فرصت شرکتهای هواپیمایی برای پرداخت بدهیها اعلام شد
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: با مصوبه دولت، شرکتهای هواپیمایی تا ابتدای ماه آینده فرصت دارند، بدهی خود را به شرکت ملی پخش پرداخت کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، به نقل از ستاد خبری هفدهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، مهندس جلیل سالاری امروز(یکشنبه – ۲۰ فروردین) با بیان اینکه بدهی ایرلاینها به شرکت ملی پخش حدود ۵۶۷ میلیارد دلار است، افزود: دولت مصوبهای به ایرلاینها داد که بر اساس آن این شرکتها ملزم هستند در یک فرصت سه ماهه بدهی خود را پرداخت کنند.
وی تصریح کرد: در صورتی که بدهی ایرلاینها به شرکت پخش در زمان مقرر پرداخت نشود، راهکارهای قطع انرژی مصرفی و محاسبه بدهیها با نرخ آزاد و غیر یارانهای در نظر گرفته شده است.
به گفته مهندس سالاری، در بخش بازرگانی، در سال گذشته ۴۷ مرکز فعال سوختگیری هواپیمایی فعال شد که روزانه ۳٫۵ میلیون لیتر سوخت جت برای حدود ۱۵ هزارو ۵۰۰ فروند هواپیما، تحویل شرکتهای هواپیمایی دادهاند.
وی در تشریح اقدامات شرکت متبوعش در سال گذشته گفت: با وجود برودت هوای سرد در سال گذشته و بحث افزایش حاملهای انرژی و به موازات آن با بهرهبرداری از طرحهای توسعه و بهینهسازی با روند طرح هدفمند سازی یارانهها، مصرف پنج فرآورده اصلی روندی کاهشی را پیش رو گرفت.
کاهش مصرف فرآوردههای گاز مایع، بنزین و نفتسفید
این مقام مسئول تصریح کرد: سال گذشته گازمایع با ۹ درصد، بنزین و نفت سفید نیز هر کدام با ۲ درصد کاهش مصرف روبه رو شدند. بر همین اساس در دوره زمانی یادشده، نفتگاز و نفتکوره به دلیل کاهش دما و مصرف بخش صنایع و نیروگاهها به ترتیب ۲٫۵ و ۱۱ درصد افزایش یافتند.
وی با بیان اینکه، سال گذشته در مجموع شرکت ملی پخش حدود ۶٫۶ میلیارد لیتر سوخت اضافه را به نیروگاهها تحویل داد، تصریح کرد: به دلیل برودت سرما هر سال از ابتدای اسفند ماه برای مدیریت بخش حمل و نقل برنامهریزیهای خاصی صورت می گرفت که این مدیریت و برنامه ریزی از ابتدای اسفندماه پارسال تا ابتدای امسال، علاوه بر بخش حمل و نقل برای بخش صنایع و نیروگاهی نیز انجام شد.
مهندس سالاری با بیان اینکه در برخی از روزها همانند ۱۲ فروردین، تجربه مصرف بنزین به بیش از ۸۹ میلیون لیتر در روز رسید، افزود: این میزان مصرف که در چند سال اخیر بی سابقه بوده است، بهدلیل افزایش حجم سفرهای نوروزی بود.
وی کارمزد ماهانه مجاری عرضه را در حال حاضر حدود ۳۰ تا ۳۴ میلیارد تومان عنوان کرد وافزود: نظام مجاری عرضه، درجه بندی شده است که از حدود دو هزارو ۴۳۴ جایگاه، ۲۴۰ جایگاه ممتاز، حدود ۶۵۰جایگاه درجه یک ، ۴۱۵ جایگاه درجه ۲، ۶۳۴ جایگاه درجه ۳ و ۴۹۵ جایگاه دارای درجه چهار و بالا است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران همچنین برای کمک به جایگاههایی که میزان فروش آنها در سال گذشته کم بوده، یک قیمت پایه پیشبینی شده که بر آن مبنا برای فروش کمتر از ۱۸۰۰ لیتر در ماه ، کارمزد پایه را دریافت کنند تا تعادل برقرار شود و این جایگاهها نیز بتوانند در نظام درجهبندی قرار گیرند.
مدیرعامل شرکت پخش فرآوردههای نفتی ایران همچنین درباره جایگاههای در حال ساخت نیز خاطرنشان کرد: ساخت یک هزار و ۴۹ جایگاه عرضه سوخت در این شرکت در دست اقدام است که هماکنون ۱۹ جایگاه فعال عرضه ال.پی.جی و ۱۸۷۳ جایگاه فعال سی.ان.جی در کشور به عرضه سوخت به خودروها اقدام میکنند.
به گفته وی، به موازات اجرای طرح کارمزدی در نظام جایگاهداری، به منظور خدماترسانی مطلوب و توسعه کیفی جایگاهها پیشنهاد شده است تا نظام حقالعملکاری جایگزین نظام کارمزدی این شرکت شود که امید است با این اقدام و با هماهنگی با ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور، جایگاههای سراسر کشور ساماندهی شوند.
مهندس سالاری همچنین از توسعه ساخت و راهاندازی جایگاههای کوچک و سریعالنصب در شهرکها خبر داد و گفت: در سالجاری توسعه جدی این جایگاهها در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی به صادرات و سوآپ فرآوردههای نفتی در یکسال گذشته اشاره کرد وگفت: روزانه ۵۰۰ تن گاز مایع و ۸۸۸ تن نفت کوره سوآپ میشد که بر این اساس ۲٫۸ میلیون لیتر نفتا صادر شد.
به گفته مهندس سالاری، ۱۴مجاری عرضه مرزی در کشور وجود دارد که از طریق آن ماهانه هفت میلیون لیتر سوخت به خودروهای عبوری از این مناطق عرضه شده است. قیمت سوختی که به خودروهای خروجی از مرزها عرضه میشود، در آینده نزدیک به حالت شناور و بر مبنای نرخ فوب خلیج فارس و بعد مسافت محاسبه خواهد بود.
وی همچنین در خصوص شرایط سوخترسانی به کشتیها (بانکرینگ) در کشور گفت: در سال ۹۰ روزانه شش میلیون لیتر نفتکوره به بیش از ۲۵ هزار فروند کشتی تجاری و نفتکش در خلیج فارس تحویل داده شد که از این طریق ۱٫۲ میلیارد دلار درآمد ارزی نصیب کشور شده است.
به گفته این مقام مسئول، طبق برنامه پنجم توسعه سهم بانکرینگ در عرضه سوخت کشور باید به ۲۵ درصد افزایش یابد که این رقم تا پایان امسال به روزانه هفت میلیون لیتر و تا پایان برنامه پنجم توسعه به روزانه ۹ میلیون لیتر افزایش خواهد یافت.
صرفه جویی ۶ میلیارد دلاری در شرکت پخش فرآوردههای نفتی
به گفته وی از طریق طرح هدفمندی یارانهها در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، صرفه جویی معادل ۶ میلیارد دلار محقق شده که این رقم بدون احتساب تحویل نفتکوره به نیروگاهها بوده است. ۲۷ درصد صرفهجویی از محل یارانه بنزین، ۵۰ درصد از محل یارانه نفتگاز، ۷ درصد از محل یارانه نفتسفید و ۱۴ درصد از محل یارانه نفت کوره بوده است.
مهندس سالاری همچنین میزان صادرات فرآوردههای نفتی در کشور در سال ۹۰ را در مجموع روزانه ۴۳۰ میلیون لیتر انواع فرآورده عنوان کرد و افزود: این رقم در خصوص برخی از فرآوردهها تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
به گفته وی، میزان صادرات فرآورده نفتگاز در سال ۹۰ روزانه ۲٫۴ میلیون لیتر، بنزین پایه روزانه چهار میلیون لیتر، بنزین معمولی روزانه ۰٫۰۶ میلیون لیتر، نفتسفید و سوختجت هر کدام ۰٫۴ میلیون لیتر بوده است که از این طریق در مجموع ۱۰ میلیارد دلار ارزش افزوده نصیب کشور شده است.