سهم خواهی ایران از تجارت جهانی گاز
میزان ذخایر گاز ایران در سال ۲۰۰۹ در حدود ۲۹٫۶۱ هزار میلیارد مترمکعب برآورد شده است و به این ترتیب ایران، پس از روسیه همچنان در جایگاه دومین کشور دارنده ذخایر گاز طبیعی قرار دارد.
سهم ایران از کل ذخایر گاز طبیعی جهان در حدود ۱۶ درصد است؛ از سوی دیگر کشور ایران به دلیل قرار داشتن در مرکز بازارهای مصرفی بزرگ از قبیل بازار گاز اروپا، هند و نظایر آن و همچنین دسترسی به آب های آزاد، پتانسیل بالقوه ای در زمینه صادرات گاز طبیعی از طریق خط لوله و نیز به صورت ال ان جی دارد.
توسعه ذخایر گاز کشور دلالت بر این موضوع دارد که کشور ایران در آینده ای نزدیک سهم و نقش قابل توجهی در بازار جهانی گاز و صادرات گاز طبیعی خواهد داشت؛ در نتیجه هم اکنون لزوم شناخت فرمولهای مختلف قیمتگذاری گاز طبیعی و انتخاب فرمول بهینه برای صادرات گاز کشور بیش از پیش احساس میشود.
چشم انداز قیمت گاز طبیعی
در بلندمدت انتظار می رود تقاضای گاز طبیعی در قیاس با سایر منابع سوختی افزایش چشمگیری داشته باشد بنابراین پیش بینی می شود در آینده، روند صعودی قیمت های گاز طبیعی ادامه داشته باشد. روش های مختلف قیمت گذاری گاز در مناطق مختلف با توجه به این مطلب انجام می شود که بیشتر صادرکنندگان گاز تمایل دارند قیمت گاز صادراتی آنها حداقل معادل ارزش بازاری نفت خام باشد؛ زیرا این امر مشوقی جهت گسترش طرحهای توسعهای گاز خواهد بود.
به همین دلیل در کشورهای اروپایی، شاخص قیمت های ال ان جی آسیا و اقیانوسیه بر اساس قیمتهای نفت خام محاسبه میشود. این مسأله حتی برای ژاپن و اندونزی هم صادق است اما این شرایط اکنون در حال تغییر است.
شاخص قراردادهای منعقد شده میان انگلستان (به عنوان واردکننده) و هلند و نروژ (به عنوان تولیدکننده)، قیمتهای بازار نقدی (اسپات) انگلستان است. امروزه بازارهای اسپات بخش مهمی از تجارت بینالمللی نفت خام و فرآوردههای پتروشیمی را دربردارند. این بازارها با تغییر دادن روند تجارت، زمینهای را فراهم میآورند که هزینه فرصت داراییهای بلا استفاده، به خوبی مشاهده شود.
در این میان می توان گفت که توجه به تنوع فرمولهای قیمتگذاری گاز طبیعی و شناخت فرمولهای مختلف قیمتگذاری و مبانی تئوریک مرتبط با آن، می تواند کمک قابل توجهی به شناخت فرمول یا فرمولهای بهینه برای قیمتگذاری گاز صادراتی کشور و همچنین ارائه فرمولهای جدید برای صادرات گاز، منطبق با ویژگیهای سیاسی، اقتصادی و ژئوپلتیکی منطقه باشد.
با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی اخیرا در پروژه ای با عنوان “روش های مختلف قیمت گذاری گاز طبیعی در بخش خط لوله و ال ان جی و پیشنهاد روش مطلوب” سعی کرده تا راهکارهایی مناسب برای ایجاد منافع حداکثری کشورمان از فروش و تجارت گاز به عنوان سوخت محبوب قرن، ارایه کند.
در همین راستا مطالعه مبانی تئوریک در ارتباط با قیمتگذاری منابع طبیعی، بررسی امکان تبدیل بازار جهانی گاز طبیعی به یک بازار جهانی، مطالعه روش ها و فرمول های جدید قیمت گذاری گاز طبیعی صادراتی از طریق خط لوله در مناطق مختلف جهان (همراه با ارزیابی فرمول های موجود قیمت گذاری)، مطالعه روش ها و فرمول های جدید قیمت گذاری ال ان جی در مناطق مختلف جهان (همراه با ارزیابی فرمول های موجود قیمت گذاری)، شناسایی نقاط قوت و ضعف فرمول های قیمت گذاری موجود و ارائه فرمول های جدید پیشنهادی به عنوان اهداف این طرح در نظر گرفته شده است.
این طرح در مقیاس جهانی به ارزیابی بهترین فرصت های مالی صدور گاز می پردازد. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه کشورهای صادرکننده و واردکننده گاز طبیعی و فرآوردههای گازی است؛ نمونه مورد بررسی نیز صادرکنندگان و واردکنندگان بزرگ گاز طبیعی به ویژه به صورت الانجی و با استفاده از خط لوله است.
بنابراین گزارش، دوره زمانی مورد مطالعه در این تحقیق محدوده زمانی مشخصی ندارد؛ به عبارت دیگر سعی شده تا برای بررسی تئوریها و روشهای قیمتگذاری از قدیمیترین تئوریها و روشهای مطرح شده تا به امروز استفاده شود.
تنها محدودیت موجود در این تحقیق بنا به گفته مجریان آن، کسب اطلاعاتی در مورد روشهای قیمتگذاری گاز صادراتی از طریق خط لوله است، زیرا قراردادها عمدتاً محرمانه بوده و مفاد آن منتشر نمیشود.
این پروژه در بررسی زوایای تجارت گاز، بررسی تئوریهای قیمتگذاری منابع طبیعی تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر را در برنامه قرار داده است.
بنابراین گزارش، تئوریهای قیمتگذاری منابع به دو دسته عمده در مورد قیمتگذاری منابع تجدیدپذیر و قیمتگذاری منابع تجدیدناپذیر تقسیم میشود. بسیاری از فرمولهای موجود قیمتگذاری نفت و گاز (حداقل در سطح تئوریک) برگرفته از تئوریهای قیمتگذاری منابع طبیعی است، در نتیجه شناخت مبانی تئوریک قیمتگذاری منابع طبیعی و به ویژه منابع طبیعی تجدیدناپذیر کمک بزرگی به درک تئوریها و روشهای قیمتگذاری گاز خواهد کرد.
در ادامه این تحقیق مروری بر مکانیسمهای قیمتگذاری نفتخام و گاز طبیعی انجام شده و ابعاد تئوریک و تاریخی آن مورد پردازش قرار گرفته است.
در این بخش، نخست مکانیسم قیمتگذاری و دوم عوامل و نیروهایی تعیینکننده قیمت در بازار بررسی می شود. به عبارت دیگر باید بین نحوه تعیین قیمتها و عوامل تعیینکننده قیمت در بازار جهانی انرژی (به ویژه نفتخام و گاز طبیعی) تفاوت قائل بود و درک صحیحی از این تفاوتها داشت؛ چراکه مسئله حائز اهمیت شناخت ساختار تجارت گاز، ساختار مبادلات و بازار گاز، روشهای انجام مذاکره و تعیین قیمت و نظایر آن است.
از سوی دیگر، مکانیسم قیمتگذاری یک کالا میتواند منجر به شکلگیری یک بازار شفاف و شناور شود. در مورد نفتخام و به ویژه گاز طبیعی باید این نکته را اذعان داشت که ساختار تجارت این دو کالا تاثیر بسزایی بر مکانیسم قیمتگذاری آن دارد.
با توجه به این که نفتخام و گاز طبیعی هر دو از جمله منابع طبیعی تجدیدناپذیر و استراتژیک هستند، مطالعه پارادایمها و مکانیسمهای قیمتگذاری این دو کالا اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر، توسعه تاریخی بازارهای نفت و گاز به منظور یافتن روشهایی برای تفسیر روند توسعه فرمولهای قیمتگذاری نفت و گاز ضروری به نظر میرسد.
در این بخش مبانی تئوریک قیمتگذاری نفتخام و گاز طبیعی و همچنین ابعاد تاریخی روشهای قیمتگذاری گاز طبیعی مورد بررسی قرار می گیرد.
معامله گاز به سبک تجارت نفت
ساختار بازار (رقابتی، انحصاری و غیره) تا حد بسیار زیادی شکلدهنده ساختار و مکانیسم قیمتگذاری است. مکانیسم قیمتگذاری در بازار رقابتی با مکانیسم قیمتگذاری در بازارهای انحصاری و یا هر بازاری که در آن کنترل و نظارت وجود داشته باشد، تفاوت زیادی دارد.
بازار گاز طبیعی در حال حاضر بازاری منطقهای است که در آن دولتهای مرکزی نظارت و کنترل زیادی بر بازار دارند. سوال اساسی این است که “آیا بازار جهانی گاز در آینده همانند بازار نفتخام، بازاری جهانی خواهد بود یا خیر؟”
در واقع نتیجه این سوال باعث تغییر قابل توجه در فرمولهای قیمتگذاری و نوع قراردادها خواهد شد. بدیهی است که اگر بازار گاز به سمت جهانی شدن حرکت کند، قراردادها کوتاهمدت و قیمتگذاری بیشتر به سمت روشهای قیمتگذاری نقدی حرکت خواهد کرد.
هدف دیگری که در این فصل دنبال میشود، بحث آزادسازی در بازار گاز است. در عمل در بسیاری از کشورها و بازارها قوانین نظارتی شدیدی بر بازار حاکم است و عملاً این بازارها فاصله زیادی با بازارهای رقابتی دارند.
در یک کلام می توان گفت: شناسایی روش بهینه قیمت گذاری گاز صادراتی ایران که می بایست مبنای تصمیم گیری در قراردادهای صادرات گاز کشور قرار گیرد، نیازمند مطالعه روش های موجود و انتخاب روش بهینه است. بسیاری از فرمولهای موجود در حد تئوریک باقی مانده و البته بسیاری دیگر از فرمولها به صورت کاربردی در قراردادها مورد استفاده قرار می گیرند.
در این میان با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور (دسترسی به آبهای آزاد) و همچنین ظرفیت صادراتی گاز کشور در حوزه ال ان جی، اطلاع از روش های قیمت گذاری ال ان جی برای کشوری که در ابتدای راه صادرات این محصول است، بسیار حائز اهمیت است