اساسنامه کنسرسیوم ازدیاد برداشت از مخازن نفت تهیه شد
معاون وزیر نفت در امور پژوهش و فناوری از تهیه اساسنامه کنسرسیوم ازدیاد برداشت از مخازن نفت خبر داد.
دکتر محمد رضا مقدم در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت (MOP)، با بیان این که این اساسنامه هفته پیش تهیه شده است، افزود: برای موفقیت در این برنامه نیازاست تا فناوریهای خود را در این حوزه ارتقاء دهیم.
به گفته وی، از حدود سه ماه پیش فعالیتهای کنسرسیوم شروع و در نهایت در چند روز گذشته اساسنامه آن تهیه شد.
دکتر مقدم افزود: همه قطبهای علمی کشور به نسبت تواناییهای علمی خود عضو این کنسرسیوم هستند، در این کنسرسیوم یک شورای علمی با ساختار بسیار قوی وجود دارد که بستههای تقاضا را به نسبت تواناییهای هربخش، بین آنها توزیع میکند.
وی با بیان اینکه، ازدیاد برداشت بحثی مهم وحیاتی برای بخش بالادست کشور محسوب میشود، یادآوری کرد: با افزایش یک درصد برداشت بیشتر از مخازن حدود شش میلیارد بشکه، معادل ۶۰۰ میلیارد دلار بهدست خواهد آمد.
گام نخست: تشکیل کنسرسیوم ازدیاد برداشت
دکتر مقدم ضمن اشاره به این مطلب که وزیر نفت اقدامهای موثری در این رابطه را چند ماه پیش آغاز کردند، تصریح کرد: تشکیل شورای عالی ازدیاد برداشت با دستور وزیر نفت و همچنین تاکید رییسجمهوری مبنی بر تلاش دانشگاهها برای افزایش یک تا دو درصدی ضریب برداشت مخازن عملیاتی شد.
به گفته وی بهمنظور نحقق اهداف ازدیاد برداشت ابتدا باید در بخش عرضه فناوری هماهنگی ویکپارچهسازی ایجاد شود زیرا فعالیتهای پراکنده و نقطهای نمیتواند منجر به همافزایی تواناییها شود و دستاوردهای آنها مکمل و یکپارچه نخواهد بود.
معاون وزیر نفت در ادامه تصریح کرد: برهمین اساس هماهنگسازی در دستور کار قرار گرفته و در این رابطه جلسهای بسیار مهم با همه دانشگاهها برگزار شده و طرح افزایش ازدیاد برداشت، برای همافزایی و یکپارچهسازی فعالیتها به آنان واگذار شد.
وی با بیان اینکه در این جلسه حدود ۱۸ دانشگاه معتبر کشور حضور داشتند که ازآن میان پنج دانشگاه صنعتی شریف، شیراز، سهند، امیرکبیر و دانشگاه صنعت نفت به عنوان نماینده دیگر دانشگاهها برای انجام امور هماهنگی انتخاب شدند، اظهار کرد: همچنین پژوهشگاه صنعت نفت اختیارات خود را به دانشگاه صنعت نفت در این حوزه واگذار کرد.
دکتر مقدم تبیین کرد: دانشگاه صنعت نفت، نقش هماهنگکننده فعالیتها را داشت که در نهایت پس از تلاش قطبهای علمی و وزارت نفت کنسرسیوم تشکیل و پس از تعریف هیات امنا و وظایف، سازو کارهای مختلف مشخص شد. این کنسرسیوم در نخستین جلسه شورای عالی سیاستگذاری نفت مطرح شد و مورد استقبال قرار گرفت و هم اکنون یک هفته از تهیه اساسنامه آن میگذرد.
گام دوم: تهیه بستههای تقاضای میدانها در حوزه ازدیاد برداشت
معاون وزیر نفت با بیان اینکه پس از تهیه اساسنامه، مهمترین کار تعریف و ارائه بستههای تقاضا شامل مشکلات میدانهای معین است، افزود: یک کمیته ازدیاد برداشت در شرکت ملی نفت و یک کمیته نیز در وزارت نفت تشکیل شده که از بخشهای تولیدی هستند.
دکتر مقدم ضمن بیان این مطلب که هماکنون یکپارچگی در کنسرسیوم وجود دارد، گفت: از سوی دیگر شرکتهای تولیدی بهخصوص مهندسی مخازن و معاونتهای فنی مستقر در شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت که طرف دیگر این کنسرسیوم هستند، باید بستههای مشکلات و یا تقاضای ازدیاد برداشت را در حوزه نیازهای پژوهش و فناوری تعریف کرده و در اختیار کنسرسیوم قرار دهند.
وی با بیان اینکه این کنسرسیوم به حمایت جدی وزیر نفت نیاز دارد و موجب تحول اساسی در ساماندهی و بهرهبرداری بهینه از امکانات علمی و فناوری کشور در حوزه ازدیاد برداشت خواهد شد، افزود: جلساتی با مهندسی مخازن و معاونتهای فنی مستقر در شرکتهای فرعی شرکت ملی نفت گذاشته شده که مورد استقبال قرار گرفت و از این پس باید با کنسرسیوم تعاملاتی دو جانبه ایجاد کنند.
به اعتقاد دکتر مقدم، این کاربزرگ نباید به اولویت دوم وسوم تبدیل شود بلکه باید بحث اصلی کمیته ازدیاد برداشت باشد. بر همین اساس برداشت بهینه و ازدیاد برداشت به شکل بستههای مشخص از میادین معین باید مورد توجه قرار گیرد؛ این اقدام باید میدان به میدان صورت گیرد و خروجی هم نصیب همان میدان شود.
گام سوم: تامین فناوریهای نوین ازدیاد برداشت
معاون وزیر نفت با بیان اینکه اتفاقی هم در حوزه ازدیاد برداشت نخواهد افتاد مگر اینکه فناوریها ارتقا یابد، خاطرنشان کرد: فناوریهای مربوط به این حوزه انحصاری است و در اختیار شرکتهای چند ملیتی قرار دارد اما باید بتوانیم فناوریهای موجود را ارتقا دهیم تا به افزایش ضریب برداشت منجر شود.
به گفته وی، این حوزه مورد توجه وزیر نفت، بخشهای مهم داخل نفت، مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری و راسهای راهبردی کشوراست. در رابطه با بحث انتقال فناوری باید استراتژی خود را دنبال کرد زیرا شرکتهای چند ملیتی به حمایتهای فناوری از ایران راغب نیستند.
این مقام مسئول با بیان اینکه کشورهای صاحب توانایی و فناوری در این حوزه هستند که برای انتقال فناوری از آنان در حال اقدام هستیم، تصریح کرد: برخی ازمراکز دانشگاهی و علمی که از شرکتهای چند ملیتی جدا هستند، دارای تواناییهایی هستند که باید آنها را در چرخه این فعالیتها وارد کنیم.
وی با اشاره به اینکه استفاده از فناوری قطبهای علمی سایر کشورها از وظایف این کنسرسیوم است، توضیح داد: این وظایف در اساسنامه کنسرسیوم آمده است تا بتواند از امکانات و تواناییهایی بینالمللی نیز استفاده کند.
معاون پژوهش و فناور وزارت نفت افزود: اگر به این کنسرسیوم هویت محکم و جایگاه مناسب حقوقی داده شود، خواهند توانست با ایجاد ساز وکارهای لازم با مراکز فناوری دنیا ارتباط داشته باشند زیرا وظیفه وزارت نفت اجرا نیست بلکه بدنههای موجود کشور را فعال میکند.
وی در پایان به همایش پژوهشی که در حاشیه نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برگزار خواهد شد اشاره کرد وگفت: این همایش سه محور دارد که یکی از این محورها درباره توانمند سازی توان داخلی صنعت نفت از طریق پژوهش و فناوری است که در آن به بحث افزایش ازدیاد برداشت از میدانها نیز پرداخته میشود.