ANG وارث CNG می شود
ANG وارث CNG می شود/نانوجاذب ها در کسوت نسل جدید سوخت های مدرن
یکی از کاربردهای مواد نانوساختار تکنولوژی ANG است، ذخیره سازی گاز در نانوجاذبها( ANG) ، ظرفیت ذخیرهسازی معادل CNG را دارد که مراحل آزمایشگاهی آن در پژوهشگاه با موفقیت انجام شده و تا ۵ سال آینده با توسعه دادن این تکنولوژی می توان آن را جایگزین CNG کرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، فشار ANG حدود ۳۵-۳۰ باراست که با توجه به فشار ۲۰۰ بار CNG و طراحی مشکل سیلندرهای CNG و خطرناک بودن آن میتواند جایگزینی مناسبی باشد و این در حالی است که ظرفیت ذخیره سازی گازی برای تکنولوژی ANG در فشار ۳۵-۳۰ بار V/V 200 -150 است.
بر اساس این گزارش، مرکز تحقیقات نانو در پژوهشگاه صنعت نفت در سال ۱۳۸۳ با هدف به کار گیری فناوری نانو در صنعت نفت آغاز به کار کرد و در طی ۷ سال موفقیتهای بسیاری در این زمینه کسب کرده است، طی این مدت کاربردهای نانو در مقیاسهای آزمایشگاهی_ پایلوتی مورد بررسی قرار گرفته است و در برنامهی سال آینده بیشتر این کاربردها مورد آزمایش های میدانی قرار خواهد گرفت و این تکنولوژیهای نوین به صنعت نفت کشور عرضه خواهد شد.
طرح تولید انبوه نانولولههای کربنی( CNT)
طرح تولید انبوه نانولولههای کربنی( CNT) از دیگر موفقیت های کسب شده از سوی مرکز تحقیقات نانو پژوهشگاه صنعت نفت است که به منظور بهکارگیری تکنولوژی نانو در صنعت نفت، در سالهای گذشته طرح تولید انبوه نانولولههای کربنی در دستور کار این مرکز قرار گرفت که با همت پژوهشگران واحد نیمه صنعتی، تولید انبوه نانولولههای کربنی راهاندازی شد، که ظرفیت این واحد بسته به نوع نانولوله بین ۲۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم در روز است.
با راهاندازی کارخانه تولید CNT با ظرفیت حدود ۲۰ تن در سال و واگذاری آن به بخش خصوصی علاوه بر تامین نیاز داخلی به این ماده استراتژیک در تمامی بخشهای صنعتی کشور میتوان در بازارهای خارجی نیز فعالیت کرد.
ارزانی و تامین خوراک این تکنولوژی توسط گاز طبیعی و برگشت کاتالیست آن در فرآیند تولید به خود سیستم از مزیت های این تکنولوژی در صنعت نفت است.
با توجه به قیمت جهانی کربن و نانولوله های کربنی رقبای خارجی، نانو لوله های کربنی ساخت داخل توانایی رقابت با بازار جهانی را دارند.
از دیگر دستاوردهای تکنولوژی تولید نانولولههای کربنی، دستیابی به تکنولوژی جنبی به عنوان “تولید اکسیدهای فلزی نانوساختار” با ظرفیت تولید ۳۰۰ کیلوگرم در روز است که شامل بخشی از کارخانه تولید CNT می شود.
این گزارش حاکی است، نانوسیالات از دیگر تکنولوژی های مرکز تحقیقات نانو پژوهشگاه صنعت نفت است که در واقع نانو سیالات، سیالات انتقال حرارت هستند که با افزودن نانولولهها و دیگر ساختارها میتوان انتقال حرارت را ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش داد ، همچنین کاهش حجم مبدل ها، کاهش مصرف آب در واحدهای صنعتی و در سیستمهای cooling در سوپر کامپیوترها از دیگر موارد استفاده نانوسیالات است.