وابستگی جهان به منابع انرژی ایران افزایش مییابد
وزیر نفت با اشاره به اینکه در آینده، مصرف فرآوردههای هیدروکربوری در جهان به علت ارزانبودن افزایش خواهد یافت، افزود: بر همین اساس بسیاری از کشورها بهدلیل از دستدادن منابع خود وابستگی زیادی به منابع انرژی ایران خواهند داشت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت(MOP)، مهندس رستم قاسمی صبح امروز (سهشنبه – ۱۶ اسفند) در مراسم آغاز به کار دومین جشنواره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی که با حضور شرکتهای فعال در این صنعت برگزار شد، گفت: با توجه به ذخایر گسترده هیدروکربوری و نفت و گاز، کشورمان رتبه نخست ذخایر هیدروکربوری جهان را به خود اختصاص داده است.
وی همچنین به ۳۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: بخشی از این منابع با هدف توسعه صنعت پتروشیمی به بخش خصوصی اختصاص خواهد یافت.
مهندس قاسمی افزود: با استفاده از منابع این صندوق و از طریق بانک های عامل باید به بخش خصوصی کمک شود که امیدواریم این فرآیند سرعت یابد.
وزیر نفت تصریح کرد: امروز صنعت پتروشیمی ایران با واگذاریهای انجام شده آینده روشنی دارد و امید است که به دست توانای بخش خصوصی توسعه یابد.
وی یادآور شد: در سالهای گذشته با واگذاریهای انجام شده و حضور بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی، این صنعت توسعه مطلوبی یافته و امید است در آینده همه بخشهای این صنعت با تلاشهای بخش خصوصی توسعه یابد.
وزیر نفت گفت: صنعت پتروشیمی بهعنوان یک صنعت ارزش آفرین باید با تلاش مسئولان دولتی و توانمندی بخش خصوصی گسترش یابد.
نقش پتروشیمی در توسعه صنعت نفت
وزیر نفت با بیان اینکه در آینده مصرف فرآوردههای هیدروکربوری در جهان به علت ارزانبودن افزایش خواهد یافت، افزود: بههمین دلیل بسیاری از کشورها منابع خود را از دست میدهند و این موضوع سبب میشود وابستگی به منابع انرژی ایران بیشتر شود.
وی با اشاره به جایگاه ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان خاطرنشان کرد: صنعت پتروشیمی نقش مهمی در توسعه صنعت نفت، خودکفایی و ایجاد اشتغال دارد و با توجه به ذخایر گسترده هیدروکربوری و نفت و گاز، کشورمان رتبه نخست ذخایر هیدروکربوری جهان را به خود اختصاص داده است.
این عضو کابینه دولت دهم با اشاره به تحریمهای گسترده غرب علیه صنعت نفت و گاز ایران، گفت: گرچه تحریم برخی مشکلات را برای ما به دنبال داشته است اما فرصتهای زیادی را هم برای ما ایجاد کرده است و ما توانستهایم این تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.
مهندس قاسمی با اشاره به اهمیت توسعه صنعت نفت و گاز کشور و تبدیل محصولات پایه به فرآوردههای با ارزشافزوده برای فروش به عنوان دو موضوع مهم در صنعت نفت، اظهار کرد: پیش از این نفتخام را کشورهای دیگر برای خود تبدیل به ارزشافزوده میکردند و سپس فرآوردههای حاصل از آن به کشور باز می گشت، اما امروز ایران یکی از صادرکنندگان عمده فرآوردههای هیدروکربوری در جهان است.
وزیر نفت ادامه داد: توانمندیهای زیادی در صنعت نفت ایران وجود دارد که با گسترش آنها میتوانیم به اهداف مشخص شده در برنامه پنجم برسیم.
مهندس قاسمی گفت: در برنامه پنجم توسعه کشور پیشبینی شده است که یک میلیون بشکه نفت به تولید کشور افزوده شود و تولید گاز نیز به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب در روز برسد که این هدف با اتکا به توان داخلی و تلاش سازندگان داخلی محقق میشود.
وزیر نفت با بیان این که در بخش پتروشیمی نیز با اتکا به ذخایر گسترده گازی کشور می توانیم محصولات با ارزشافزوده بیشتر با هدف صادرات تولید کنیم، افزود: ایجاد اشتغال پایدار یکی از نقشهای تعیین کننده توسعه صنعت پتروشیمی است.
سرمایه گذاری چین در طرحهای پتروشیمی ایران
مهندس قاسمی گفت: در حال حاضر ۷۰ واحد پتروشیمی در حال ساخت و توسعه بوده که نیازمند استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و خطوط اعتباری خارجی است.
وزیر نفت با اشاره به این که برای ۲۰ طرح پتروشیمی از خط اعتباری کشور چین استفاده خواهد شد، تصریح کرد: مذاکرههای خوبی برای گشایش این خط اعتباری در حال انجام است.
مهندس قاسمی با اشاره به جایزه تعالی در صنعت پتروشیمی گفت: این جایزه برای شرکتهایی که بهرهوری لازم را کسب کردهاند، تاثیر خوبی را در این صنعت در پی خواهد داشت.
تحریم نفت ایران، بازارهای جهانی را متشنج می کند
وزیر نفت با بیان اینکه نفت ایران به نفع کشورهای اروپایی نیست و موجب تشنج در بازار جهانی نفت میشود، یادآوری کرد: این تحریمها بر بازارهای جهانی نفت بسیار تاثیرگذار است و میتواند سبب متشنج شدن بازار شود.
وی با اشاره اینکه این ضرر حتما متوجه مردم کشورهای تحریمکننده میشود، البته ما مایل نبودیم مردم اروپا با مشکل رو به رو شوند و این دولتهای اروپایی بودند که این را خواستند، تصریح کرد: اگر راهی برای کمک به مردم اروپا پیدا می کردیم حتما به طور غیر مستقیم این کمک را انجام می دادیم.
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی در باره فروش یک محموله نفت خام به شرکت رویال داچ شل، این موضوع را رد کرد.
مهندس قاسمی درباره انتشار اوراق مشارکت توسعه فعالیت های شرکت نفت فلات قاره اظهار کرد: امسال در آخرین مرحله فروش اوراق مشارکت در بانک ملت، اوراق مشارکت نفت و گاز پارس به فروش می رسد که آخرین عرضه اوراق صنعت نفت در سال جاری است و به این ترتیب اوراق مشارکت شرکت نفت فلات قاره سال آینده انتشار می یابد.
وی درباره تامین خوراک مجتمعهای پتروشیمی گفت: تامین خوراک بر اساس تصمیم های ستاد هدفمند کردن یارانهها برنامهریزی میشود و امسال مشکل خاصی در زمینه تامین خوراک واحدهای پتروشیمی وجود نداشت. سال آینده برخی مشکلات تامین خوراک پتروشیمیها به طور کامل برطرف خواهد شد.
مهندس قاسمی با تاکید بر اینکه ایران اکنون ۵۴ میلیون تن ظرفیت تولید پتروشیمی دارد که تا پایان برنامه پنجم به یکصد میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت، درباره اجرای فاز دوم پتروشیمی در عسلویه و آینده آن اظهار کرد: طرح مطالعاتی توسعه فاز دوم عسلویه از سالها پیش آغاز شده است و در سالهای آتی به قطب بزرگ پتروشیمی تبدیل خواهد شد.
وی ادامه داد: برخی واحدها در این فاز کار خود را آغاز کردهاند و برخی مشکلات دیگر نیز خوشبختانه برطرف شده است و با تخصیص اعتبار از صندوق توسعه ملی و نیز خطوط اعتباری چین، دیگر پروژهها نیز راه اندازی خواهند شد.
وزیر نفت گفت: امسال بیش از ۱۲ میلیارد دلار فرآورده پتروشیمی صادر شده و سیاست وزارت نفت، تقویت این صنعت است. صنعت پتروشیمی با توجه به پتانسیلهای زیاد در کشور، نیازمند توسعه بوده و این کار با توجه به سیاستهای ملی کشور مبنی بر تبدیل محصولخام به محصولات با ارزشافزوده بیشتر انجام خواهد شد.
مهندس قاسمی درباره واگذاری هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس گفت: واگذاری شرکتهای پتروشیمی در قالب هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، مراحل نهایی را طی می کند.