان با بیان این که سرقت های نفتی طی چند هفته گذشته بی سابقه بوده است، افزود: حجم سرقت ها در سه سال گذشته به بالاترین حد رسیده و از شرکت شل به تنهایی حدود ۶٠ هزار بشکه در روز دزدی شده است.
سانمونو اظهار کرد: شرکت شل ١۵ آوریل گذشته (٢۶ فروردین) خط لوله نفتی نمبه کریک ترانک لاین با ظرفیت انتقال روزانه ١۵٠ هزار بشکه را به دلیل بررسی ها درباره نشت و سرقت نفت متوقف کرد.
خط لوله نمبه کریک یکی از مسیرهای بسیار مهم برای صادرات نفت خام نیجریه و تامین خوراک پایانه صادرات نفت سبک بونی در دلتای نیجر است.
این مقام نیجریایی اعلام کرد: این خط لوله ٩٧ کیلومتری در سال ٢٠١٠ با هزینه ١,١ میلیارد دلاری تعویض شد، اما از زمان بهره برداری از آن، بارها هدف سارقان نفتی قرار گرفته است.
به گفته وی، سارقان پیش از حمل و انتقال دریایی نفت های سرقت شده، در حال ساخت بارج های نفتی، تاسیسات و مخازن ذخیره سازی نفت هستند و اگر نگاه کنید متوجه می شوید که این اقدام تنها برای امرار معاش نیست و به طور قطع یک سازمان تبهکاری بنیادی است که احتمال دارد اتحادیه های بین المللی نیز در آن مشارکت داشته باشند.
شرکت آجیپ نیجریه نیز ماه مارس گذشته اعلام کرده بود: فعالیت های خود در مناطق نفتی سوآمپ در جنوب شرق ایالت بیلسا نیجریه را متوقف کرده است.
این شرکت به دلیل سرقت های نفتی، روزانه حدود ۴٠ هزار بشکه نفت تولید می کند.
بنا بر اعلام شرکت آجیپ، به دلیل سرقت های نفتی، این شرکت روزانه حدود ٧ هزار بشکه نفت خام را از دست می دهد.
توقف تولید نفت شرکت آجیپ و افت تولید نفت شرکت شل به دلیل تعطیلی های مستمر تاسیسات نفتی آنها که به دنبال سرقت های نفتی رخ داده است، تاثثیر زیادی بر فعالیت های استخراج و تولید نفت در منطقه دلتای نیجر دارد.
افت استخراج و تولید نفت نیجریه، افت صادرات نفت و در نتیجه افت درآمدهای نفتی را برای این کشور به همراه دارد.
بنا بر اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا و صندوق بین المللی پول، نیجریه، بزرگ ترین تولید کننده نفت آفریقا، بیش از ٩۵ درصد مبادلات خارجی و بیش از ٧۵ درصد درآمدهای دولتی خود را از محل فروش نفت خام به دست می آورد.
افت تولید در سه ماه نخست امسال، حدود ١,٢٣ میلیارد دلار افت درآمدها را برای نیجریه به همراه داشته است.
افت تولید واستخراج نفت همچنین بر برنامه دولت نیجریه برای افزایش ذخایر اثبات شده نفتی به ۴٠ میلیارد بشکه ظرف چند سال آینده تاثیر می گذارد.
ذخایر اثبات شده نفتی نیجریه از اواخر سال ٢٠١١ تا کنون ٣٧,٢ میلیارد بشکه برآورد شده است.
بنا بر اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، هم اکنون فعالیت های اکتشافی در نیجریه به پایین ترین حد در یک دهه اخیر رسیده است، به طوری که این کشور در سال ٢٠١١ فقط سه چاه اکتشافی حفر کرده ، در حالی که حفر این چاه های اکتشافی در سال ٢٠٠۵ بیش از ٢٠ حلقه بوده است.
سرقت های نفتی سازمان یافته، فساد، جرم و جنایت را می توان از بزرگ ترین چالش های پیش روی صنعت نفت نیجریه برشمرد.
حمله ستیزه جویان، صنعت نفت بزرگ ترین کشور تولیدکننده نفت آفریقا را ظرف سه سال گذشته با مشکلاتی رو به رو کرده و تولید نیجریه را به دو سوم ظرفیت تولید کاهش داده؛ این موضوع، کاهش ماهانه یک میلیارد دلاری درآمد کشور را به همراه داشته است.