سال مهار تورم و رشد توليد
شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ EN

مدیریت تدارکات و خدمات کالا

       –  وظیفه مدیریت تدارکات و خدمات کالا

    تدارکات، به جنبه تسهیلاتی پروژه ها گفته میشود که آماده سازی تجهیزات و لوازم پروژه هاست. اما بطور کلی مدیریت تدارکات کالای مهندسی و توسعه نفت سه نقش اصلی دارد: یکی بخش حمایت و روانکاری در پروژه ها و پیرو آن آماده سازی تجهیزات و تدارکات و بخش دوم نظارتی که به نوعی صیانت از کیان شرکت ملی نفت ایران  و شرکت مهندسی و توسعه نفت می باشد و نهایتا هدایت روند تامین کالای مورد نیاز پروژه ها به سمت منابع داخلی و ایرانی برعهده این مدیریت است. باتوجه به اینکه اکثرطرح های شرکت مهندسی وتوسعه نفت به صورت بیع متقابل بوده وحدود۵۰% از حجم قراردادها مربوط به تدارکات طرح  می باشد اهمیت تدارکات دوچندان می شود.

     درخصوص وظیفه اول با علم به اینکه کلیه تدارکات پروژه ها خرید مستقیم است و در کمترین زمان ممکن باید محقق گردد و  برنامه ریزی بلندمدت جهت تامین کالا وجود ندارد لذا هرگونه تاخیری باعث توقف پروژه گردیده وسرعت عمل درخرید، ترخیص وحمل ونقل اهمیت بیشتری می یابد.

     از سوی دیگر مدیریت تدارکات باید نظارت دقیق بر صحت و قانونمندی فعالیت های بازرگانی وتدارکاتی پیمانکاران اعمال نماید. این کار علاوه بر صیانت ازحقوق شرکت ملی نفت ایران و بالطبع شرکت مهندسی وتوسعه نفت امکان استفاده بهینه از تسهیلات بازرگانی و گمرکی ایران را برای پیمانکاران اصلی وفرعی کلیه طرحهای شرکت دربلند مدت فراهم خواهد کرد.

      ازمهمترین وظایف این مدیریت هدایت پیمانکاران در تامین کالاهای موردنیاز از فروشندگان خارجی به سمت تولیدات داخل می باشد که با توجه به ضرورت تایید سازندگان، فروشندگان و تامین کنندگان کالاهای طرح ها اعم از کالاهای موردنیاز پیمانکاران اصلی یافرعی طرح توسط شرکت ملی نفت ایران، مدیریت صحیح آن می تواند علاوه بر حمایت از صنایع داخلی منجر به کاهش هزینه های خرید گردد.

پتانسیل های اجرایی

     جایگاه  حقیقی کشورمان دربین سایر کشورها  زمانی تحکیم می یابد که نیازمندهای تکنولوژیکی و تجهیزاتی آن توسط متخصصان داخلی تامین گردد بخصوص درصنعت نفت که از اهمیت راهبردی برخوداراست و به عنوان صنعت پیشرو و دراقتصاد کشور مطرح است. از نظر نیروی انسانی باتوجه به سابقه صدساله ایران درصنعت نفت نه تنها کمبودی وجود ندارد بلکه می توان از آن به عنوان مزیت نسبی ایران و اهرمی جهت صادرات توانمندیهای فنی استفاده کرد شایان ذکر است که بیش از ۹۰ درصد تاسیسات و سکوهای نفتی در آبهای خلیج فارس توسط متخصصان ایرانی مدیریت می شود شکوفایی این توانایی بالقوه منوط به وجود مدیریت صحیح بخصوص در امر برنامه ریزی بلندمدت، سرمایه گذاری برای نیروی انسانی  و بسیج نیروهای است

    البته نباید به مسئله تامین تجهیزات طرحهای صنعت نفت از دیدگاه خرد وجزِِیی نگریست.، اغلب عنوان می شود که تامین نیاز های صنعت نفت از داخل سبب افزایش اشتغال و تولید داخلی می شود اما از دیدگاه کلان حرکت سریع و به روز صنعت نفت در اجرای طرحهای توسعه خود نه تنها موجب ایجاد اشتغال در مقیاس کلان  بلکه حل مشکلات اقتصادی کشورازجمله تامین سرمایه ملی ،افزایش تولید ملی و بهبود  تراز تجاری کشور و نهایتا حرکت به سوی اقتصاد رفاه (افزایش شاخصهای امنیت، بهداشت،سلامت، آموزش و…) درکشور خواهد شد.

     صنعت نفت ، پیشرو و پیشاهنگ سایر صنایع این کشور است وسایر صنایع باید بنا به نیاز این صنعت از فرصت استفاده بهینه نموده  وخود را باطرحهای این صنعت و نیاز های آن همگام  وهماهنگ سازند نباید از صنعت نفت انتظار داشت تامل کند توقف کند یا آهسته حرکت کند تا سایر صنایع نیازهای آن را برطرف کنند بلکه سایر صنایع باید شتاب بیشتری به حرکت خود بدهند و صد البته که این فرصت را ما باید برای آنها تامین کنیم.

    گلوگاه اصلی حمایت از توان صنعتی داخلی قوانین و مقررات و نیز رویه های اجرایی قدیمی است که در شرایطی بنا نهاده شده اند که کشور اکثر نیازهای خود را از کشورهای بیگانه تهیه می کرد و تنها زمانی به استفاده از منابع داخلی روی می آورد که  در تنگنا و شرایط خاص از قبیل تحریم وجنگ قرار می گرفت و به محض بازگشت به شرایط عادی کالاهای ارزانتر خارجی را جایگزین آنها می نمود. به نظر می رسد قوانین باید به گونه ای اصلاح گردد که حمایت از تولیدکنندگان داخلی مستمر و پایدار باشد قوانین باید به گونه ای  وضع گردد که امکان مدیریت صحیح  درتولید و فن آوری را با حداقل زمان وهزینه میسر سازد.

     عدم وجود قوانین اختصاصی صنعت نفت هم مزید بر مشکلات است بطوریکه برای برگزاری مناقصات از همان قوانین و مقرراتی استفاده می شود که برای تهیه میز و صندلی مدارس به کار می رود مسلما باتوجه به حساسیت قطعات و تجهیزات صنعت نفت سازوکار مجزایی موردنیاز است .

      درانتها یادآور می شود که شرایط فعلی را باید به عنوان فرصتی قلمداد کرده و به توان مجموعه های داخلی اعتماد نمود و با اصلاح قوانین در استمرار حمایت از توان داخلی کمک کرد.

دیدگاه‌ ها

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. گزینه‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱۵ آبان ۱۳۹۱ساعت: ۱۲:۱۵۱,۳۰۴ بازدید