اولین دوره آموزشی CMMS در شرکت نفت فلات قاره برگزار شد
اولین دوره آموزشی CMMS در شرکت نفت فلات قاره برگزار شد/ سیستم های مدیریتی و کنترلی نفت فلات قاره متحول می شود
اولین دوره آموزشی پروژه سیستم مدیریت مکانیزه نگهداری و تعمیرات (CMMS) در شرکت نفت فلات قاره ایران، از ۱۶ مهرماه به مدت ۱۱ روز در جزیره کیش برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، مجتبی توکل؛ مجری پروژه CMMS در این زمینه گفت: برگزاری این دوره آموزشی اهمیت بسیار زیادی در تربیت کارشناسانی توانمند جهت تداوم اهداف، برنامهها و راهبری پروژه CMMS در سطح شرکت نفت فلات قاره ایران خواهد داشت.
وی افزود: برگزاری این دورهها در ارتقای دانش کلاسیک و ایجاد یک بستر فکری و ذهنی مناسب برای همکاران در زمینه نگهداری و تعمیرات نیز نقش موثری ایفا می کند؛ چرا که پروژهCMMS یک ابزار قوی در اختیار همکاران قرار میدهد که برای استفاده از این ابزار باید فرهنگ و خوراک استفاده از آن نیز فراهم شود، بنابراین برگزاری این کلاسها بسیار مهم و حیاتی است.
توکل با بیان اینکه برای تأمین خوراک این نرمافزار با یک مشاور توانمند قراردادی منعقد شده است، گفت: مجموعهای از شرکتهای توانمند مشاور در اقدامی مشارکتی، جمعآوری اطلاعات و خوراک برای این نرمافزار را بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه پروژه CMMS بر اساس آخرین متدهای نگهداری و تعمیرات در سطح جهان پیادهسازی میشود، تصریح کرد: همچنین متدهای آفتیابی و ریشهیابی علت خرابیها، مهندسی تعمیرات و … در کنار هم قرار گرفته و مجموعه این عوامل، خوراک اطلاعاتی برنامه را فراهم میکند.
توکل تصریح کرد: برای آشنایی و افزایش هر چه بیشتر دانش همکارانی که قرار است با این برنامه کار کنند، برگزاری دورههای آموزشی این پروژه بسیار ضروری است؛ در این راستا با یک برنامهریزی فشرده، دورههای آموزشی پروژه CMMS با همراهی اساتید برجسته دانشگاهی کشور برگزار شد.
وی با بیان اینکه مناطق عملیاتی استقبال بسیار خوبی از برگزاری اولین دوره آموزشی پروژه CMMS به عمل آوردند، گفت: مشکلات محدودیت نفرات و شرایط خاص کار در مناطق عملیاتی، باعث شد این دوره آموزشی در کوتاهترین زمان ممکن و به صورت بسیار فشرده برگزار شود.
به گفته وی، برگزاری نخستین دوره آموزشی مدیریت و مهندسی نگهداری و تعمیرات در جزیره کیش در مجموع بسیار مفید و مؤثر بود و دستاوردهای زیادی به همراه داشت که استقبال خوب کارکنان ذیربط برای حضور در دورههای بعدی آموزشی، نشاندهنده این موفقیت است.
توکل با اعلام اینکه برای حضور در این دورههای آموزشی، کارکنان برنامهریزی تعمیرات در اولویت نخست بودهاند، افزود: در اولویت دوم تیمهای تعمیراتی، اولویت سوم تیمهای بهرهبرداری (مجموعه فنی) و اولویت چهارم گروههای بازرسی فنی و حفاظت فنی قرار داشتند و همکاران برای شرکت در این کلاسها با این ترکیب از شش منطقه عملیاتی و ستاد تهران انتخاب شدند.
وی توضیح داد: در نخستین دوره آموزشی پروژه CMMS تعداد ۲۲ نفر تحت آموزش قرار گرفتند و دوره دوم که ۱۴ آبان ماه برگزار میشود نیز برای همین تعداد برنامهریزی شده است؛ همچنین دوره سوم آموزشی نیز از ۱۹ آذرماه به مدت ۱۱ روز برگزار خواهد شد و باتوجه به درخواستهای زیاد همکاران، احتمال افزایش این دورههای آموزشی به چهار دوره وجود دارد.
وی ادامه داد: در مجموع بیش از ۶۵ نفر از همکاران تحت آموزش برنامه سیستم مدیریت مکانیزه نگهداری و تعمیرات CMMS قرار خواهند گرفت.
توکل در مورد نکات مطرح شده در نخستین دوره آموزشی پروژه CMMS گفت: ساختارهای برنامهریزی تعمیرات، متدهای پایش در تعمیرات و نگهداری تجهیزات، برنامهریزیهای نگهداری در سطوح پنجگانه، مهندسی تعمیرات و ریشهیابی عوامل خرابی، مدیریت مکانیزه و کارگاههای آموزشی RBI ،RCM،LIFE CYCLE و …. از مهمترین موضوعات مطرح شده در این دوره آموزشی بود. همچنین یک آموزش اجمالی نیز از کاربرد نرمافزار نگهداری و تعمیرات به شرکتکنندگان در این دوره ارائه شد.
وی در بیان ضرورتهای اجرای پروژه CMMS در شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: سیستم مدیریت مکانیزه نگهداری و تعمیرات، یک ابزار قدرتمند برای مدیریت نگهداری و تعمیرات در اختیار سازمان قرار میدهد. یکی از کاربردهای بسیار مهم این برنامه ثبت و ضبط تجارب و اطلاعات و دانش نگهداری و تعمیرات و استفاده از آن در موارد لزوم است. همچنین کمک به سازمان برای انجام سرویسها و تعمیرات دورهای و یادآوری این برنامههای تعمیراتی در زمان مشخص، از دیگر کاربردهای این برنامه است. باتوجه به اینکه هرگونه برنامههای تعمیراتی، نیازمند پشتیبانیهای خاصی از جمله تأمین قطعه، مواد مصرفی، تجهیزات و ابزارآلات، نیروی انسانی و بودجه است، این موارد در قالب ماژولهای مدیریتی مستقلی در این برنامه گنجانده شده که هر کدام به نوبه خود در موفقیت برنامههای نگهداری و تعمیرات شرکت تأثیر بسزایی دارد.
به گفته توکل، همچنین تأمین تجهیزات مورد نیاز تعمیراتی از جمله زمانبندی، انجام مناقصه، خرید و … از طریق این برنامه از مدیریتهای ذیربط به صورت خودکار و سیستماتیک پیگیری میشود که این امر باتوجه به وجود حجم عظیمی از ماشینآلات و تجهیزات در شرکت نفت فلات قاره ایران اهمیت بسیار زیادی دارد.
وی افزود: برنامهریزی برای آینده از دیگر ویژگیهای پروژه CMMS است، که میتواند برنامههای نگهداری و تعمیرات، نیازها به قطعات و مواد، نیازهای بودجه و سایر ضرورتهای کاری را به دقت برنامهریزی، برآورد، پیشبینی و پیگیری کند.
مجری پروژه CMMS شرکت نفت فلات قاره ادامه داد: یک بخش بسیار مهم پروژه CMMS بخش مستندات است که متأسفانه یکی از مباحث بسیار با اهمیت در شرکت نفت فلات قاره ایران است؛ به طوری که با ایجاد یک بانک اطلاعاتی الکترونیکی، اطلاعات کافی از داراییها، تجهیزات و ماشینآلات مناطق عملیاتی شرکت به راحتی در اختیار کلیه کاربران مجاز قرار میگیرد، بنابراین این برنامه میتواند به خوبی این موارد را مستندسازی نموده و در سطح مناطق و دفاتر ستادی در اختیار متقاضیان قرار دهد؛ در واقع این سیستم مدیریت زمان را بر عهده گرفته و اطلاعات دقیق و کاملی را ارائه میدهد؛ همچنین امکان گزارشدهی لحظه به لحظه از روند پیشرفت کار برنامه نگهداری و تعمیرات از دیگر ویژگیهای این برنامه است.
توکل با بیان اینکه طراحی این نرمافزار توسط خود وی انجام شده و برنامهنویسی آن را همکاران IT انجام دادهاند، گفت: این برنامه بسیار گسترده و سنگین است و تیمی از همکاران IT بیش از ۹ ماه در حال کار روی آن هستند؛ در حال حاضر فاز ۱ این برنامه در منطقه کیش در دست پیادهسازی است که لازم است در اینجا از حمایت قاطعانه و تلاش زیاد رییس منطقه کیش و سایر مسئولین تاسیسات گاز کیش که در این مرحله از پروژه ما را یاری نمودند تشکر و قدردانی کنم.
وی یادآور شد:این برنامه ۲۷ ماژول مدیریتی را شامل می شود که در قالب یک برنامه کلی مدیریت سیستمTotal management system (TMS) که یکی از ماژولهای آن CMMS است، طراحی و برنامهریزی شده است و بخشهای مدیریت تجهیزات و ماشینآلات، مدیریت ماشینآلات کارگاهی، مدیریت ابزارآلات کارگاهی، مدیریت میادین، مدیریت چاهها و … در آن گنجانده شده است.
توکل افزود: یکی از بخشهای بسیار مهم برنامه نگهداری و تعمیرات، نگهداری و تعمیرات چاهها است. در این راستا آخرین متدها مبنای کار قرار گرفته و بسترهای آن فراهم شده که در پروژه CMMS گنجانده خواهد شد. یک تیم از اساتید برجسته پردیس مهندسی صنایع دانشگاه تهران نیز به عنوان مشاور آکادمیک در کنار پروژه هستند که انطباق پروژه با آخرین استانداردهای روز از جمله ISO و IEC را بر عهده دارند، شاخصها را برای پروژه تعریف میکنند و همچنین کار نظارت بر جمعآوری و تغذیه اطلاعات را نیز بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه طبق برنامه قرار بود تا پایان مهرماه فاز نخست این پروژه در منطقه کیش به عنوان پایلوت پیادهسازی شود، گفت: با وجود برخی مشکلات سیستمی، پیادهسازی آن به طول انجامید و امیدواریم در آبانماه پیادهسازی فاز اول آن در منطقه کیش نهایی شود و امید است حداکثر تا پایان سال جاری تا پایان فاز سوم این نرمافزار در منطقه کیش پیادهسازی شود؛ اکنون ورژن بعدی برنامه که قابلیتهای بسیار بیشتری نسبت به ورژن قبلی دارد، در حال طراحی است و امیدواریم تا پایان سال جاری، ۳ فاز ورژن اول این برنامه در شرکت نفت فلات قاره ایران پیادهسازی شود و تحول خوبی در بخشهای مختلف مدیریتی این شرکت ایجاد کند.
وی خاطرنشان کرد: موفقیت این پروژه در گرو حمایت قاطعانه مدیرعامل شرکت و همراهی مدیران و روسای ستادی و عملیاتی است و امیدوارم به یاری خداوند با اجرای کامل این پروژه شاهد تحولی چشمگیر در سیستمهای مدیریتی و کنترلی در سطح شرکت نفت فلات قاره ایران باشیم.
گفتنی است، پروژه CMMS با هدفگذاری ایجاد سیستم مکانیزه مدیریت بر امور نگهداری و تعمیرات، ایجاد شده است. این پروژه با مطالعه برنامههای مشابه متعدد داخلی و خارجی، بحث و جلسات متعدد با همکاران واحدهای ستادی و کارشناسان مناطق عملیاتی، طراحی و برنامهنویسی آن توسط تیم واحد IT انجام شد.
در راستای طراحی و پیادهسازی این سیستم، باید سیستمهای مکانیزه دیگری با این برنامه در ارتباط و تعامل باشند. سیستمهایی مانند مدیریت سرمایهها (تأسیسات و تجهیزات/ ماشینآلات کارگاهی/ ابزارآلات کارگاهی/ میادین/ چاهها)، مدیریت پروژهها، مدیریت اسناد فنی، مدیریت مناقصهها، مزایدهها/ قراردادها، مدیریت مشاورین و پیمانکاران، مدیریت مصرف قطعات یدکی و مواد مصرفی، مدیریت تأمینکنندگان کالا و مواد و مدیریت اطلاعات از جمله سیستمهایی هستند که با این پروژه هماهنگ شدهاند. همچنین سیستمهای دیگری از جمله مدیریت تولید، مدیریت کالیبراسیون و مدیریت خرید نیز بنا به ضرورت و اقتضاء کار به این برنامه مرتبط خواهند شد.