شمارش معکوس برای استقرار سیستم مدیریت HSE در سکوی ابوذر
با توجه به فعالیتهای موفقی که در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست در شرکت نفت فلات قاره ایران انجام شده است، پای صحبتهای فرزاد فرضی؛ رییس HSE این شرکت نشستیم تا از هدفگذاریهای جدید و افقهای آتی در تنها شرکت تولیدکننده نفت دریایی ایران در خلیج پارس آگاه شویم؛ این گفتو گو را بخوانید:
آقای مهندس فرضی؛ لطفا در ابتدا درباره استقرار سیستم مدیریت یکپارچه در حوزه HSE در نفت فلات قاره ایران توضیحاتی بفرمایید.
شرکت نفت فلات قاره ایران از اوایل دهه ۸۰ سیستم مدیریت یکپارچه یا IMS را پیادهسازی کرد که تلفیقی از سیستم OHSAS 18001، ایزو ۹۰۰۱ و ایزو ۱۴۰۰۱ است. تلفیق این سه سیستم باعث تشکیل یک سیستم مدیریت یکپارچه شده است که در نهایت موجب میشود کارکرد سیستم در مسیر بهتری قرار گیرد.
برای استقرار کامل این سیستم و بهرهبرداری از آثار مثبت آن چه برنامههایی را در آینده در نظر دارید؟
برنامههایی را برای رفع دو چالش اصلی در شرکت داریم، یکی طرحریزی و اجرای مدیریت جامع HSE برای پیمانکاران است که اعتبارات لازم برای این کار تصویب و ابلاغ شده و در حال حاضر میخواهیم توسط شرکت های مطرح این برنامه را انجام دهیم تا در نهایت وضعیت HSE پیمانکارانمان را نیز ارتقا دهیم. بحث دیگر مربوط به استقرار سیستم مدیریت HSE است که فاز اول آن توسط شرکت DNV نروژ اجرا شده و اعتبار فاز دوم آن هم طی هفتههای اخیر مصوب شده و قرار است با شرکت های بینالمللی مطرح در حوزه مدیریت HSE این طرح را در یکی از سکوهای بهرهبرداری شرکت نفت فلات قاره ایران پیادهسازی کنیم.
اجرای این طرح چه مدت طول خواهد کشید؟ با چه شرکت هایی مذاکره کردهاید؟
این پروژه سه ساله است و بیشتر با شرکت های معتبر جهانی از جمله با برخی شرکتهای نامدار اروپایی مذاکره شده است.
کدام یک از سکوهای بهرهبرداری را برای این امر در نظر دارید؟
برای اجرای این طرح سکوی بهرهبرداری نفت ابوذر در نظر گرفته شده است و همانطور که اطلاع دارید این سکو از سکوهای بزرگ کشورمان در آب های خلیج فارس است. برای مدت سه سال مدیریت HSE این سکو به دست یک شرکت معتبر و کارآمد خواهد افتاد که در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست تحولی چشمگیر ایجاد کند و این سکو مدلی خواهد شد برای سایر سکوها. پیش از این در سکوهای سروش و نوروز هم این پروژه توسط شرکت شل انجام شده است.
طبق مذاکرات انجام شده این پروژه قراراست چه زمانی اجرا شود؟
با توجه به فعالیتهای انجام شده، امیدواریم از ابتدای اسفندماه این کار انجام شود، در حال حاضر تنها برخی مراحل تشریفاتی مانده و بعد از برگزاری مناقصه می توانیم این طرح را اجرایی کنیم. روال کار به این شکل است که برنده مناقصه در سال اول به ما مشاوره خواهد داد و بعد از این دستورالعملهای لازم را با مشورت و مشارکت نیروهای فنی ستادی عملیاتی ما تدوین میکند که به نظر میرسد این امر حداقل یک سال طول خواهد کشید و در نهایت به مرحله اجرا میرساند. البته نیروهای غیرایرانی در سال دوم و سوم در کنار نیروهای ایرانی در سکوی عملیاتی مورد نظر مستقر خواهند شد.
در زمینه PSSR چه اقداماتی انجام شده است؟
در این حوزه، مطالعات ایمنی پیش از راهاندازی قبل از اجرا مدنظر است. چند سال پیش از این که شرکت ملی نفت این موضوع را ابلاغ کند خودمان با چند شرکت وارد مذاکره شدیم و دستور العمل لازم برای اجرایی شدن این مدیریت را تدوین کردیم و به تمام مجریان پروژه و مجریان طرح ابلاغ کردیم؛ بر اساس این رویه قبل از اینکه هر پروژهای وارد فاز اجرایی شود، باید طبق دستورالعمل تدوین شده مطالعات ایمنی لازم پیش از اجرای پروژه را انجام دهند تا تلفات حاصل از اجرای پروژه کاهش یابد.
همچنین به دلیل اینکه نشت گاز سولفید هیدروژن (H2S) حوادث زیادی را طی سالهای گذشته برای ما به همراه داشت تجهیزات پیشرفته مقابله با این گاز را فراهم کردیم و توانستیم تعداد حوادث ناشی از این گاز را به کمترین سطح ممکن برسانیم. همه این کارها موجب شده است که عملا یکی از مخاطرات جدی کار در تاسیسات عملیاتی شرکت نفت فلات قاره به دلیل کاربرد این تجهیزات تقریباً به صفر برسد.