ظرفیت تولید اتیلن کشور بیش از ۷٫۵ میلیون تن افزایش مییابد
ایران برای رسیدن به اهداف چشمانداز ۲۰ ساله قصد دارد با اجرای ۸ طرح جدید الفینی حدود ۷ میلیون و ۵۶۸ هزار تن به ظرفیت تولید اتیلن بیفزاید.
به گزارش خبرنگار شانا، طبق برنامهریزیها، با بهرهبرداری از این طرحها ظرفیت تولید اتیلن در ایران تا پایان سال ۱۳۹۴ به بیش از ۱۲ میلیون تن در سال می رسد، ضمن این که در این میان پتروشیمی کاویان با ظرفیت تولید ۲ میلیون تن در سال، عنوان بزرگ ترین تولیدکننده را از پتروشیمی جم خواهد ربود.
پتروشیمی کاویان، مجری طرح الفین ۱۱ در دو فاز( هر یک با ظرفیتهای تولید یک میلیون تن در سال) و برای تامین خوراک خط لوله اتیلن غرب اجرا میشود. هم اکنون فاز یک این مجتمع برای بهرهبرداری در بهمن ماه امسال و فاز دو آن نیمه اول سال آینده آماده می شود.
دیگر واحدهای الفینی برنامهریزی شده شامل پتروشیمی خلیج فارس (الفین ۱۲)، پتروشیمی ایلام (الفین ۱۳)، پتروشیمی فیروزآباد (الفین ۱۴)، پتروشیمی گناوه (الفین ۱۵)، پتروشیمی بوشهر (الفین و متانول ۱۶)، پتروشیمی دهلران (الفین ۱۷) و پتروشیمی گچساران (الفین ۸) است.
هماکنون مجتمعهای پتروشیمی جم (یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن)، مارون (یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن)، آریاساسول (یک میلیون تن)، امیرکبیر (۵۴۰ هزار تن)، مروارید (۵۰۰ هزارتن)، بندرامام (۴۱۱ هزار تن)، اراک (۳۰۶ هزار تن) و تبریز (۱۳۶ هزار تن)از تولیدکنندگان عمده اتیلن در ایران هستند که در مجموع ظرفیتی بالغبر ۵ میلیون و ۲۷۳ هزار تن در سال را دارند.
ایران با این حجم تولید پس از عربستان، عنوان دومین تولیدکننده اتیلن خاورمیانه است و طبق پیش بینیهای موسسه Dewitt تقاضای اتیلن در کشورهای حاشیه خلـیج فارس تا پایان سال ۲۰۱۲ با رشد ۲۹ درصدی به ۲۹ میلیون تن در سال میرسد؛ در حـالی کـه ظرفیـت تولید این محصول پایه در خاورمیانه به ۴۳ میلیون تن در سال میرسد.
بر اساس پیشبینیهای این موسسه، عربستان سعودی گرچه به سرمایهگذاری در این عرصه ادامه میدهد، ولی رشد ظرفیتهای تولید در ایران بیش از این کشور خواهد بـود.
رکورد خاورمیانهای تولید اتیلن در دستهای ایران
مجتمع پتروشیمی جم، بزرگترین تولیدکننده اتیلن در جهان، اوایل سال ۱۳۸۸ با تولید ۳ هزار و ۵۰۰ تن اتیلن در روز رکورد تولید این محصول در خاورمیانه را شکست تا این رکورد به نام ایران ثبت شود.
این مجتمع همچنین اوایل سال ۹۰ با تولید ۳ هزار و ۸۴۰ تن در روز رکورد خود را ارتقا داد تا به حد جهانی آن که بیش از ۴ هزار تن در روز است، نزدیک شود.
اتیلن ماده اصلی تولید بسیاری از پلیمرها
اتیلن ماده اولیه و مهم برای تولید بسیاری از ترکیبات آلی پر مصرف به شمار میرود و به صورت گسترده در صنعت پلاستیک مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول با پلیمریزه شدن، پلیاتیلن را تولید میکند که یک پلاستیک بسیار پرمصرف است و با تکرار شدن سبب تولید پیش ماده پلیوینیل کلرید (PVC) میشود. این ماده همچنین پس از ترکیب شدن با بنزن، اتیل بنزن را ایجاد میکند که ماده اصلی پلیاستر است.
درمجموع اتیلن به عنوان ماده اولیه ساخت طیف گستردهای از پلاستیکهـا، الیـاف، الاستومرها، حلالها و نرم کنندهها مورد استفاده قرار میگیرد.
۸۲ درصد تولید جهانی الفینها از اتان و نفتا
اگرچه برای تولید اتیلن از نفتا، اتان،LPG و برخی منابع دیگر استفاده میشود، براساس برآوردها، حدود ۸۲ درصد تولید جهانی اتیلن از خوراک اتان و نفتا به دست مـیآیـد؛ البته کانادا، خاورمیانه و ونزوئلا که گاز طبیعی ارزان و فراوان دارند، بیشتر از اتان استفاده میکنند و کشورهای اروپـایی و برخی از آسـیاییها برای تولید اتیلن به نفتا متکی هستند.
ایران نیز با توجه به وجود منابع فراوان گاز طبیعی، می کوشد بیشترین حجم اتان را با ساخت واحدهای استحصال در صنایع پتروشیمی مصرف و به ارزش افزوده تبدیل کند.